Vermeerderen hazelaar

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 30/12/2012 - 02:54
Servaas

Vermeerderen hazelaar

Vorig jaar heb ik mijn corylusinfo-icon avellana volledig teruggesnoeid. Hij heeft dit jaar veel jonge scheuten gemaakt. Als ik de wortel van deze struik in 4 stukken zaag en herplant zouden de struiken dit overleven ?

zo, 30/12/2012 - 10:36
tuinprins

?

Een hazelaar wordt vermeerderd door zaaien, afleggen, delen en enten (benaamde soorten die meestal grotere nootjes geven dan de normale hazelaar). Wat jij precies bedoeld is mij niet helemaal duidelijk. 'Als ik de wortel van deze struik' klink als vermeerderen via wortelstek en dat gaat volgens mij bij een hazelaar niet. Of bedoel je delen? Je kunt een hazelaar delen (een deel van de moederplant afsteken waarbij zowel van een bovengronds (takken) als ondergronds deel (wortels) sprake is). Of dit stuk aangroeit is sterk afhankelijk van de vraag of er voldoende wortels mee zijn afgestoken en van de verzorging die de nieuwe plant krijgt. Belangrijk is dat als de plant gaat uitlopen (nieuwe bladeren krijgt) hij voldoende water tot zijn beschikking heeft.

Gegroet, de tuinprins

zo, 30/12/2012 - 11:42
Servaas

Wat ik bedoel is gewoon de plant vierendelen zodat ik vier kwartdelen van de wortel heb met bijhorende bovengrondse (jonge) takken. Ik ben op de hoogte van de manieren waarop de hazelaar vermeerderd kan worden maar ik vroeg mij af of je een 'volwassen' struik kan delen. Misschien zijn de zaagvlakken wel bijzonder vatbaar voor schimmels, ziektes, vraat... ?

Onderwerp gesloten