verwijderen ratelpopulier /probl. wortelopslag

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 08/07/2010 - 14:36
pcoomans

verwijderen ratelpopulier /probl. wortelopslag

We hebben een grote, redelijk 'woeste' natuurlijke tuin, met een grote diversiteit aan planten.

Er staat staat ook een grote ratelpopulier die overal in de tuin onvermoeibaar via wortelopslag blijft vermeerderen. In het gazon is dit niet zo'n probleem, dat kan ik verwijderen telkens met het afrijden van het gras. Problematischer is de onbedwingbare wortelopslag in de tuin van de buren, in dergelijke mate dat dit potentieel kan leiden tot buren ruzie. Bovendien hangt hij sinds een storm vervaarlijk over naar de kant van de buren.

Daarom zou ik deze ratelpopulier graag *definitief* verwijderen. Uitdoen of uitfrezen is geen optie omdat we eenvoudigweg met dergelijk zwaar materiaal niet tot bij de boom kunnen geraken zonder een massa andere planten te beschadigen of zelfs te moeten uitdoen. Het wordt dus omzagen (met kapvergunning natuurlijk!).

Ik heb hierbij twee vragen:

1) stopt uiteindelijk de vermeedering via wortelopslag als de boom weg is? Sterven de uitlopers uiteindelijk af als de master boom omgehakt is?

2) als eenmaal de boom omgezaagd is, bestaat er een product of behandeling die het afsterven van de wortels + uitlopers kan bespoedigen? Een kennis spreekt over infiltratie van de stam met vergif (geen idee welk), maar ik stel me vragen bij de effectiviteit hiervan.

Alle raad welkom!
Patrick

vr, 09/07/2010 - 01:25
peterplant

Omzagen van de boom zal de wortelopslag alleen maar aanmoedigen.
Het gif dat gebruikt kan worden is glyfosaat (werkzame stof). Round-up en Clear-up zijn twee middelen die overal te verkrijgen zijn. Afgeknipte wortelopslag en stobbe van omgezaagde boom er puur mee insmeren.
Succes en pas op bij het omzagen.

Onderwerp gesloten