Viburnum opulus Roseum snoeien

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 26/09/2010 - 23:56
caabuteir

Viburnum opulus Roseum snoeien

Als onervaren tuinrat heb ik een tijdje geleden een sneeuwbal gekregen van iemand die hem in pot had staan. De struik is zeker 5 jaar oud, en de takken tussen de 1 à 1.5 meter hoog. Helaas is de bebladering bijzonder schaars, om niet te zeggen dat alleen de uiteinden van de takken blad dragen. Als ik dit vergelijk met wat volgens google de standaard is, vrees ik dan ook dat deze struik met een probleem zit.
Nu is mijn vraag, geef ik de struik tijd om zich in te nestellen en wacht ik nog een jaartje af of kan ik er beter de snoeischaar inzetten zodat de plant een frisse start kan nemen?
Alvast bedankt voor de hulp :)

ma, 27/09/2010 - 16:21
tuinprins

Ik zou het volgende doen:

1. Allereerst de kluit inspecteren op de larven van de taxuskever. Als je wilt weten hoe die eruit zien kun je even Googlen. Zitten er deze in dan doodknijpen. Als er heel veel in zitten dan de plant wegdoen.

2. Plant de sneeuwbal in de volle grond. Een pot is niet geschikt voor deze plant. De plant nog niet terugsnoeien.

3. In het voorjaar de plant radicaal terugsnoeien. Deze Viburnuminfo-icon soort kan daar goed tegen. De nieuwe scheuten die dan gaan groeien zijn een lekkernij voor luizen (vooral de zwarte bonenluis) dus als je die ziet direct actie ondernemen.

4. Als alles goed gaat dan zal de plant in het voorjaar van 2012 weer gaan bloeien. Deze Viburnum is een krachtige groeier. Als je hem in toom wilt houden dan moet je hem direct NA de bloei snoeien. Als je dat in het najaar of de winter doet knip je de bloemen voor het volgende jaar eruit.

Gegroet, de tuinprins

za, 02/10/2010 - 14:15
caabuteir

Hallo Tuinprins, bedankt voor je reactie, sorry voor het late antwoord. De plant is in volle grond geplant zodra ik ze kreeg, begin september. Larven zijn me in ieder geval niet opgevallen maar echt nauwkeurig heb ik dat niet bekeken...
Goed terugsnoeien, hoever zou je voorstellen? 50 cm of nog verder?
In ieder geval laat ik hem dus nog enkele maanden met rust :)

Onderwerp gesloten