Welke planten/ struiken in halfschaduw/schaduw?

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 15/04/2010 - 12:25
mmm

Welke planten/ struiken in halfschaduw/schaduw?

Hallo allemaal,

Wij zijn bezig onze tuin opnieuw in te richten. Nu zit ik nog met een stuk tuin waar ik graag groenblijvende, bloeiende, wat hogere struiken wil plaatsen (max. 2m hoog).

Nou is het probleem dat dit een stuk tuin betreft welke gedeeltelijk in volledige schaduw ligt (totaal geen zon, maar wel daglicht) en gedeeltelijk in halfschaduw/ zon (zo'n 7u zon per dag).

Ik vind de Camelia Japonica erg mooi en de Jasmijn (weet de Latijnse naam zo snel niet). Wie kan mij zeggen of de Camelia Japonica het (goed) zal doen in schaduw of moet deze toch in het stuk komen waar de zon wat meer schijnt? En de Jasmijn; moet deze in halfschaduw of in een zonnige kant van de tuin geplant worden? Ook heb ik gelezen dat de hemelse bamboe wellicht iets is?

Alvast bedankt.

do, 15/04/2010 - 13:01
anneW

Lang leve google:
Deze planten zijn toepasselijk als kuipplant op het terras of bij aanplantingen in de tuin. Niettegenstaande dient men wel rekening te houden dat gedurende de winter strenge vorstschade kan toebrengen aan de plant en de bloemknoppen. Camelliainfo-icon’s zijn slechts winterhard tot ongeveer – 10° C, een beschutte plaats in de tuin is hierdoor sterk aan te bevelen. Als potplant dient deze ongetwijfeld overwinterd te worden in een koude serre of een vorstvrije ruimte. De aankoop van nog zeer jonge planten is eerder af te raden, hoe ouder de plant hoe sterken.

Standplaats bij voorkeur in volle zon of een halfbeschaduwde plaats, verdragen absoluut geen kalk, eerder een zure en tamelijk vochtige grond. Het regelmatig toevoegen van messtof zal bij dragen tot een betere groei en bloei.

Jasmijn is er in veel verschillende varianten, de één is minder winterhard dan de andere en zal ook andere eisen stellen. In de groei en bloei van, ik meen, februari (verticaal tuinieren, zie groei.nl) stond een heel artikel over jasmijn. heb mijn exemplaar aan mijn moeder uitgeleend, maar op de website kan je een gratis exemplaar aanvragen. Sowieso een leuk nummer als je van klimplanten houdt!

do, 15/04/2010 - 23:17
anneW

O ja,

Ik ben zelf overigens ook op zoek naar een mooie groenblijvende struik voor op een schaduwrijke plek.
'Mijn'struik mag ook een meter of 2 hoog worden en liever niet te breed (moet tegen muur tussen raam en oprit komen)
Ik hou niet van hulst/coniferen oid. Wel van bloemen...
Dus ook ik hou me aanbevolen voor tips!

vr, 16/04/2010 - 09:51
tuinprins

Op zo'n plek moet je niet te veel wensen hebben wat betreft bloemen. Er zijn maar zeer weinig kleinblijvende bloeiende struiken voor schaduwrijke plekken.

Kerriainfo-icon japonica doet het eigenlijk overal en bloeit ook in de schaduw nog redelijk. Is echter niet wintergroen. Skimmiainfo-icon kan ook maar zal in diepe schaduw slecht bloeien. Dit is eigenlijk meer een struik voor de halfschaduw ('s middags in de schaduw + voldoende mest).

Ik zou zelf op zo'n plek een varen planten. Veel mensen vinden dit, geheel ten onrechte, saaie planten omdat ze niet bloeien. Er zijn echter veel mooie varens. Ik heb zelf een Polystichuminfo-icon setiferum 'Plumosum Bevis' op een lastige plek staan waaar ik ieder jaar weer van geniet. Maar er zijn heel veel mooie varens, veel meer dan op een doorsnee tuincentrum worden aangeboden. Kijk eens op de site van de Hessenhof en je krijgt een idee van de schoonheid van varens.

Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag