Wortels beuk (fagus sylvatica)

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 27/04/2010 - 21:53
LudoD

Wortels beuk (fagus sylvatica)

Ik wil rond een beuk (fagusinfo-icon sylvatica) een terras aanleggen.Hiervoor moet ik ongeveer 30 cm aarde weghalen en liggen dus de bovenste lagen van het wortelbed bloot. De boom is circa 10 m hoog. Kan mij iemand vertellen of dit de stabiliteit en voeding van de boom in het gedrang brengt ? Hoe diep gaan deze wortels eigenlijk ?

di, 27/04/2010 - 22:00
Polplastron

Ik denk dat de stabiliteit van de boom niet zo'n probleem gaat zijn. Ik vrees meer dat de boom mettertijd je terras gaat verwoesten met z'n wortels!

di, 27/04/2010 - 23:03
WiPe

Ik durf geen uitspraak te doen over de stabiliteit van de boom als gevolg van die werken. Of tenminste, ik zou het niet durven om dat te doen zonder de boom ter plaatse gedetailleerd bekeken te hebben.

Maar ik weet uit ervaring dat beuk erg gevoelig is voor drastische veranderingen aan zijn standplaats. Los van het feit dat beuk niet geschikt is om in een verharding te planten, of zoals in dit geval, een terras aan te leggen op de wortels, zal de boom erg veel last ondervinden van de graafwerken.

Het zou me zelfs ten zeerste verbazen moest de boom er op termijn niet aan dood gaan.

di, 27/04/2010 - 23:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

Tenzij de boom doodgaat, want 30 cm aarde aan de voet van zo'n grote boom weghalen dat is nogal wat. Ik zou wat anders verzinnen en eerbied hebben voor zo'n boom.

di, 27/04/2010 - 23:05
Mosmanneke

Ik zou zeggen, stel het leven van zo'n fraaie boom niet in de waagschaal voor het aanleggen van een terras. Ook zonder terras kun je onder die boom zitten.

di, 27/04/2010 - 23:11
D_SDennis

Zolang je geen wortels verwijdert, hoef je je waarschijnlijk over de stabiliteit geen zorgen te maken. Maar zoals Wipe al aangeeft, is het niet verstandig om bij een beuk een terras op zijn wortels aan te leggen. Dat gfaat ten koste van je beuk, dat is een feit. Maar hoe erg, dat is afhankelijk van heel veel andere omstandigheden die alleen een expert ter plekke kan beoordelen. En als je wel wortels beschadigd, tsja, dan sla je twee vliegen in een klap. Want de boom heeft zijn wortels nodig om stabiel te blijven en om vocht en voeding op te nemen. Dus dan kun je wel nagaan wat de gevolgen zijn. Daarentegen, als je goede doorlatende grond hebt, en je gaat niet als een achterlijke de ondergrond voor je terras verdichten, dan kunnen de wortels wellicht goed in leven blijven. En verder groeien in de tuin rondom je terras. Maar dan moet je ze wel intact laten. nogmaals, ter plekke door een expert laten beoordelen of het risico nemen. Maar liever natuurlijk helemaal niets doen binnen de kroonprojectie van een beuk!

wo, 28/04/2010 - 01:13
bomensnoeier

gewoon niet doen een beuk is heel gevoelig voor verandering/verdichting van de grond en de waterhuishouding en voor het terras zal er wel zand op moeten en aangetrild worden en dus de bodem erg verdichten

de kans is erg groot dat de beuk dit niet overleeft

beter een halfverharding van organisch materiaal [dus geen grind]aanbrengen zonder worteldoek

dus een goede laag schors of snippers oid

lees deze link er ook maar even op na

www.boomtaxateur.nl/Bomen06_Taxatie_duur_terras.pdf

Onderwerp gesloten