aanleg natuurvijver op school

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 16/10/2006 - 23:12
vdba

aanleg natuurvijver op school

Ik ben leerkracht in het hoger secundair onderwijs en zou in mijn lessen project vrije ruimte met de leerlingen (17-18 jarigen) een natuurvijver annex natuurlijke beplanting (op een terreintje van de school) willen aanleggen.
We starten werkelijk van nul op een braakliggend terrein.
Het is de bedoeling om een soort reservaatje aan te leggen waar dan later ook aan natuurexploratie kan gedaan worden (bv wateranalyse enz). We streven er uiteraard naar om een ecologisch systeem te creeëren dat weinig onderhoud vergt, gezien de vakantieperiodes (met het daarmee gepaard gaande gebrek aan lln en personeel).
Kan iemand mij hieromtrent nuttige tips geven in de aanleg van zo'n systeem of verwijzen naar iemand die hier meer van weet?

di, 17/10/2006 - 10:09
Sjuul

Hoi Vdba,

Om te beginnen zul je je moeten gaan oriënteren wat de ligging betreft, met name de zon! deze heeft namelijk veel invloed op het gehele vijver gebeuren. Een vijver wat de hele dag in de zon ligt is niet goed, of maar een paar uurtjes zon licht heeft.

Iedereen die met een vijver begint krijgt vroeg of laat te maken met problemen, dat kan vandaag een kraakheldere vijver zijn en de volgende week een grote groene brei erwtensoep. Vooral pas aangelegde vijvers krijgen hiermee te maken, omdat de vijver totaal niet in biologisch evenwicht is.
We hebben 12 maanden en vier jaar getijden, en duurt het zeker meer dan een jaar voordat een vijver zijn biologisch evenwicht heeft, als er met de nodige zorg aandacht aan wordt besteed.

Zonlicht is onmisbaar en gratis, een vijver mag 6 uur zonlicht hebben per dag, zonlicht is belangrijk voor de plantengroei en wel volgens de fotosynthese.
Het is best mogelijk om op een natuurlijke wijze zonder pomp of filter te werken, maar dan zal aan een aantal voorwaarden moeten worden voldaan.

1) Het licht (de zon)
2) Genoeg beplanting? zuurstof planten, drijfplanten.
3) Bacteriën (die produceren Co2, de Co2 hebben de zuurstof planten nodig, en produceren weer zuurstof! alleen bij dag licht.)
4) Voldoende hardwater.
5) De waterwaarden Ph, Kh, Gh,
6) Zuurstof.
7) Geduld.

Wat is de tijd om een vijver aan te leggen, dit kan nu al, en in het voorjaar beginnen met waterplanten/drijfplanten.
Let wel als men zuurstof planten poot deze pas aanslaan en gedijen als het water helder is, een groene waterbrei stagneert de zuurstof planten in het aan slaan en belemmerd hun groei, in het ergste geval sterven ze af.
Geen zuurstof planten poten als het water groen is, maar ervoor zorgen dat er dan drijfplanten worden gepoot voor 1/3 bedekt van het totaal oppervlak van de vijver.
Of tijdelijk gaan werken met een UVC filter en pomp dat de ééncellige zweefalg kapot maakt, zodat de zuurstof planten kunnen aanslaan.

@Vdba zorg eerst voor deze zaken, vissen uitzetten is voor later?
Begin niet met anti middeltjes, of pro en kontra's dat kost handen vol geld en is nergens voor nodig.
Zet ook niet te veel vissen uit maar beperk dat, er zijn genoeg mensen die geen geduld hebben en zetten meteen te veel vis uit op een vijver die totaal niet in evenwicht is, en grijpen naar de meest gangbare materialen dat voor handen ligt en aangeboden wordt door de wel bekende vishandelaar cq vijver expert.

Toch moet je ervan bewust zijn dat jouw leerlingen straks, liever niets anders zien dan vissen die rondzwemmen in de door hun aangelegde vijver. Dit kan mogelijk zijn, maar het is toch kort dag, eind juli begint het schoolverlof en is de school voor twee maanden dicht, en dan pas begint heel de biotoop tot leven te komen, en zijn we bekans een jaar verder.

Ik zal nog een hoop vergeten zijn te vermelden, maar dit is al iets, en zal onget***eld tot de begin fase behoren.

Onget***eld zitten hier meerdere mensen/forummers die meer kunnen vertellen over het vijver gebeuren, o.a Goudviskweker, Greenconnection enz.

groet

Sjuul

di, 17/10/2006 - 19:33
JP.Bosch

Hallo Vdba,
Ik vind het eigenlijk fantastisch dat je zo een initiatief kan en mag nemen op school.Ik ga er ook vanuit dat je een boel werk zal verrichten tijdens je vrije uurtjes.Niet onderschatten hoor want het spitwerk dat je te wachten staat kruipt in je kleren.Het voorbereidende werk is zwaar en geduld zal je zeker moeten opbrengen.wanneer alle werk klaar zal zijn zal je zeker worden beloond.Let zeker op de keuze en de kwaliteit van het rubber zeildoek dat je zal gebruiken en hou er rekening mee dat je de breedte van je vijver goed berekend.Als je vijver 2 meter breed wordt dan is de breedte van je zeil 4 meter.
Ben echt benieuwd hoe het werk zal vorderen.
Groetjes en succes JP

wo, 18/10/2006 - 04:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Sjuul heeft al veel aangegeven WAAR je op moet letten als je begin met het maken van een vijver.

Het enige wat ik eraan wil toevoegen is:
Laat je eerst heel goed informeren voordat je een kuil graaf.
Kijk op internet en stel vragen aan een erkend vishandelaar.
Koop boeken.

Vijverdiepte...
De grootte en diepte van de vijver is zeer van belang.
De diepte vooral.
Geadviseerd wordt om je vijver 80 cm te maken.
Beter is tot minimaal 1 meter te gaan.
Dit i.v.m. vuil, bladeren etc wat in loop der jaren in je vijver vald.
Maar ook voor in de winter als je vissen moet overwinteren.

Vissen....
Dan nog, welke vissen plaats je in je vijver?
Hoeveel vissen?
Let ook op hoe groot je vissen kunnen worden.

Ziektes....
Welke visziektes zijn er.
En hoe deze te behandelen.

Planten...
Dan ook de waterplanten.
Welke waterplanten wil je in je vijver en hoeveel?
Er zijn in de handel vele soorten in de aanbieding.

Pompen / Filters...
Wil je gebruik maken van een pomp of filter?
Welke pomp of filter?
Er zijn er div in de handel verkrijgbaar.

Dit zijn tips welke je even moet informeren VOORDAT je aan een vijver begin.
De doelstelling van een vijver is altijd: "Het moet geen drama worden".

Succes!

do, 04/01/2007 - 00:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,

ik vrees dat ik u niet direct kan helpen maar ik ben van plan een gelijkaardig project op te starten tijdens het volgende schooljaar. Vandaar dat ik even uw huidige bevindingen zou hebben ivm:

- haalbaarheid
- # lln
- # uren/week

Het zou me veel helpen als u mij uw ervaring kan doorgeven.

mvg

Kris Geris

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag