Alg op zuurstofplanten

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 30/03/2009 - 16:02
Schalke04

Alg op zuurstofplanten

Hallo,

Vorig voorjaar hebben we een klein vijvertje in ons stadstuintje aangelegd. Het is een soort 'badkuip' geworden (de randen lopen vrijwel verticaal naar beneden) van zo'n 3 meter lang en 1 meter breed, met drie trapsgewijs aangelegde lagen met de volgende dieptes: 80cm / 50cm / 20-0cm. Er staan 3 vaste zuurstofplanten, 2 soorten riet, en een lelie in. De bodem is bedekt met veel substraat, en de bewoners zijn 11 goudvissen en een zonnebaars. We hebben geen pompsysteem aangelegd, maar laten de natuur gewoon z'n werk doen (alleen in het begin hebben we wat poeder toegevoegd voor de PH-waarde).

Tot onze grote verbazing is het vijvertje de gehele zomer en winter kraakhelder gebleven. Momenteel is het water nog steeds zo, maar op de oude zuurstofplanten (die volgens mij de winter wél hebben overleefd) begint steeds meer alg te groeien. Deze alg doet een beetje denken aan kikkerdril, maar dan een beetje dunner. Het lijkt dus alsof er een soort groene waas over de planten heen hangt. De meest ondiep geplaatste zuurstofplant is het ergst 'getroffen'. De alg groeit ook, in mindere mate, op de bodem van het ondiepste gedeelte van de vijver en op het folie aan de kant waar de zon het meest op groeit.

Nou vraag ik me ten eerste af wat er hier precies aan de hand is. Leven mijn zuurstofplanten nog wel, of zijn ze langzaam aan het vergaan? (Ze zien er nog wel redelijk groen uit)

Ten tweede vraag ik me af of dit probleem zichzelf zal oplossen: krijgen de zuurstofplanten straks weer de overhand waardoor de alg sterft? En anders, wat moet ik doen: moeten de zuurstofplanten worden vervangen, of kan ik het probleem gewoon oplossen met Balantex of GH+?

Verder vraag ik me af of een algenetend visje misschien iets zou kunnen doen, of misschien een paar mosselen/slakken?

Alvast hartelijk bedankt,
Hendrik

ma, 30/03/2009 - 21:00
gotcha

Zeker geen algenetend visje kopen,ten eerste bestaat het niet,en ten tweede meestal zijn dit karperachtige(graskarper).Of je moest graag karper in je vijver willen.

Een uvlamp en filter zou wenselijk zijn.

ma, 30/03/2009 - 23:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb hier vermoedelijk hetzelfde verschijnsel, een wolkachtig groene algengroei in de ondiepe delen van de overigens glasheldere vijver. Algen of wieren zijn eenvoudige planten net als bijvoorbeeld mossen. Ze groeien al bij temperaturen die voor de hogere planten nog te laag zijn. Groene alg produceert trouwens ook zuurstof. Je zou het dus als een welkome overbrugging kunnen beschouwen tot het hoornblad en de waterpest gaan groeien. Ik verwacht op grond van de ervaring van vorig jaar dat deze algenmassa's naar de oppervlakte komen wanneer het water warmer wordt. Het kan er dan zo worden uitgeschept.
Als het water helder is wat heeft een filter met UV lamp dan voor nut? Ik heb overigens geen ervaring met een filtersysteem, de vijverpomp dient alleen voor een beekloop.

di, 31/03/2009 - 14:54
Schalke04

Bedankt voor de reacties!

@Gotcha: OK, geen algenetende visjes dus. Ik heb ook ergens gelezen dat visjes die in de bodem wroeten eigenlijk voor nog meer alg zorgen doordat voedingsstoffen in de bodem worden opgewoeld. Ik denk dat ik dus maar geen extra visjes ga kopen.....

@Draco: Bedankt voor de info. Ik hoop dat de alg bij mij uiteindelijk ook boven komt drijven. Blijkbaar is het in ieder geval niet schadelijk, of erg.

Groet,
Hendrik

di, 07/04/2009 - 01:56
schonevijver.nl

Waarschijnlijk heb je te maken met draadalgen, ook wel slijmalgen genoemd.
Daar helpt een UV-lamp inderdaad niet tegen.
Algen groeien gewoon al eerder, met minder licht en in kouder water dan de zuurstofplanten.
Als je planten eenmaal goed beginnen te groeien heb je grote kans dat die algen vanzelf minder worden omdat de planten hun voeding wegneemt.
Voorlopig gewoon handmatig verwijderen met een oude WC-borstel, oid en alleen als ze alles gaan overwoekeren en daardoor de planten in hun groei belemmeren, moet je andere maatregelen nemen.
Denk er overigens aan om je planten nu te verjongen om ze meer te laten groeien. Dus, grote pollen delen en grote planten terug snoeien.
De Gh- waarde zou je eens kunnen meten en indien nodig ophogen met GH-Plus omdat een waarde van minimaal 10 nodig is voor een voorspoedige plantengroei.

Groetjes, schonevijver

vr, 10/04/2009 - 21:50
albert11

Ik heb de laatste paar dagen dat er grote vlokken alg van de zuurstofplanten los laten en aan het oppervlakte gaat drijven.Is dit een goed teken dat de vijver in evenwicht gaat raken en dat de zuurstofplanten de voeding weghalen voor de alg zodat deze gaat afsterven of juich ik nu te vroeg. Gr Albert

za, 11/04/2009 - 00:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Albert- Dat gebeurt bij mij ook. Ik schep het er regelmatig uit. Hoe het komt dat de algenmassa's omhoog komen weet ik niet, wellicht heeft het met gasvorming te maken. Het vergemakkelijkt in ieder geval wel het verwijderen van de groene brij. Als dat verloopt zoals vorig jaar, eindigt dit proces vanzelf wanneer de echte vijverplanten weer voldoende groeikracht hebben. Ik heb onze vijver vandaag overigens met maërl bemest (koraalalgenkalk).

Groet,

Draco

Onderwerp gesloten