algeneters

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 17/03/2011 - 11:58
christiane

algeneters

wat zet ik het beste in de vijver als vissen om die proper te houden ,algeneters ?
zitten nu goudwindes in
staan alleen waterlelies is

do, 17/03/2011 - 20:23
KRISTOFD

vissen die uw vijver proper houden bestaan niet en zeker geen algeneters
dit zijn fabeltjes die men in tuin en vijvercentra's al eens durven te beweren want veel algen gaan ze niet eten. Wel bestaan er een soort schelpdier(zoetwatermossel) maar je moet er al heel veel insteken om uw water te kn laten zuiveren door deze dieren.

do, 17/03/2011 - 20:29
Polplastron

Water zuiveren doe je niet met vissen!

Algen geven enkel overlast in vijvers met te veel voedsel (o.a. nitraat)! Dit nitraat onstaat door rotting van plantaardig en dierlijk afval. Verwijder dus dode plantendelen en gevallen blad. Vermijd overvoedering van je vissen. Zet niet teveel vissen uit want hun uitwerpselen worden ook omgezet in nitraat.

In het voorjaar komt in elke vijver wel eens een algenplaag voor omdat de vijverplanten nog niet aan het groeien zijn. Planten gebruiken het nitraat immers als voedsel. Algen zijn ook, primitieve, planten. Zolang de algen geen concurentie krijgen, zullen ze dus massaal uitbreiden. Draadalgen kan je dan best met een zachte hark wegvissen. Zweefalgen verdwijnen zelf na een tijdje; ze zijn ook niet schadelijk voor de vijver of de vissen.

Kort samengevat: zorg voor een vijver met veel planten. Vooral zuurstofplanten halen veel nitraat uit het water. Beperk het aantal vissen in je vijver: teveel vissen zorgt zeker voor problemen.

Laat je overigens niet aansmeren van chemische rommel of technische snufjes (UV-lampen e.d.); deze bestrijden de algen inderdaad, maar lossen het onderliggende probleem niet op.

Groeten,

Pol

do, 17/03/2011 - 20:36
christiane

oke thx voor de info

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag