Bruine kikkers overwinteren in ondiepe vijver

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 09/12/2010 - 09:19
Bruine kikker

Bruine kikkers overwinteren in ondiepe vijver

Ik heb een klein vijvertje en het is maar 25 cm diep. Toch overwinteren er nu voor het tweede jaar al weer veel bruine kikkers in. Het probleem is dat ze niet in winterslaap raken, ze zitten nu eens hier, dan eens daar en soms vlak onder het ijs. Behalve de energie die ze dat kost, ben ik ook bang dat ze gedeeltelijk bevroren raken als ze zo dicht aan het oppervlak verblijven. Vorig jaar zijn er overigens 'maar' twee kikkers doodgegaan in de vijver, de andere (minstens zes) hebben het schijnbaar overleefd.

Ik heb deze week toch drie kikkers uit het water geplukt en in een diepe richel tussen een stenen muurtje en coniferen gezet, en dit gat afgedekt met stro en blad. In elk geval hebben ze daar meer rust, hoewel ik niet weet of ik hier goed aan heb gedaan.

Voor de kikkers in de vijver zit ik eraan te denken misschien nog dit jaar maar in elk geval volgend jaar een berg vijveraarde te storten zodat ze zich kunnen ingraven. Zou dit een goed idee zijn? En wordt het water dan niet permanent troebel?

Ik ben heel benieuwd naar reacies, zelfs weet ik niet meer echt wat te doen.

do, 09/12/2010 - 09:32
RdB

Mannetjes blijven wel vaker (altijd?) in het water in de winter, dan hebben ze als eerste de vrouwtjes. Ze blijven inderdaad actief, dit is normaal gedrag. Natuurlijk lopen ze het risico dood te vriezen, daar valt niet veel aan te doen. Het best ze met rust te laten.
Die vijveraarde is een erg slecht idee, het houdt geen vorst tegen maar u verpest uw vijver.

Ruud

do, 09/12/2010 - 09:43
Bruine kikker

Bedankt Ruud, dat de mannetjes actief blijven, daar had ik geen idee van. Nu hoop ik dat ik de kikkers die ik in de richel heb gezet, niet heb geschaad.

Het idee van vijveraarde is niet om de vorst tegen te gaan, maar om de kikkers de gelegenheid te bieden zich in te graven. De vijver bevriest niet helemaal, zelfs met de strenge vorst van vorig jaar bleef meer dan de helft gewoon water. Ik merk dat ze toch de neiging hebben zich in te graven, zo zag ik deze week een kikker die zich met zijn kop in een vijvermandje had begraven. Maar door de kale bodem lukt dat dus niet en blijven ze rondzwemmen (maar dat is dus normaal gedrag, begrijp ik). Er zitten trouwens ook vrouwtjes in.

Ik wil ze graag met rust laten, maar ik moet met vorst ook zorgen voor een wak(je). En met zo'n kleine vijver ontkom je er dan niet aan dat je ze stoort.

do, 09/12/2010 - 19:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als een kikker het niet leuk vind bij je gaan ze vanzelf weg.Bij jou al het 2e jaar dat ze er zitten .Zou ze met rust laten en de natuur zijn gang laten gaan.

Onderwerp gesloten