de buurman

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 03/05/2007 - 18:36
anton

de buurman

buurman wil in een bestaande vijver van5000l een filter en pomp plaatsen
hij is echter een leek in het vijveren, hij vraagt mij welke hij nodig heeft.
mijn antwoord.... mijn vijver is 4000l ik heb een filter voor 5000l samen met een 2500l filterpomp, wat heeft buurman nodig?, ik denk 6000l filter en 3000l pomp en wat denkt u
namens mezelf en de buurman
dank u.
Anton.

do, 03/05/2007 - 20:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als ik uw buurman was zou ik om advies vragen bij een echte vijverspecialist, is beter dan een tuincentrum omdat ze bij een vijvercentrum er echt verstand van hebben.

do, 03/05/2007 - 21:59
Sjuul

Ik denk niets maar zeg het,

Ten eerste op een vijver van 5000 liter wordt geen pomp geplaatst van 3000 liter, hoe kom je daar aan? en waarom
Tweede punt een filter die zegt en bestemd is voor 5000 liter zijn beide sprookjes.

lees het verhaal van pompen https://tinyurl.com/y6np7tad

vr, 04/05/2007 - 10:51
anton

als op een vijver van 5000l geen 3000l pomp komt welke dan wel ,2500l pomp is juist voor 4000l ,kom nu sjuul dit klopt toch,zoniet ken ik mijn wereld niet meer.
u bent een hele crak op dit gebied , ik volg dit forum regelmatig, mooie nieuwe site hebt u, maar wees zo nu en dan eens een beetje positief ook het zou vele mensen op dit forum blij maken.

vr, 04/05/2007 - 13:06
Sjuul

Beste Anton,

Ik ben altijd positief van mijn kant gezien, als ik niet positief ben dan post ik hier niet (meer), ik kan een vermelding geven die voor de vrager positief is ofwel niet positief. Ik kan toch geen vermelding doen voor iets dat niet positief is en zo omschrijf dat het wel positief is of overkomt, dan strijk ik me toch zelf tegen de haren in.

Ik blijf me altijd afvragen en vermeld ik telkens weer: Wie, wat, vermeld en gebaseerd op welke reden: waarom er een pomp gebruikt moet worden van zoveel capaciteit zodat het water ééns per twee uur de filter gepasseerd moet zijn.
Niemand kan of geeft een duidelijk omkleede reden waarom? en zegt dat vermeld de verkoper, dan vraag ik waarom vermeld de verkoper dat dit moet een reden hebben.

Maar als tien mensen zeggen het water moet ééns per twee uur de filter gepasseerd zijn, en 1 zegt dat hoeft niet dan worden de andere tien geloofd en komt dit de wereld in.

Ik heb al verschillende keren vermeld dat niet de pomp moet filteren maar het filter, bij het filter hoort dan kontaktijd, verblijftijd, uitgang, om een zo goed best en optimaale filterwerking te krijgen.
Dit wordt niet verkregen met een pomp die als het ware het water als een tsunamie door het filter jaagt.
Een pomp wordt afgestemd op de vijver, voor een vijver van 20000 liter koop je ook geen pomp die maar 300 liter per uur pompt, en voor een vijver van 5000 liter koop je geen pomp die 3000 l/u pompt.
Is nergens voor nodig kost meer in verbruik en aanschaf.

Dan nog iets: wat dacht je van die mensen die geen filter of pomp gebruiken zoals Goudviskweker en GreenConnection en alleen maar met planten werken? Bij hen wordt het water gefilterd op een natuurlijke wijze en zorgen de planten ervoor, en zijn het ook geen turbo planten die 1 keer per twee uur het water filteren.
Die mensen die dat kunnen of doen zijn goed bezig, ik wou dat ik dat ook kon maar dat lukt niet en heeft zijn reden, maar toch raast mijn water van 20000 liter niet 1 keer per twee uur door het planten filter heen, daar staat een pomp op die na berekening aan de uitmonding van het filter 3600 l/u effektief netto opbrengst heeft. De tijd wat het water in de filter zit, dus vanaf binnenkomst en uitloop filter bedraagt 15 minuten, komt neer op 60 l/min.

Dikwijls ziet men wel ééns de vraag? het filter moet ik meerdere keren per week schoonmaken? hoe kan dat?

1 reden die ik dan al opgeef is dat de pomp te krachtig is, de bacteriën in de filter hebben niet de tijd om zich te kunnen nestelen/huisvesten laat staan ze hun werk fatsoenlijk kunnen verrichten.
Tweede reden filter medium (materiaal) te klein, de filter mag zo groot zijn als dat de vijver is. Het gaat er niet om hoeveel kuub water per uur het filter kan verwerken, maar de oppervlakte van het filtermateriaal.
Enz, enz, enz.
Dan wordt gezegd het zijn biologische filters, ook dat klopt niet, er wordt geprobeerd of geevenaard om de werking van biologisch filteren na te bootsen, het blijft dan voor mij mechanisch filteren.
Er zijn drie soorten manieren van filteren:
eerste is: de mechanische filtering.
tweede is: biologische filtering.
derde is: chemische filtering (aktieve kool, zeoliet)

vr, 04/05/2007 - 17:27
anton

dank u ,Sjuul

Onderwerp gesloten