duizendpoot in vijver?

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 05/09/2006 - 12:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

duizendpoot in vijver?

ik heb sinds kort een (kleine) vijver. Laatst zag ik onder water een diertje dat leek op een duizendpoot (met kop en oogjes) is m.i. géén larve kokerjuffer, watertor of wat dan ook: die zien er duidelijk anders uit. Lijkt gewoon op een duizendpoot. Moet ik deze diertjes verwijderen?

H.Willems, Valkenburg

di, 05/09/2006 - 12:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo H Willems,
Dat is raar want een gewone bruine duizendpoot verdrinkt in water,ofwel was hij er maar net ingevallen ofwel wat het iets anders en dus geen duizendpoot.Pissebedden die tref je wel op de vijverbodem aan maar die zijn grijs en een stuk kleiner.De larve van een libel is zo 4 a 5 cm lang en ook grijs.Welke kleur had dit diertje?
Groetjes

di, 05/09/2006 - 12:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,

ik heb er twee gezien, één (kleinere uitvoering) wat wit met een bruine kop, de iets grotere versie was geloof ik geheel bruin of bruin-grijs en ongeveer 2 tot max. 3 cm lang.
diertje bewoog vrij traag en maakte ook geen aanstalten om te vluchten. Duidelijk met vele pootje en twee oogjes.

di, 05/09/2006 - 12:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Neen,op basis van de gegevens kom ik er niet uit,De meeste larvesoorten zijn nu al de vijver uit en hetgeen er nog in zit zijn bodembewoners.Ik hou het bij een pissebed maar ik kan verkeerd zijn.Ik baseer me op hetgeen ik de afgelopen jaren zelf al in men vijver heb ontdekt.Ik zou ze er in geen geval uitdoen want deze diertjes behoren nu tot het biotoop dat jij hebt gemaakt en daarin moet je de natuur haar gang laten gaan.
Groetjes

wo, 06/09/2006 - 00:50
Anoniem (anoniem geplaatst)

Pissebedden zijn kreeftachtigen en hebben 10 poten. Bij de waterpissebed zijn die bovendien vrij lang.

Een foto vind je hier:
https://tinyurl.com/y5k8dgmt

Dit dier is volledig onschadelijk en helpt uw waterbiotoop schoon te houden door plantaardig afval af te breken.

M.vr.gr,

Ruud

wo, 06/09/2006 - 11:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt voor uw antwoord

Ik heb de foto's gezien, en dat is het ook niet, diertje is veel langer en met meer poten: sprekend een soort duizendpoot, waarschijnlijk wit op jonge leeftijd en later bruin.
Kan het op internet ook nergens vinden (ingeven zoekbegrip is natuurlijk lastig op deze manier)

H. Willems, Valkenburg

wo, 06/09/2006 - 23:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beet! Een duizendpoot of haar verwanten komen niet in water voor dus die vallen af. Meer dan 10 pootjes komen sowieso niet in water voor dus dat kan ook niet. Over de Elzenvlieg! De larve heeft uiteraard maar zes pootjes. Echter de Elzenvlieg heeft uitwendige tracheeen die net zo lang en net zo wit zijn als haar pootjes. Deze tracheen gebruikt ze om in het soms zuurstofarme water van haar omgeving te kunne ademen.

Zie: https://tinyurl.com/y3dcdstf voor een foto van de larve. Op de foto zijn de tracheen achter de pootjes te zien, helaas wat onduidelijk maar ook de weinige tekeningen die ik op internet vond waar weinig overtuigend.

M.vr.gr.,
Ruud

wo, 06/09/2006 - 23:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nog een foto

https://tinyurl.com/y27atngz

Ruud

do, 07/09/2006 - 00:25
PvdM

Zou de zonnebaars hier geen raad mee weten?

do, 07/09/2006 - 11:29
JP.Bosch

Hallo,goeie morgen.
Zeer interessant die uitleg van Rdb maar ondertussen weten we het dus nog niet en ik ben toch wel een beetje benieuwd.Hopelijk weet iemand het wel want zelf heb ik een dergelijk diertje nog niet in men vijver aangetroffen.
Groetjes Jp

do, 07/09/2006 - 13:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Of de Zonnebaars er raad mee weet weet ik niet maar wat is het probleem? 't Beestje doet geen vlieg kwaad. Als larve versmaad het een muggelarve e.d. niet, als volwassen "vlieg" ('t geen vlieg maar een netvleugelige, ze heeft b.v. 4 vleugels) eet het niet meer. Dan wacht slechts sex en de dood.

M.vr.gr.,

Ruud

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag