filter

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 06/01/2007 - 18:13
Gis

filter

ik heb een vijver van 10.000 l en een filter zelfgemaakt met een
plastieke bak van 750 l vol met lava heb 10 koi er op zitten
mijn vraag is da op de duur genoeg of kan ik er beter nog een meerkamer filter voor zetten heb ook een uv van 36 watt. graag een paar adviesen Gtrz Ghislain

zo, 07/01/2007 - 14:29
Sjuul

hoi Ghislain,

Ik begrijp je opzet, je wil op een biologische wijze het water filteren anders kies je niet voor lava (moerasfilter)
Ik mis andere info? hoe ben je te werk gegaan met de aanvoer van het water is dit volgens het upflow systeem aangesloten, is er een kelder ruimte voorzien in de bak.
Als je biologisch het water wilt filteren heb je alleen aan lava niets, bij deze manier van filteren zal je met moerasplanten moeten gaan werken.
De bak is veel te klein, een filter mag gerust even groot zijn als dat de vijver is, als er wordt gekozen om te filteren via een moeras/plantenfilter zal de filter 1/3 van de totale oppervlakte van de vijver moeten bedragen!
Als jouw vijver een oppervlakte heeft van 9 vierkante meter dan zal de lava filter een 3 vierkante meter moeten hebben.
De opzet om er een meerkamer filter voor te zetten dat kan in princiepe wel (tussenhaakjes), maar daar zie ik het nut niet van in en is de lava filteroverbodig, deze zal nooit tot zijn recht komen betreft biologisch filteren laat staan dat de planten groeien/overleven.
De meerkamerfilter haalt al het benodigde eruit zodat er niets over blijft voor het lava filter.
Een auto kan op benzine of gas rijden, maar nooit op alle twee de brandstoffen tegelijk.

groet,

Sjuul

zo, 07/01/2007 - 19:20
Gis

Ik wou de driekamer gebruiken als voorfilter om het grove vuil er uit te halen het zodat de lava niet dichtslipt ik laat het water van boven naar beneden lopen door lava heb er ook een slip afvoer op voorzien werk met een vijverpomp van 4500 l zo krijg ik toch
hetzelfde als een vierkamer maar met een veel groter biolochische
weking of zie ik da verkeerd ?

ma, 08/01/2007 - 12:38
Sjuul

Volgens mijn weten niet, er zijn verschillende manieren om het water te filteren op biologische of mechanische wijze.
Filters zoals drie kamerfilters of meer wel of niet voorzien van een vortex zijn al zo gemaakt dat het water al gefilterd wordt door de drie kamers, in die kamers moeten zich de baccie's afzetten om het werk te kunnen doen. Veelal zijn deze filters voorzien van borstels, sponzen, matten, bewegend bed enz,enz en vallen onder mechanische filtering omdat ze het biologisch filter moeten evenaren.

Het biologisch filteren houdt in dat het water gefilterd wordt door het goede "KIEMEN" om NH3 (ammnoniak) om te zetten tot NO2 (nitriet) en tenslotte om te zetten tot het onschadelijke nitraat (NO3).
Het filtermedia substraat, lava, waterplanten e.d nemen deze taak op zich en nestelen de KIEMEN zich ook op af.
Een goed werkende biologische filter hoef je dan ook bijna nooit te reinigen de andere daar tegenover wel.

De manier waarop jij wilt werken zie ik als overbodig, want de belangrijkste bestandsdelen worden al weg gefilterd, en mondt de uitloop over naar de lava bak zonder planten, welk nut heeft de lava dan nog of moet deze voor zijn rekening nemen om te filteren.
Ik zal het anders formuleren? Goudviskweker heeft geen filter of pomp draaien enkel waterplanten, toch heeft hij helder water en zijn de waterwaarden in orde. Nu gaat goudviskweker de vraag stellen? ik wil mijn vijver nog beter gaan filteren maar weet niet welke keuze ik moet maken tussen een biologisch planten filter, of driekamerfilter?
Mijn antwoord: Planten filter hoeft niet die heb je al, mechanisch filteren overbodig omdat je vijver in biologisch evenwicht is.
Je kunt er niet meer uithalen dan er al inzit als er een biologisch evenwicht is.

Mijn vijver daar tegenover met externe plantenfilter met UV is ook in biologisch evenwicht en zijn de waterwaarden in orde, maar toch heb ik last van overwoekerende draadalgen groei. De oorzaak is dat het nitraatgehalte te hoog is, toch is het nitraatgehalte volgens de NO3 test binnen de normen. Dat is ook logisch verklaard draadalg is ook een plant en neemt het overschot aan nitraat op. Dus moet ik de konklusie trekken dat mijn externe plantenfilter niet volledig in evenwicht is en nog meer planten moet pooten die het overschot van nitraat opnemen zodat voor de draadalgen niets meer overblijft.

Het systeem waar jij mee werkt is de downflow werking en moet het water zich verzamelen om zo gefilterd uit te monden in de vijver.
Het grove slib zal bovenop de lava blijven liggen, en zal je met een pomp het gefilterde water in de vijver moeten pompen, tevens dient het lava ondergedompeld te zijn in water en mogen er geen dode zone's zijn. Ik weet niet hoe de opstelling is hoe het water in en terug komt in de vijver, als je een kelder ruimte hebt zal hier niet veel slib interecht komen en zal daar een pomp moeten staan om het terug te pompen naar de vijver in.

De opzet om biologisch te gaan filteren is goed, maar moet groter zijn en met water/moerasplanten, bij een goede opzet van filtering heb je maar 1 pomp nodig.
Hoop dat je er wat aan hebt aan deze uitleg.

Groet,

Sjuul

ma, 08/01/2007 - 16:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

jazeker ik ga nu zien voor welk systeem ik ga kiesen in ieder
geval bedankt voor de informatie Grtz

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag