filterkool

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 05/09/2006 - 20:33
anton

filterkool

wat is nu juist de werking van actief filterkool?
men raad me dat aan het bij te zetten in mijn filterpot.
een BIOFLOC filter waar origineel geen kool inzit, enkel matten en stukjes kunstof buis.
weet iemand raad?
dank u.

wo, 06/09/2006 - 08:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi Anton,

Actieve kool wordt gebruikt om gevaarlijke stoffen die schadelijk/dodelijk kunnen zijn voor de vissen uit het water te filteren.
Actieve kool absorbeert ammoniak, fosfaten, e.d maar ook medicijnen die gebruikt zijn geweest in het water.
De kool wordt in de filter gelegd en zit verpakt in een zakje, je kunt ook houtskool gebruiken hiervoor heeft idem dezelfde werking, zelfs norit is hier van gemaakt.
1 keer per jaar vervang je de de actieve kool.

Wel dien je de waterwaarden regelmatig te kontroleren want de actieve kool heeft de eigenschap om het water arm te maken aan elementen die er wel in behoren te zitten.

groet,

Sjuul

wo, 06/09/2006 - 09:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

leg je dan dit zakje op de matten dus helemaal bovenaan?

wo, 06/09/2006 - 10:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

In het tuincenter hier in de buurt stond een portie actieve kool 17.50 euro getekend,terwijl je dan toch zelf in bv een ajuinzakje wat houtschool kan stoppen.
wat een afzetterij, zeg ik dan.
alvast bedankt sjuul.

wo, 06/09/2006 - 16:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

Actieve kool wordt gemaakt door houtskool (maar zelden die van huet!) te behandelen met hoge druk stoom en andere activerende stoffen. Zo wordt de hoeveelheid te binden chemicalien aanmerkelijk verhoogd. Daarna wordt het poeder gegranuleerd om zoveel mogelijk oppervlak per volume inhoud te krijgen (helemaal persen gaat niet, het water moet er wel bij kunnen).
Actieve kool bind allerlei organische rommel aan zich en ontttrekt die zo uit het water. Zo verdwijnen kleur en geur stoffen en resten van medicamenten.
Anorganische stoffen zoals het eerder genoemde ammonia en fosfaten worden NIET geadsorbeerd.
Houtskool is inderdaad veel goedkoper. Helaas adsorbeert het niet.

Meer info kun je wel vinden op b.v. de https://tinyurl.com/y44xhuag

M.vr.gr.,

Ruud

wo, 06/09/2006 - 16:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Met mijn opmerking dat anorganische stoffen niet geadsorbeerd worden was ik iets te snel. Anionen worden niet gebonden, kationen (zoals zware metalen) kunnen zich hechten aan de op het oppervlak aangebrachte fenol en sulfaat groepen.

Ruud

vr, 08/09/2006 - 10:35
Sjuul

Houtskool was al uitgevonden in de middeleeuwen, houtskool ontstaat door een weinig zuurstof er aan toe te voegen, een teveel aan zuurstof wordt herleidt tot as.
Actieve kool wordt al gemaakt van houtskool hetzelfde als nurit.

Als we de stikstofkringloop kennen vloeit daaruit dat er bacterien nodig zijn om het nitrificatieproces te kunnen vol brengen, dit doen de nitrificerende bacteriën.
cyaanbacteriën zetten stikstof eerst om in ammoniak en ammonium.
Nitrosomonasbacteriën zetten stikstofgas om in nitriet, daarna zetten de nitrobacter bacteriën het nitriet om in nitraat.

Wanneer ontstaat er een ammoniak of nitriet gehalte? als het filter slecht of helemaal niet werkt, ofwel is er een te groote vis bezetting waardoor de filter het niet aankan.
De zuurtegraad (pH) speelt een belangrijke rol in de giftigheid van ammoniak. Hoe hoger de zuurtegraad van het water, hoe minder ammoniak verwerkt wordt in niet-giftige producten.
Houtskool absorbeert dit wel, op het moment dat de kool verzadigd is kan de verkleinde bacteriekolonie de afbraak van amoniak / nitriet niet meer aan!
Ik zou de mensen niet te eten willen geven wat houtskool gebruiken en zouden hier hun ervaring moeten plaatsen.
Houtskool kun je om de twee maanden rustig vervangen en de portemonee merkt het niet ééns.

vr, 08/09/2006 - 13:24
Yvonne J

Actievenkool is te reinigen door het uit te koken, alle gebonden stoffen laten los van het bindingsoppervlak, spoel de stoffen die nu in het hete water opgelost zijn weg (1 theelepel ak heeft een bindingsoppervlak ter grote van een voetbalveld) dit zou je in principe onbeperkt kunnen doen, zelf heb ik het goedje in twee waszakken zitten die ik regelmatig even in een oude pan uitkook. misschien een idee!
groetjes Yvonne

Onderwerp gesloten