Goudwinde met schimmel

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 18/04/2010 - 14:11
Edwin25

Goudwinde met schimmel

In de vijver ontdekte ik een goudwinde met schimmel (Pluizig aan de vin en onderkant kop). Hij zonderde zich steeds af. Ik was van plan hem aan zijn eind 'te helpen' (ook om te voorkomen dat andere vissen het krijgen).

Maar in de vijver speciaalzaak werd mij aangeraden om een behandeling te proberen met FMC-50 (ze hebben de vis gezien en constateerden ook schimmel). Ik heb hem dus maar uit de vijver gehaald en in een teil met 25 liter water gedaan. Op de verpakking stond bij Windes de dosering te halveren, dus ipv. 1 ml per 25 liter heb ik 0,5 ml (bijna niet te bepalen trouwens) in de teil gemengd. De vis moet er drie dagen in (hij zwemt rustig rondjes nu). Morgen zou hij er uit kunnen, maar ik zie nog net zoveel schimmel-pluizen.

Moet de behandeling dan direct erachter aan weer opnieuw drie dagen met dit middel? En zo ja, doe ik dit dan bij het water wat al in de teil zit, of moet ik opnieuw 25 liter nieuw water nemen en daar weer 0,5 ml bij voegen? Of soms toch naar de normale 1 ml per 25 liter gaan?

Ik heb hier geen ervaring mee, dus alle advies is welkom!

ma, 19/04/2010 - 00:23
gotcha

Misschien even telefoneren naar de vijverzaak,en daar je vraag stellen.Vermits zij jou het middel hebbben verkocht,weten zij over welk middel het gaat en het gebruik ervan.
Moest je het vijverwater dan ook niet behandelen?

di, 20/04/2010 - 08:10
Bert400

Beste Christiaan,

Ook ik heb dit jaar veel problemen met schimmel in de opstart. Ik zou je vis niet te snel terug zetten want het kan je andere vissen ook besmetten.
Ik zou ook je water testen of laten testen hoe het met de rest van de waardes is. Ik had een veel te hoog nitriet, door een voorval deze winter er was betume in de vijver terecht gekomen . Hierdoor kon/kan de vijver niet goed opstarten en zijn de vissen erg gevoelig voor ziektes.
Laat je water zeker even testen en laat je adviseren of je moet behandelen.
Medicijnen niet gebruiken als het niet echt nodig is. Maar daar weten de goede vakmensen/ vijvercentrums alles van.

Onderwerp gesloten