Goudwindes komen niet meer aan de oppervlakte

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 06/06/2006 - 00:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

Goudwindes komen niet meer aan de oppervlakte

Is heb zes goudwindes en twee blauwe windes in een vijver van 9 bij 3 meter (helft van de vijver tussen 1/2 en 1 meter diep, helft tussen 1 en 1 1/2 meter).
Enkele weken geleden, na veelvuldige regen hadden de vissen duidelijk zuurstofgebrek (en twee blauwe windes zijn dood gegaan). Als noodmaatregel een dompelpomp water laten oppompen en dan via een stevige straal in de vijver terug laten spuiten. Dat heeft de andere vissen gered. Als structurele oplossing een stevige luchtpomp geplaatst (Velde Silenta Pro 4800).
Sinds dan zitten de goudwindes veel dieper in de vijver en komen niet meer naar de oppervlakte, ook niet om te eten. Wel blijven ze actief.
Ik weet niet of dat er iets mee te maken heeft maar de dag dat we de luchtpomp geplaatst hebben hebben we ook twee (veel te kleine) steuren in de vijver geplaatst die onze kat de eerste nacht eruit gevist heeft (kan ze hierbij de andere vissen afgeschrikt hebben)?

di, 06/06/2006 - 09:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

als de reiger of kat langs gekomen zijn duiken de vissen inderdaad naar dieper water.
maar een winde of voorn is normaal te snel voor de kat of reiger,
daarmee dat ik twijfel of dit de oorzaak is maar ik denk van wel.
in het ergste geval komen uw vissen het hele seizoen niet meer naar boven.
maatregelen nemen om uw vijver tegen aanvallen te beschermen is alles wat men kan doen.
anton.

di, 06/06/2006 - 10:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mensen onderschatten de sociale gevoelens die vissen hebben t.o.v. hun andere vijverbewoners.

di, 06/06/2006 - 11:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het geen Anton vermeld sluit ik me bij aan, maar dat twee vissen dood zijn door zuurstof gebrek kan ik bijna niet geloven..maar is ook niet uit te sluiten.

Goudwindes zwemmen voor het algemeen aan het oppervlakte water.

Betreft de Steuren... Steuren die kleiner als 25 cm verkocht worden zullen nagenoeg niet overleven in een vijver.
Zelfs zonder te weten welke eissen een Steur stelt zal die niet overleven in een vijver.
Een Steur heeft zuurstofrijk water nodig, speciaal eiwit rijk voedsel, planten in de vijver kan de dood betekenen voor een Steur als die zich erin vast zwemt, want een steur kan niet achteruit zwemmen en is niet zo wendbaar als een vis.

Een Steur minimaal 10 keer zijn lichaamslengte moet hebben in meters van een vijver, dus een steur van 1 meter moet zeker 10 meter lengte hebben van een vijver.
Ja maar de mijne is maar 30 cm lang word al geroepen, inderdaad maar een Steur zal groeien en wordt ouder dan men denkt mits er een goede verzorging is.

Niet alle Steur soorten zijn te houden in een vijver gezien hun lichaamslengte wat ze behalen, bijvoorbeeld de Syberische Steur die een lengte behaalt van 2,5 meter.

Een Steur haalt zijn zuurstof uit het water bij het rond zwemmen, wanneer deze verstrikt raakt in planten en stil gaat liggen dan stikt de Steur onmiddelijk.

De Steur is niet blind maar ziet slecht, er mag niets op de bodem liggen wat hem belet om voedsel te vinden.
De Steur moet in de winter door gevoerd worden omdat deze blijft rondzwemmen om zuurstof te kunnen opnemen en energie verbruikt anders kan hij niet over leven.

Een Steur kan slecht tegen medicatie.

Steuren zwemmen graag langs de vijver wanden en tasten met zijn neus alles af, wanneer de Steur te ver boven het water uitkomt kan deze te veel lucht binnen krijgen, en gaat de Steur krom liggen ook wel dwarsleasy genoemd.
Een steur die dit krijgt is ten dode opgeschreven als men niet binnen 24 uur iets onderneemt.
Om dit te voorkomen moet de vijverrand een oversteek hebben van enkele cm's, wanneer de Steur met zijn neus hier tegen komt zal ie snel terug duiken.

Geen enkele vishandelaar informeert de adspirant koper waaraan men moet voldoen of welke eissen de steur zelf stelt. Natuurlijk niet want danverkopen ze niets meer.
Ik vind dat schandalig omdat jaarlijks meer dan drieduizend steuren binnen een tijd van 3 maanden tot 1 jaar de dood in worden gejaagd..

Er wordt wel altijd geinformeerd bij het kopen van een auto, tv, fiets, puppy of andere zaken wat de mogelijkheden zijn, prestatie's, perfekte beeldkwaliteit, voedsel, opvoeding enz, enz.

Maar bij een Steur niet! een puppy of kitten wordt toch ook niet ieder jaar opnieuw aangekocht omdat het dood gegaan is door het niet te verzorgen.

Bezint voor men eraan begint.

vr, 09/06/2006 - 12:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bravo sjuul, mooi bericht.
dit maakt dit forum zo mooi.
ps wat denkt u van mijn vijver?, op(een nieuwe vijver maken help)

di, 13/06/2006 - 06:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

sjuul, erg goed antwoord zet je daar weg.
ik sluit me gelijk bij je aan.
en inderdaad de verkopers intersseren alleen in verkopen wat met de vissen gebeurd zal hen een zorg zijn.
ik ben zelfs in een tuincentra tegengekomen een bak, zeg maar met 1000 liter water met meer dan 400 vissen er in, de lengte van de vissen waren tussen de 8 en 15 cm. er dreven niet voor niks veel dode vissen in.

ik heb ook een vijver ,die ligt al een aantal jaren.
de tweede vijver is nu in aanbouw.

met een blauw winde heb ik ook zoiets gehad niet dat ze dood zijn gegaan want als ze andere gedrag vertonen sta ik gelijk bij een vijverzaak) die is heel goed en bekomt om de vissen)

maar schep een vis eruit en ga bij een zaak langs, kunnen ze een uitstrijkje maken en kijken of er wat aan de hand is. de blauw winde lag bij mij ook plots op de bodem en at wel maar kwam niet meer boven, het bleek dat deze een hele dunne slijmlaag had en had een ruwe huid, de vis bleef op de bodem liggen voor rustige water , het is net of iemand in de zon erg verbrandt is, die doe het ook rustig aan met zijn huid. de oplossing was, zout in de vijver _speciaal voor de vijver.
die maakt de huid van de vis "wakker" om slijm aan te maken en reinigt de huid. een paar dagen zwom die weer vrolijk aan de oppervlakte zoals het hoort. ik moet oppassen met de windes die ik heb want ze zijn al op leeftijd, ze zijn bijna 20 jaar.

mvg punisher

Goudwindes komen niet meer aan de oppervlakte
zo, 18/06/2006 - 18:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ook in mijn vijver zijn na de heftige regen vallen 3 van de 4 grootste windes doodgegaan. de vijverspecialist dacht ook aan zuurstofgebrek. Maar, nu heb ik vorige week 1 nieuwe gekocht. deze was vanmorgen ook dood. Gisteren heb ik hem gewoon zien zwemmen.
Het viel me alleen op dat hij niet kwam eten. Maar ik heb hem niet naar lucht zien happen ofzo.
De waterval staat aan om lucht in de vijver te pompen.

Onderwerp gesloten