Groen water

14 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 11/05/2007 - 23:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Groen water

Wij hebben al jaren een vijver. Sinds twee dagen is het water groenig en troebel. De waterlelies en irissen groeien prima. hedenavond drie dode visssen gevonden en uiteraard gelijk verwijderd. De overige vissen happen erg naar zuurstof. Alle vissen eruit gehaald en zwemmen nu in een metselkuip. Hoe te handelen? Alvast bedankt Hans

halderman

za, 12/05/2007 - 00:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Water laten testen , zoveel mogelijk water eruit en nieuw water erin. zuurstof pomp erin. eventueel uv lamp, en wat voor een pomp heb je.

za, 12/05/2007 - 08:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

bedankt voor de reactie.
Er zitten twee zuurstof pompen in. Laat vandaag het water even testen. Kom er dan later wel op terug.

za, 12/05/2007 - 08:52
Sjuul

Ook het water laten testen op giftige stoffen, ammoniak en nitriet.

Om welke vijver gaat het? wel of geen planten, hoe groot en diep, welke vissen en wat is de bezetting.

Wanneer begonnen met zuurstof toe te dienen, toen je het opmerkte dat ze naar lucht begonnen te happen en drie dode vissen rond dreven?

Als vissen naar lucht happen geeft dit in het 1e geval een zuurstof tekort aan, maar kan ook een vergiftiging zijn van 1 of ander, zoals een te hoog aan nitraat gehalte wordt nitraat GEVAARLIJK bij een zuurstof te kort.
Het nitraat laat de zuurstof los en zal opnieuw tot nitriet genereren.
Als de vijver al jaren ligt en geen onderhoud aan is gepleegd zoals slib wat op de bodem ligt, dan kan men vroeg of laat problemen krijgen.
Is er al ééns water ververst?
Ooit water waarden laten testen?
enz, enz.

za, 12/05/2007 - 09:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Sjuul,
Bedankt voor de reactie. De vijver is ongeveer 4x2meter. Lag er al toen wij er kwamen. Nu al meer dan 35 jaar. Nee nooit eerder het water laten testen. Het evenwicht was altijd erg goed en vis en kikkers gedijden goed. In het midden een klein eilandje met daarop irissen en wat dotters. Tevens waterlelies. Het verbaast mij dat de vijver het altijd zo goed deed omdat hij ook nog een keer onder dennebomen staat. Dus veel naalden erin. Deze verwijder ik in het voorjaar zoveel mogelijk. Wel heb ik twee jaar geleden wat kroos toegevoegd om wat zuurstof in te brengen. Dit vermeerderde als een razende en omdat ik vrees dat de vissen tekort aan voedsel krijgen ruim ik dat voor 80% weer weg. De pompjes zitten er ook al jaren en naar ik dacht geven die voldoende zuurstof in het water. De dode vissen en trouwens de overige ook zien er gezond uit. Het lijkt wel dat na de laatste regenbuien dit probleem is ontstaan. Water heb ik nooit ververst. Nog even ter info. Er is een net over de vijver gespannen a voor de naalden en b voor mijnheer de reiger. Dus de naalden komen niet allemaal in het water. Alhoewel als ik de moder weer een beetje wegschep er toch bergen naalden inzitten.Wacht gespannen de reactie af. Alvast bedankt Hans

za, 12/05/2007 - 09:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nog even het volgende. Dient al of zoveel mogelijk slib te worden verwijderd? Liet altijd wat achter voor zowel de kikkers als de vissen. Water verversen nooit eerder gedaan. Is dit dan aan te raden? De vijver ligt er al meer dan 30 jaar en nooit eerder gedaan.
In al die jaren misschien 2 of 3 dode vissen gehad. Deze waren dan geraakt door een kat of reiger, daarna het net nooit geen dode vissen meer. Er zitten er ongeveer 25 vissen in.
Hans

za, 12/05/2007 - 17:25
Sjuul

Hoi Hans,

Het kan nooit kwaad dat er water ververst wordt ook al groeien de planten goed en is het water helder. Water verzuurt nu is er nog nooit water ververst, planten e.d zorgen wel voor een natuurlijke filtering, maar kunnen het niet aan om organisch afval op te ruimen, dit komt op de bodem terecht. Hier zijn de bacterieën voor verantwoordelijk maar ook die krijgen niet alles opgeruimd. Dan ontstaat er slib, slib veroorzaakt een rottings proces waarbij gevaarlijke gassen ontstaan, het slib wordt de dode zone genoemd in de vijver. In het slib ontstaat een zuurstof arme zone waarin bacteriën leven die zonder zuurstof kunnen overleven enz, de vissen kunnen zich hierin niet ophouden en gaan het hogerop zoeken waar wel zuurstof zit maar ook die raakt op enz.

Slib moet zoveel mogelijk verwijderd worden.

Kroos brengt geen zuurstof in het water.
zuurstof planten produceren zuurstof bij het opnemen van co2 dit alleen bij daglicht, s'avonds nemen ze zuurstof op.

za, 12/05/2007 - 19:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hi Sjuul,
Vandaag even flink aan het werk geweest. Eerst water test. Ph was te laag. Wel medicijnen meegekregen. Helft water eruit laten lopen. Ongeveer 40 emmers. Leiding water gemixt met regenwater erin. Slib geschept. Ongeveer 1 kuub. Was dus wel wat. De vissen zaten toch in de cement kuip. Padden waren niet blij met me. Keken me dan ook lelijk aan. Die moeten er ook maar mee kunnen leven. Hoop dat het allemaal goed komt. Morgen weten we meer. In ieder geval bedankt voor de adviezen. Om de hoeveel tijd dient het water ververst te worden? Wel moet ik zeggen dat het water per maand ongeveer 5-6cm zakt. Het regenwater vult het dan weer aan.
Nogmaals bedankt en verders een fijn weekend. Hans

zo, 13/05/2007 - 09:42
Sjuul

NOOIt regenwater gebruiken om bij te vullen ook niet mixen, regenwater bevat geen mineralen en is zuur. Binnen no time zit je weer met een te lage ph.

oorza(a)(ken) van een te lage ph.

1. aantasting van slijmhuid bij vissen,--> groter risico op ziekten.
2. verminderde activiteit van bacteriën -->opstapeling van bezinksel en schadelijke stoffen, zuurstofgebrek.
3. verhoogde concentraties aan giftige zware metalen
4. risico op ammoniak nitriet vergiftiging.

zo, 20/05/2007 - 17:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Luuk,
Toch nog even een vraagje. Vind dat de vissen nog steeds erg bovenin hangen.
Al die jaren (35) nooit problemen gehad. Nu heel veel water ververst. Medicijnen toegevoegd aan het water. De vissen eten ook haast niet. Voeder ze ook al niet meer omdat ik bang ben dat het voer gaat rotten.
Nu de vraag: Er hangen twee zuurstof pompjes in het water. Is dit voldoende? Is het raadzamer een filter pomp te plaatsen? Veel slib weggeschept maar dat kan er toch niet allemaal uit. De planten zoals de waterlelies en de irissen hebben toch ook hun voedingsstoffen nodig. Ook de padden hebben denk ik hun plekje in de vijver nodig. Hoor graag van je.
Groetjes Hans

zo, 20/05/2007 - 17:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

Sorry, moest Sjuul zijn

ma, 21/05/2007 - 10:26
Sjuul

Hallo Hans,

Toch nog maar ééns de waterwaarden kontroleren, ook op ammoniak en nitriet, omdat je met regenwater hebt bijgevuld. Of de zuurstofpompjes genoeg zijn weet ik niet, dit is afhankelijk van hoeveel liter lucht ze per uur pompen.
De waterplanten halen hun voedingsstoffen uit het water.
Slib is een rottings proces en daar komen gassen bij vrij en beinvloed weer de waterwaarden, zuurstofgehalte enz.

di, 22/05/2007 - 22:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Sjuul,
Het water laten nazien en is in orde. Volgens diegene die het water heeft gecontroleerd kan het dat door het verwijderen van het slib de organische delen weer zijn gaan werken en het zuurstof gehalte verlaagt. Advies de hele vijver leeghalen en een nieuwe vijver beginnen. Was daar zo beduusd van dat ik ben vergeten te vragen wat ik dan met mijn planten moet gaan doen. Ook allemaal vernieuwen? Of zijn er nog andere opties door bijvoorbeeld er heel veel water in te laten lopen zodat het overtollige water verdwijnt.
Of? Hoor graag. Groetjes Hans

wo, 23/05/2007 - 19:51
Sjuul

Dat hoeft helemaal niet opnieuw te beginnen ben je terug bij af, gewoon water verversen. Das wat ik zei om niet met regenwater (te zuur en bevat geen mineralen ) aan te vullen, dit bind het zuurstof in het water. Water verversen voor de helft brengt zuurstof toe en planten kun je rustig laten staan plus extra beluchten.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag