Grote vijver make-over

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 11/05/2009 - 23:41
Thomas03

Grote vijver make-over

Hallo,

Ik ben nieuw hier dus zal de situatie proberen goed uit te leggen.
Ik heb thuis een vijver van +/- 15m³.
Deze ligt al sinds de aanleg ervan (ong 3jaar geleden) onaangeroert,
met het resultaat een grote groene vijver, waarvan de planten het wel goed doen en de vissen over het algemeen ook. Maar wanneer je dus zo'n groene vijver hebt, heb je er weinig plezier van...
Nu ben ik vorige week begonnen met hem leeg te pompen, de plastiek zuiver te schuren van alg met behulp van een ruwe borstel en de tuinslang, en heb ik een grote moerasfilter gemaakt.
Nu is hij bijna terug gevult, en de filter draait. Mijn water is mooi helder, maar dat is logisch (vers water volledig), nu heb ik gehoord dat mijn vijver nog een keer groen zal worden en dan terug helder wordt vanzelf en blijft. Iemand hier ervaring mee? Ik heb hem gevult met 1/3 leidingwater en de rest grondwater. Bacteriën heb ik in de filter gedaan bij het opstarten, en ik denk dat in het gewone moerasgedeelte wat er altijd aan heeft gelegen ook nog wel veel bacteriën zitten. De vissen die er nog opzaten, 6 volschubkarpers van ongeveer 40cm en 4 koi-karpers van ongeveer 30cm en een tiental salamanders, zitten tijdelijk in een aquarium (ik vond niet meteen een andere oplossing), maar dit is natuurlijk niet goed voor de vissen (stress en plaatsgebrek) maar hoe krijg ik mijn water snel ok voor de vissen terug te kunnen zetten? In het lokale tuincentrum hebben ze me een fles meegegeven waarop staat: maakt van uw leidingwater geschikt vijverwater. Deze heb ik erin gedaan maar de Ph blijft slecht, en voor zover ik weet is dit de belangrijkste waarde voor de vissen in leven te houden?

Als iemand tips of oplossingen heeft hoor ik het graag!

Groeten Thomas.

di, 12/05/2009 - 00:11
schonevijver.nl

Hallo Thomas,

Die fles die je hebt gekocht is waarschijnlijk een waterconditioner.
Deze zorgt er onder andere voor dat aanwezige chloor in het drinkwater minder kwaad kunnen voor je vissen. Niet strikt noodzakelijk maar het verkort enigszins de tijd die je normaal nodig hebt voordat je vissen in een nieuw gevulde vijver kunt uitzetten. Het heeft alleen geen enkele invloed op de Ph-waarde van het water en die is inderdaad wel belangrijk voor het welzijn van je vissen. Een 'gezonde' ligt ongeveer tussen de 6,5 en 8,5.
Je zegt dat de waarde slecht is, maar niet of hij te hoog of te laag is. Een extreem hoge Ph kun je verlagen met sterk verdunde natuurazijn (steeds een klein beetje gebruiken) en een erg lage met een GH+ preparaat. Meestal op basis is dit op basis van calciumchloride. Hier gaat echter wel enige tijd overheen.

Het is vrij normaal dat een vers gevulde vijver eerst groen wordt. Dat trekt vanzelf weer bij als je moerasfilter eenmaal goed op gang is gekomen.
Ik neem aan dat je er wel planten in hebt gezet? Anders zal het waarschijnlijk nog niet veel doen of heel erg lang duren.
Overigens kan het groene water geen kwaad voor de vissen dus dat is geen belemmering op zich om je vissen terug te zetten. Als de Ph-waarde eenmaal goed is of niet in extreme mate afwijkt, zie ik geen probleem om de vissen terug te zetten.
Wat ook nog het wegtrekken van het groen kan versnellen is extra beluchten, met een fontein, luchtpompjes met bruisstenen, enz. Hoe meer waterbeweging, hoe beter wat dat betreft.

Tot slot, ik hoop niet dat je grondwater veel ijzer bevat anders kan je vijverwater ook nog mooi bruin worden. Ook niet gevaarlijk voor de vissen, wel minder fraai. :)

Groet, Piet

di, 12/05/2009 - 00:25
Thomas03

Beste Piet,

Bedankt voor je reactie!

Mijn Ph-waarde is te veel te laag, dus miss geen slecht idee om GH+ te
gebruiken dan. Ik hoop dat mijn vissen het nog zolang kunnen houden in het aquarium, ik ververs het water en zorg dat er zeker genoeg zuurstof inzit, maar het is rechtstreeks leidingwater wat ik hiervoor gebruik en weet niet in hoeverre dit schadelijk kan zijn. Ze zitten er een dag of 5 in nu en heb nog geen vreemde symptomen gezien.
Bovenop de filter staan planten, (lissen, een kruid en wat plantjes die in mijn gewoon moerasdeel veel voorkomen) dus ik hoop dat dit systeem zijn werk goed gaat doen! Hopen dat ik de vissen gezond en wel zeer spoedig kan terugzetten, en ik heb foto's van begin tot einde dus misschien wel leuk om een keer een selectie ervan te posten.
Nogmaals bedankt!

Groeten Thomas.

di, 12/05/2009 - 01:26
schonevijver.nl

Graag gedaan Thomas,

De vissen zullen niet zo snel last hebben van het leidingwater maar eerder van stress, zoals je zelf ook al opmerkte.
Is het misschien mogelijk om de vissen ergens tijdelijk in een vijver van een kennis te huisvesten of zo? Ook een veranderende omgeving brengt stress met zich mee maar omdat het best een paar weken kan duren voor je Ph weer op orde is, is dat misschien een optie.

Ik ben wel geinteresseerd in je foto's.
Misschien ook leuk en bruikbaar voor op mijn eigen website.
(als dat van je mag natuurlijk)

Groet, Piet

di, 12/05/2009 - 20:29
Thomas03

Ik ken wel genoeg mensen met een vijver waar de vissen tijdelijk op zouden kunnen, maar probeer ze er dan maar eens weer uit te krijgen.. De meeste hebben namelijk een relatief grote vijver. Die karpers is nog niet zo'n heel groot probleem als ze bij iemand definitief goed zouden zitten, maar niet iedereen wil karpers op zijn vijver. Mijn koi's wil ik sowieso houden. Ik zal van de week de foto's eens op mijn pc zetten en posten. Als je er van kunt gebruiken mag het altijd. Wie weet zijn er mensen mee geholpen.

Groeten Thomas.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag