Grote vijver niet helder te krijgen

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 19/07/2009 - 20:21
a.onderwater

Grote vijver niet helder te krijgen

Al enkele jaren in het bezit van een behoorlijke vijver, ongeveer 30000 liter. Alle jaren kraakhelder water tot dit jaar. Heb 2 ubbink filtramax filters die parallel geschakeld zijn. Beide voorzien van nieuwe UV lamp.
De waterplanten en lelies groeien goed, maar de zuurstofplanten groeien niet zo hard als andere jaren. Er zitten ongeveer 15 vissen in, paar goudvissen en kois tussen de 30 en 50 cm. De Kois zijn in een jaar tijd ongeveer 15cm gegroeid en zijn behoorlijk aktief.

Nu ben ik van plan om de hele bak eens leeg te laten lopen, schoonmaken, nieuwe planten erin en weer vol te laten lopen. Nu heb ik twee vragen: Is dit onbegonnen werk of kan het helpen..? Overleven de vissen de temperatuursverschillen wel van het water als ik hem vul met koud kraanwater..?

Bedankt voor de reacties.
Arjan Onderwater

ma, 20/07/2009 - 01:16
schonevijver.nl

Waarom zou je dat doen, Arjan?
Het is veel werk en je haalt je hele biologisch systeem overhoop.
Het lijkt verleidelijk maar hoe lang denk je dat het duurt voordat je vers gevulde vijver groen wordt? Waarschijnlijk binnen enkele weken.
Als je water troebel wordt zijn er andere maatregelen die je eerst kunt proberen zoals het versterken van je biologische filter met een bacteriecultuur. Of plaats nieuwe zuurstofplanten bij door ze in een mandje te laten zakken. Desnoods gebruik ter ondersteuning een onschuldig middeltje tegen zweefalgen.
Vissen krijgen zeker stress van al dat gedoe en zeker ook van wisselende watertemperaturen en andere condities.

P.s. het is een algemeen verschijnsel dat de zuurstofplanten het dit seizoen niet zo goed doen. Regelmatig moet zelfs door onze kwekerij de verkoop van meerdere soorten worden stilgelegd daardoor.

Groet, Piet

ma, 20/07/2009 - 01:46
a.onderwater

Hallo Piet, ik ben met een potje water naar het tuincentrum geweest, wat waardes klopte niet maar met een potje van 15€ zou alles goed komen, alleen toen ik vertelde dat de bak 30000 liter is ipv 3000 liter zou ik anders 150,- kwijt zijn. Een dagje de kraan aan kost nog geen 4€, vandaar het idee leegpompen die hap. Is een appart plantenfilter een optie..? Of zou ik toch naar een ander filter moeten kijken..?

Groetjes, Arjan Onderwater

ma, 20/07/2009 - 02:01
schonevijver.nl

Arjan,
Het enige waar tuincentra in geinteresserd zijn is het verkopen van zoveel mogelijk dure potjes maar van een goed advies hebben ze nog nooit gehoord. Hebben ze in het algemeen ook de kennis niet voor in huis.

Als het alleen de waterwaarden zijn die niet kloppen dan zijn er zeker betere methoden dan het hervullen met schoon water, ook zonder dat dit al teveel hoeft te kosten.
Ik weet niet over welke waarde je het precies hebt gH, kH of pH maar de meeste vrij eenvoudig en goedkoop bij te stellen. Ook eventuele andere afwijkingen trouwens.
Ik stel voor dat je me even een e-mail stuurt op info (apestaart) en dan mijn gebruikersnaam hier op dit forum.
Dan help ik je wel verder met wat persoonlijk advies, okay?

Groet, Piet

ma, 20/07/2009 - 21:23
Marion_N

@ Piet
Even een vraag naar aanleiding van je PS in het eerste bericht. Hoe komt het dat waterplanten het in dit seizoen niet zo goed doen ? Heeft dit met de temp. te maken of met iets anders.

Groet,
Marion_N

ma, 20/07/2009 - 22:08
schonevijver.nl

Marion,

Het heeft inderdaad met de natuurlijke omstandigheden zoals zonlicht en watertemperatuur (en dan met name de variaties erin) te maken. Sommige soorten waterplanten hebben het daardoor dit jaar erg moeilijk.
Zo hebben wij dit jaar al een paar keer de verkoop van fonteinkruid stil moeten leggen, maar ook bijv. de krabbescheer en aarvederkruid doen het slecht en dat zijn toch normaal gesproken sterke planten.
In onze koudwater-buitenkwekerij hebben we daar dus last van en daarom is het logisch dat veel planten in vijvers het ook minder doen. Ik krijg ook veel berichten van klanten die problemen hebben met hun waterplanten. Het enige advies dat ik kan geven is om te zorgen voor een hoge hardheid van het water en zoveel mogelijk algen te bestrijden om de planten te stimuleren en enigszins spaarzaam te snoeien op dit moment.
De enige die er geen last van hebben zijn de overdekte warmwaterkwekerijen die leveren aan tuincentra ed. Maar die zitten er niet mee om slechte, zwakke en half verlepte plantjes te leveren.
:)

Groet, Piet

ma, 20/07/2009 - 22:11
Marion_N

Dank voor je antwoord. In mijn vijver doet het fonteinkruid (glanzend en gekroesd) het gelukkig wel goed maar de onderwater delen van de braziliaan en de lidsteng doen het helaas niet meer. De sterrenkroos is zelfs in z'n geheel verdwenen. Dus neem nu maar aan dat het enigsinds met het seizoen te maken heeft.

Groet,
Marion_N

ma, 20/07/2009 - 22:22
a.onderwater

Piet, ik heb je een mailtje gestuurd.
Ik zal van de week hier nog wel een een fotootje plaatsen van de vijver.

groetjes, Arjan

ma, 20/07/2009 - 23:58
asfaltrocker

ik heb 2 blauwe bolletjes aan gesloten op de lucht pomp en de vijver is wel kraak helder te helder want je ziet alles op de bodem liggen

Grote vijver niet helder te krijgen
di, 21/07/2009 - 23:09
WBloemendal

Ik heb in mijn vijver (zie forum toon je vijvertje) kanaal water in gedaan in het begin was deze wel troebel maar toen mijn planten vijver klaar was. En ik van een ton een filter gemaakt heb met 10 lagen japanse matten.
ik pomp met een pomp van 25 m3 per uur.
ik kan als ik in het midden naast mijn vijver sta bij helder weer de gehele bodem zien 1,5 meter diep.

wim

Onderwerp gesloten