Hardheid water/ zweefalg

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 17/04/2007 - 16:12
robvan

Hardheid water/ zweefalg

Beste,

Verleden jaar heb ik een kleine vijver opgestart (1,8 m X 1,45 m X 0,95m) zonder pomp, zonder filter, zonder UV lamp. Een aantal zuurstofplanten staan er reeds in van augustus vorig jaar (o.a. waterpest). In mijn vijvertje zitten en slechts 3 kleine shubinkins die ik sinds deze week een klein beetje aan het voeren ben.

Ik heb regelmatig de waterwaarden gecontroleerd en deze zijn vrij stabiel (doch niet goed) over de hele periode, nl. ph=7, kh=3, Gh=6, NO2=0 en NO3=0.

Sinds enkel weken heb ik last van algen (zweefalgen). Op dit forum heb ik reeds veel zitten lezen en als oorzaak zou de lage Gh en Kh kunnen zijn denk ik. De Gh van ons leidingwater heb ik ook gemeten en is bijna identiek aan deze van de vijver (m.a.w. heel zacht). Bij navraag aan de watermaatschappij hebben ze mij als hardheid 7,5 opgegeven.

Is er een andere mogelijkheid dan leidingwater toevoegen, om de Gh waarde hoger te krijgen?

Mvg

di, 17/04/2007 - 20:13
Sjuul

De Gh en Kh zijn daar niet alleen de oorzaak van, je dient enkel de kh te verhogen en de Gh is zo slecht nog niet.

Jouw vijver is pas aangelegd 1 jaar geleden en meestal krijgen net pas aangelegde vijvers groenwater, dit komt omdat er een te weing aan co2 is opgelost, als de kh een goede waarde heeft heb je een voorraad aan co2 dat als buffer werkt. Zuurstof planten nemen co2 op, nu is de kh gezakt omdat er niet genoeg co2 aanwezig is voor de zuurstof planten om te kunnen groeien, ook zweefalg gebruikt co2 en vermeerderen zich ontzettend snel.

Wat je moet doen is bacteriën toevoegen aan het water, ofwel een emmer vijverwater van buren, familie of wie dan ook in het water erbij doen, dit heet het enten van de vijver.
Dan zorg je voor de kh (Karbonaat) is een chemische verbinding van Calcium en Co2, en die is te laag. Toevoegen van karbonaat is een goede toepassing om de co2 te verhogen en de waarden te versterken.

Dan ben je er nog niet ook al zijn deze aangepast toch blijft de zweefalg in grote getale aanwezig. Deze moeten verwijderd worden anders sterven de zuurstofplanten af.
Zorg voor drijfplanten deze halen direct de co2 uit de atmosfeer en nemen voedingstoffen direkt uit het water op om de zweefalg te beconcurreren.
Anderzijds werk je tijdelijk met een uv lamp die de zweefalg doodt, het voordeel hiervan is sneller helder water dat ten goede komt voor de zuurstofplanten.
Zorg voor water circulatie.

wo, 18/04/2007 - 09:52
roberto

Beste Sjuul,

Hartelijk dank voor dit zeer uitgebreid antwoord. We gaan aan de slag.

Mvg

Onderwerp gesloten