Kwaliteit vijver

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 06/04/2010 - 16:56
Jurgen_

Kwaliteit vijver

Hallo lezers,

Vorig jaar heb ik een vijvertje in de tuin aangelegd. Het betreft hier een polyester vijver, van niet al te groot formaat. De eerste tijd was de vijver erg leuk om te zien.

Echter begint het nu een drama te worden! Dit is mijn eerste vijver, en heb dus nog niet veel ervaring en verstand ervan. Op internet heb ik geregeld forums gelezen, maar over het algemeen word ik doorverwezen naar websites van bestrijdingsmiddelen. Nu lees ik hier op dit forum dat deze over het algemeen niet werken, en dat kan ik beamen! Een aantal keer heb ik anti-algen-spul in de vijver gedaan, maar zonder resultaat.

De vijverranden zijn groen geworden, en de bodem kan ik helaas niet meerzien! Ik weet niet of het aan de vijverranden ligt, of aan het water.. maar het wat lijkt ook wat groenig geworden!

Hopelijk zijn er op dit forum een aantal slimmerikken die mij kunnen helpen bij het optimaliseren van mijn vijvertje.

Ik heb op internet gelezen dat het van belang kan zijn om het water in beweging te houden, en dat je daardoor een heldere vijver zou krijgen.. fabeltje?

Groet! Jurgen

ps. is het wellicht een idee om de vijver leeg te pompen, en goed schoon te schrobben?

Kwaliteit vijver
di, 06/04/2010 - 18:05
D_SDennis

Helder houden van vijver water is heel simpel:
1 Geen of heel weinig vissen
2 Vissen niet voeren
3 Veel zuurstofplanten
4 Al het vuil, dus blad en aarde uit je vijver houden! Dus ook in het najaar en winter hiertoe de moeite nemen om zoveel mogelijk blad te verwijderen.

Nu is het beste je vijver leeg te pompen en opnieuw te beginnen. Blijf alsjeblieft af van allerlei chemische middeltjes, want die werken maar tijdelijk. Algen leven van voedsel in je water en dat moet je er dus uit houden.
En als je toch veel vissen wilt, neem dan een goed biologisch filter. Nee, niet zo'n gammapompje, maar een goed filter. Laat je voorlichten.

di, 06/04/2010 - 18:11
Jurgen_

Er zitten om precies te zijn 3 goudvissen in de vijver.
Dit lijkt me toch niet téveel? :-) Daarnaast krijgen ze regelmatig bezoek
van kikkers, dit zijn 2 of 3 stuks.

Bedankt voor je reactie! Als ik de vijver leegpomp, kan ik neem ik aan de randen schoonmaken met een schuursponsje, zonder schoonmaak middel lijkt mij? Ik zal eens kijken wat zich op de bodem bevind, misschien staan er nog oude planten in welke nog niet verwijderd zijn.
De planten die in de vijver komen, moeten die nog voldoen aan bepaalde eisen? Of kan ik gewoon elke waterplant in de vijver zetten..

wo, 07/04/2010 - 01:03
daucus

Plant vooral zuurstofplanten en voeg een paar emmers water van een gezonde sloot of vijver er
bij.Goudvissen zijn niet geschikt voor een heldere vijver. Ze eten planten en woelen in de bodem en
maken de vijver troebel. Kies voor bv windes. Is het water nu groen? Dan kun je hem het beste
leegpompen en opnieuw beginnen. Gebruik nooit allerlei middeltjes want die werken op de lange
duur averechts.Watervlooien zijn DE bestrijders van algen. In een gezonde sloot of vijver zullen ze
vast wel zitten. Je kunt ze eventueel kopen bij een aquariawinkel.

wo, 07/04/2010 - 08:56
t172069

op een kleine vijver zonder pomp veschillen de water temperaturen veel(dag - nacht). Als ge een filterponp erop zet dat u vijver 2 x op 24 uur door uw filter gaat en kijken naar de doorstroming van de filter dan zet ge daar een UV lamp tussen bereken liter water x 3 watt en alle problemen zijn opgelost.
water verversen helpt niet en producten ook niet.
Neem nooit water of planten uit een sloot of natuurvijver als ge geen problemen wilt.

vr, 16/04/2010 - 08:18
Bert400

Hoi

Ook ik zou echter nooit water uit een sloot scheppen, hoe goed die er ook uit ziet, want dat is gokken en je wint bijna nooit. De oplossing zit echt in een pomp, uv lamp en/of veel zuurstofplanten. Waterluis of watervlooien zijn ook een goede maar vaak tijdelijke oplossing en te koop in elke aquarium winkel. Die beesje worden namelijk lekker opgegeten en dan zijn ze er niet meer.
Zelf vangen zou ik niet doen, als je er geen ervaring mee hebt, je weet nooit wat je mee vangt, wat je vijver opnieuw in problemen kan brengen.
Één geel gerande waterkever en het feest kan beginnen, en ik spreek uit ervaring.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag