plaatsing van het uv filter

24 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 30/06/2008 - 22:44
chrissmids

plaatsing van het uv filter

hallo ik ben chris en ik heb een vraag waar hopelijk iemand een doorslaggevend antwoord op heeft ik heb een 2e hands uv lamp gekocht die ik momenteel na het filter heb geplaatst dus het water gaat er gefilterd door heen nu vind ik 2 strijdige dingen op het internet de een zegt dat ik hem ervoor moet plaatsen zodat de dode algen direct in het filter achter blijven maar dit zorgt er dan wel voor dat het uvc filter sneller verstopt en bacterien dood die wel in het biologisch filter moeten komen ik pomp mijn vijver water touwens op via een dompelpomp die het direct in het filter pompt geknepen met een kraan andere sites zeggen dat het na het filter moet maar zeggen hier ook bij dat het uv filter ook dan goede bacterien dood is het allebij mogenlijk of zijn er duidenlijk punten waarom de een of de andere manier moet wat is hier nu de beste oplossing hoop dat iemand voor mij een antwoord heeft alvast bedankt!

ma, 30/06/2008 - 22:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

De standaard filters met UV hebben het na het filter..

di, 01/07/2008 - 01:33
Sjuul

Das niet waar standaard filters die behoren aan een vijverfilter zoals Oase hebben de UVC VOOR de filter zitten en niet er achter.

Of je nu voor of na de filter de uvc zet, er gaan altijd bacterien verloren, voeg dit maar toe aan het land der fabeltjes.
Per seizoen is het ook aanbevolen om ééns per twee maanden bacterién toe te voegen.

Taak is om de afgestorven zweefalg direkt weg te filteren, zodat het filter deze tegenhoudt.
Wordt die achter de filter geplaatst zal de afgestorven zweefalg terug in de vijver geloosd worden,waardoor het langer duurt dat de vijver helder wordt.
Er zal dan twee keer gewerkt moeten worden in plaats van 1 keer.

Een UVC verstopt niet, deze hoef je maar 1 keer per jaar schoon te maken, en dat is in het najaar als de UVC wordt uitgeschakeld.
En dat is alleen de kwartsbuis aan de buitenkant, en dat valt reuze mee omdat daar bijna tot niets vuil aan zit.

Dan nog iets, er zijn verschillende soorten bacterien, die bacterien wat in het filter behoren te zitten zijn de nitrificerende bacterien.
De nitrificerende bacterien komen vanzelf natuur gewijs in het filter terecht, en kun je dus ook niet kopen in een potje of flesje.

di, 01/07/2008 - 20:47
gotcha

Ja, dat zal wel verwarrend zijn ,als je verschillende meningen hebt.
Bij mij staat de uvlamp voor de filter.Stond ook op de gebruiksaanwijzing.

di, 01/07/2008 - 22:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik moet toch even iets zeker weten :
Sjuul , je zegt dat in een potje/flesje geen nitrificerende bacterien te koop zijn.
Ik heb er bij de koop speciaal op gelet en vond ze bij Velda met de tekst : Bacterial is een bacteriecultuur in vriesdroge vorm die vele miljarden nitrificerende bacterien bevat .

Waar komen dan toch de tegenstrijdigheden vandaan , daar ben ik echt in geinteresseerd . Wat klopt hier dan niet , want aan Sjuul z'n advies hecht ik ook veel waarde. Leg dat nou eens uit!
Groetjes Lotte.

wo, 02/07/2008 - 00:23
chrissmids

hallo daar was ik weer blijkbaar is het dus wel een discusabel onderwerp ik ben het helemaal eens met de opmerking van sjuul het duurt 2 keer zo lang voordat de vijver helder is immers de pomp moet nu de dode algen eerst weer oppompen en daarna weer in het bio filter achterlaten ik ben zelf dus nog steeds van mening dat het uvc filter dus na het biologisch filter moet, ik ken niemand die bacterien koopt (ik weet wel dat ze te koop zijn )maar ben van mening dat dit niet nodig is,immers een goed onderhouden vijver voorziet zichzelf van goede bacterien wel ben ik nog steeds van mening dat als het uvc filter voor het biologisch filter geplaatst is het ook goede bacterien dood die het biologisch filter nodig heeft om goed te kunnen functioneren of zou die nog genoeg levende doorlaten ? of misschien nog beter nog een klein filter wat de dode zweefalgen pulp tegenhoud en dan het schone water in de vijver laten stromen? mijns inziens reduceer je dan ook het 2 keer zo lang duren van het helder worden van de vijver ben benieuwd hoe jullie hier over denken !

wo, 02/07/2008 - 02:15
Sjuul

Hoi Chris,

Er gaan altijd goede bacterien dood of de uvc nu voor of achter de filter staat...Maar je vermeld wederom dat volgens jouw mening de uvc achter de filter moet staan!
Niet alle bacterien worden gedood.

Zie het als deze vorm, waar staat een luchtfilter van de auto? voor of na de inlaat. Want er is tenslotte een in en uitlaat spruitstuk..

Richt ik mij tot Lotte met haar vraag over de Nitrificerende bacteriën, die bestaan echt niet in potjes of flesjes.
Deze zijn alleen aanwezig in de vijver of filter, de meest bekende zijn Nitrosomonas en Nitrobacter.
Zij kunnen alleen maar overleven en zich ontwikkelen binnen strikte levensomstandigheden waaraan wij proberen te voldoen in onze vijvers, maar zij overleven niet in potjes, pannen, flesjes, ofwel bevroren toestand.
Er zijn en bestaan ook anaerobe bacterien en aerobe bacterien!
Aerobe verbruiken zuurstof om van NH3 - NO2 - NO3 te maken. Anearobe bacterien maken van NO3 N2 (stikstofgas).
Dan zijn er ook nog heterotrofe bacterien.

Nitrificerende bacterien delen zich maar om de 20 uur in optimale omstandigheden, terwijl de heterotrofe er maar 20 minuten overdoen.

Het is kolder en verkoop tactiek, nitrificerende bacteriën overleven nooit, zij komen vanzelf in de filter en vijver terecht via de stikstof kringloop/cyclus..

Ik begrijp dat je er speciaal hebt op gelet, maar geloof niet alles wat er vermeld staat op de verpakking.
Mij hoef je ook niet te geloven, maar je zou ééns naar een waterzuiverings station moeten gaan?
Je zult ze ongetwijfeld hebben gezien de grote bekkens, ook daar wordt met de nitrificerende bacterien gwerkt.

wo, 02/07/2008 - 04:26
anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi Sjuul ,

Nou, dat is ook wat ! Kun je de verpakkingen niet vertrouwen. Ik ga wel Velda hierover benaderen , want zo werkt het natuurlijk niet. Ik geloof je direkt omdat jij de ervaring hebt en dat is wat telt. En de kennis.
Ik zal de reactie van Velda nog vermelden.
groet Lotte.

wo, 02/07/2008 - 10:20
gotcha

@chrissmetts

Sjuul bedoelt wel om de uvlamp voor de filter te zetten,qua uitleg.Zo heb ik het toch begrepen.

Als het water helder is,waterwaarden goed,plantengroei o.k,vissen zo gezond als een visje.Waarom dan nog vanalles toevoe

wo, 02/07/2008 - 17:01
anoniem (anoniem geplaatst)

Goeie vraag Chris , maar ik ben wat pietluttig en wil het warme weer te slim af zijn , wel spuit ik dan koud water bij maar beter een overdosering
dan te weinig . Maar ik ga wel uitzoeken hoe dat nu zit met die nitrificerende bacterien.
Groet Lotte.

wo, 02/07/2008 - 17:26
anoniem (anoniem geplaatst)

Nou , zo slim is dat niet . Van Velda kreeg ik geen bevredigend antwoord , wat ik nu wel begrijp , maar een dierenarts bevestigt Sjuul :

Citaat :

Nitrificerende bacteriën bestaan niet (Door Dr Bruno Jacobs; Dierenarts)
Tenminste niet in de handel want in onze filters en vijvers zijn ze wel degelijk aanwezig. Ze zijn er levensnoodzakelijk voor het omzetten van stikstofhoudende afvalstoffen die giftig zijn voor de vissen (wij komen daar later op terug).

Hen levend houden in potjes en flesjes zoals in de handel is echter onmogelijk.

Dat weten we dan ook weer. Ik ben er altijd op uit om iets te leren.
Groet Lotte.
Bedankt Sjuul !

wo, 02/07/2008 - 22:43
gotcha

@lotte

Wat was het antwoord dan van Velda?Pure intresse

wo, 02/07/2008 - 23:33
chrissmids

beste fjgk en lotte inderdaad bedoeld sjuul het plaatsen voor het filter maar mijn vraag was waarom de ene zegt ervoor en de ander erna zelfs in het forum staan deze tegenstrijdigheden zie maar antwoord 1 en 2 nu moet ik zeggen dat mijn vijver behoorlijk helderder word dus nu met plaatsing na het bio filter (ook helpt de pas toegevoegde minerale klei misschien ook heel goed,immers lagere ph betere planten groei minder zweefalgen) voor lotte, ik ken niemand die bacterien toevoegd wat ik wel overal lees en zelf ervaar is dateen goed ingerichte vijver zichzelf onderhoud naar mijn mening is in ieder geval dat ook overdaad van zeker toegevoegde bacterien! schaad maar mischien heb ik dit ook mis en kan iemand dit wellicht weerleggen? groetjes chris

do, 03/07/2008 - 03:19
anoniem (anoniem geplaatst)

FJGK , dit was het letterlijke antwoord van Velda :
Geachte heer / mevrouw,
Het gaat hier om een vriesdroog cultuur die zich in de vijver ontwikkelt.
Met vriendelijke groet,
Velda B.V.
Gijs Herst

Maar dat was mijn vraag niet en heb teruggemaild of ze me uit wilden leggen waarom er op het potje staat nitrificerende bacterien terwijl dat helemaal niet kan!. dat antwoord moet nog komen ....

En Chrissmids , de bacterien deed ik profilactisch Ze hoeven niet eens.
Op warme dagen zal ik wat koud leidingwater erin spuiten opdat de vijver temp .niet te veel stijgt. Er is verder niets aan de hand , alles doet het echt heel goed , en kan ook nog tot op de bodem kijken .
Ben benieuwd hoelang ik het zo kan houden .
Het is een uitdaging.

En ik las onlangs een schrijven van Sjuul die stelt dat een filter/pomp niet hoeft als je weet waar de gevaren schuilen. En misschien moet ik op termijn ook wel een filter hebben maar ik doe zeer m'n best !

En ook Greenconnection schrijft op het forum dat hij al 10 jaar een vijver heeft zonder pomp , filter of andere technische voorzieningen , soms wat alg in het voorjaar schrijft hij , maar dat schep je er zo uit.
Hij heeft ook elk jaar veel salamanders. Schitterend toch !
En zijn vijver is 2 bij 3 meter en 80 diep. Nou , als DAT kan......

Groet Lotte.

do, 03/07/2008 - 17:25
mariekeg

Wij hebben ook een pomploze vijver, zonder vis en met elk jaar veel salamanders. De vrijver heeft een oppervlak van 6m2 en is op de meeste plaatsen 20-40 cm diep. Een plek was dieper maar is inmiddels dichtgeslibt (wij plegen weinig onderhoud). Wij halen sommige jaren wel herhaaldelijk draadalgen uit de vijver maar hebben dat dit jaar nog niet hoeven doen. De vijver is helder en bij mijn ondeskundige weten gezond. Honderden jonge salamanders dit jaar en ook elk jaar torretjes ed. Het voordeel van de ondiepe vijver is ook dat je de jonge salamanders heel makkelijk over de hele bodem kunt zien.

do, 03/07/2008 - 18:55
anoniem (anoniem geplaatst)

Wat goed Marieke , dat geeft weer moed op langere termijn in de seizoenen.
Groet Lotte.

do, 03/07/2008 - 20:32
gotcha

@lotte

Ja,dat is nu niet direct antwoorden op jouw vraag(Velda)en zoals je schreef niet bevredigend.
Ze vinden je vast een ambetante mie als ze niet meer antwoorden.(smiley)

vr, 04/07/2008 - 01:32
Sjuul

Hoi Chris,

Je vraag is duidelijk en ik meen daar ook een duidelijk antwoord op te hebben gegeven.
Het zijn geen tegen strijdigheden, het is de waarde of gefoofwaardigheid wat men eraan hecht.
Als je antwoord 1 bekijkt en mijn antwoord 2 heeft deze meer uitleg dan antwoord 1, of had ik aleen moeten schrijven voor de pomp.

Het is geen moeten de uv voor de filter te zetten, als jij ze achter de pomp hebt staan en tevreden mee bent wie ben ik om je tegen te houden.
Dan geef ik je nog wat les hierin.
Een dompelpompgebruik je niet en zeker niet afgeknepen.

Reden 1 de pomp is veel te krachtig, is een energie vreter en heeft een korte levensduur, nog korter zelfs omdat de pomp gekenepen is.
Een pomp afknijpen wordt afgeremd op zijn vermogen, maar wil dit toch kwijt, en zal krachtiger moeten gaan werken.
Reden 2, zweefalg wordt bestreden door de verblijf en kontaktijd van het water die door de uv stroomt en het filter.
Je bent nog altijd via een mechanische filtering aan het filteren en niet via een biologisch filter.

Waarom zou een overdaad van bacterien slecht zijn, er zijn weinig tot geen gegevens bekend dat een bacterien cultuur schadelijk is voor bloemen/planten of vissen.
Zoals ik al adviseerde is 1 keer per twee maanden in het seizoen voldoende om bacterien toe te voegen.
Wie het niet doet moet dat zelf weten, ik doe het wel en zeeer zeker nadat de winterperiode is afgelopen om de vijver opnieuw te enten.

Of een goed ingerichte vijver zichzelf onderhoud is ook niet juist, want wij als mens zijn daar verantwoordelijk voor.
Dit lijkt meer op vragen die ik tegen kom van zoals bijvoorbeeld ?
Wij hebben al jaren een vijver en is altijd goed gegaan, nu begint het water troebel te worden, planten sterven af, en nu beginnen ook de vissen ziekte te vertonen.

Wij zijn verplicht om de waterwaarden in de gaten te houden, planten uit te dunnen,slib van de bodem te verwijderen, wel of niet filteren van het water, water te verversen, te beluchten, rottend plantaardig afval te verwijderen, vissen te observeren, ziekten te bestrijden, maatregelen te treffen voor de winter enz, enz.
Als vijver houder ben je hiertoe verplicht, natuurlijk laten we ook wat over aan de natuur maar wat is dat, het licht, de jaar getijden enz, enz.
Aangelegde vijvers zijn van oorsprong niet uit nature ontstaan! het zijn kunstmatig aangelegde vijvers en geen natuur vijvers.

Wil ik tot slot nog aanhalen, dat de meest voorkomende fout wat de mensen maken zeggen of menen, we hebben genoeg zuurstof planten in de vijver en denken dat die genoeg zuurstof leveren.
Vooral in de zomer reizen de vragen de pan uit Vissen happen naar lucht.
Mis.
Ze leveren zuurstof ja, maar alleen bij daglicht (fotosynthese) maar s'nachts nemen ze zuurstof op.

Iedereen die hier aan denkt en mee bezig is, zal onget***eld een leuke en fijne biotoop eraan overhouden, hoe die ingericht is maakt niets uit.
Wij moeten bijsturen.

vr, 04/07/2008 - 23:28
gotcha

Nog even dit aan toevoegen.dit alles maakt het vijveren zo leuk en boeiend.Een inspanning wordt beloond met ontspanning,en dat is het genieten van dat stukje natuur.

za, 05/07/2008 - 00:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

even kort sjuul wat voor pomp heb je dan nodig ik ken namelijk alleen maar mensen met een dompelpomp en die hebben ze al jaren afgeknepen ik ken redelijk wat van electrotechniek en vind 220 watt vermogen bijna nihil welke pomp gebruikt minder nog wat een pomp die in water druk geknepen word gebruikt ook minder watts! aangezien de omwentelingen minder zijn!

za, 05/07/2008 - 00:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

beste sjuul ik vergat nog wat met een goed ingerichte vijver bedoel ik juist dat wij als mens hier verantwoordelijk voor zijn dacht ook dat dit duidelijk moest zijn aangezien wij (jij of ik de vijver inrichten)! of schreef ik dit verkeerd vriendelijke groeten chris

za, 05/07/2008 - 01:09
Sjuul

Ik kijk niet naar wat andere mensen doen, maar naar dat wat ze verkeerd doen.
Dat zou jij ook moeten doen advies aannemen en niet naar de andere kijken want die doen het ook verkeerd.
Als je van elektrotechniek weet is dat mee genomen, toch zoals jij het uitlegt zal het echt niet zijn.
Afknijpen van een pomp op waterdruk zal niets verminderen aan het toerental van de pomp, omdat er niets wijzigt aan de opvoer hoogte van de pomp.
Het vermogen van de pomp debiet wordt toch niet gewijzigd!

Jouw manier van werken vermindert de opvoer hoogte zodat de uitstroom minder, maar krachtiger is.

Een frequentieregelaar of potentiometer vermindert de aantal omwentelingen van een pomp en niet door de opvoerhoogte van de pomp af te knijpen.
Ik wil hier niet verder op in gaan of over uitbreiden welke pomp je nu wel nodig hebt.
Doe gewoon verder hoe de anderen het doen want daar komen tegenstrijdigheden van.

za, 05/07/2008 - 02:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

hoi sjuul je zegt een dompelpomp is not done waarom verkopen gerenomeerde tuincentras deze zeker in combinatie met een bio filter dan hebben ze het dan allemaal mis behalve jij ben echt blij met je mening hoor ! maar ze zijn niet altijd wet zeker niet wat je meld over het knijpen vd pomp probeer maar eens uit alle electriciteit uit behalve de een pomp maakt niet uit wat voor laat hem volvermogen draaien en tel in de meter kast knijp m daarna en tel dezelfde tijd ! reken maar uit!

wo, 09/07/2008 - 01:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo chris,
Ik heb zelf een vijver van 20000 liter en zat al bijna 10 jaar met groen water.Heb nu sinds 3 weken een uv lamp van 110 watt geplaatst voor mijn
filter en sinds vandaag kan ik weer de bodem zien.Vijver is 1 meter diep.
Is wel zeer belangrijk dat je een goede filter hebt die al de afgebroken stoffen uit het water haald.Ikzelf heb een filter van ong. 1000 liter
gevuld met lavasplit waar het water van onder naar boven moet.
Belangrijk is dat je uv lamp zwaar genoeg is voor je vijver en als je vissen hebt moet je zorgen dat het volledige water om de drie uur door de
uv lamp is gegaan.Ik lees in je bericht dat je met een dompelpomp werkt...
Heeft zeer hoog stroomverbruik en is niet geschikt voor continu gebruik.
Heb een pomp van oase 10000 liter per uur en verbruikt maar 110 watt.

Onderwerp gesloten