pomp+filter

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 05/08/2006 - 11:17
hdr

pomp+filter

Ik had een vraag:Is het echt nodig om tegen de winter het filter en de pomp uit de vijver te halen?De pomp staat 1 meter diep en het fliter kan ik toch leeg laten lopen zodat deze niet bevriest?
Graag een duidelijk antwoord hierop.bvd

za, 05/08/2006 - 12:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

Persoonlijk heb ik niet zo'n ervaring met pompen en filters.
Dus kan Sjuul het beste hier op beantwoorden.

Heel goed dat je hier nu al op reageer.
Vooruit kijken, heel belangrijk.
We zitten nog in de zomermaanden, maar het is nu al belangrijk wat we in de winter straks gaan doen.

Wat ik wel weet is dat pompen of filters welke op de bodem staan...of....waar de inlaat of uitlaat van deze pompen of filters dicht bij de bodem aanwezig zijn, UITGEZET dienen te worden.
Geld ook voor watervallen.

De vissen zoeken in de winter de warmste plek op in je vijver, en dat is de bodem. (daarom is de diepte van je vijver zo belangrijk).
Watercirculatie in de winter kan dan funest zijn voor je vijverbewoners.
De vissen gaan dan zwemmen en zoeken naar een warme plek en kunnen ingevroren raken in het ijs.
Met alle nare gevolgen van dien...want in de wintermaanden zijn vissen nu éénmaal niet zo snel.

Zuurstof bollen mogen daarom niet dieper dan zo'n +/- 25 cm diep in je vijver hangen....beslist NIET DIEPER!
Ze houden het ijs open en van daaruit halen je vissen de zuurstof vandaan.
Dus GEEN zuurstofbollen dieper hangen, want dat heeft geen enkel nut.
Want dan krijg je hetzelfde effect als hier boven aangegeven.

Succes!

za, 05/08/2006 - 13:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Volgens een vorig bericht lees ik dat je toch nog koi hebt in de vijver. Alles wat je moet weten over koivijvers e.a. kan je vinden op het "KOI FORUM", daar zitten mensen die goed op de hoogte zijn van koivijvers en die de gouden regel kennen: het water moet om de 2 uur volledig door de filterinstallatie gezogen worden.

Domi.

za, 05/08/2006 - 13:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Er zijn mensen die de pomp/filter uitschakelen, geadviseerd wordt om dit niet te doen.
Niet alle bacteriën gaan dood het filter zit nog vol leven (bacteriën) hiermee verwoest men de maandenlange opbouw van het biologisch evenwicht, de bacteriën die overleven zijn hard nodig om in het voorjaar terug te kunnen opstarten en dit niet door het filter stil te leggen.
Dit voorkomt onnodige visziektes of -sterfte in het voorjaar.

Ook al staat het vijverleven op een klein pitje, schadelijke gassen zullen eerder afgevoerd worden door een vijver die niet dichtgevroren is en voorkomen zuurstofbollen ook nog dat de vijver niet dichtvriest.

We kunnen echter niet zeggen ik leg voor drie maanden de filter stil, een jaar telt 12 maanden en geen 9 maanden. Als ik dit nu moet gaan samen vatten en over een jaar bekijk, kom ik tot het volgende om het in zijn geheel kort te omschrijven.

Waterplanten nemen koolstofdioxide op uit het water, het is een proces van de plant en komen bouwstoffen vrij, voor dit proces is zonlicht nodig en dat hebben we meer in de lente en zomer maanden. In deze maanden is opname van koolstofdioxide het grootst.
In de winter is er minder opname van koolstofdioxide en ontstaat er een overschot, het aanwezige calcium en magnesium in het water kan gebonden worden aan de koolstofdioxide we krijgen dan carbonaat.
Als er een te weinig aan koolstofdioxide is wordt het carbonaat aangesproken, als er dan nog een te weinig aan magnesium en calcium is dan verzuurt het water door het overschot van koolstofdioxide.
Er treed dan een zuurstof gebrek op in het diepere gedeelte van de vijver, de vissen merken dit en gaan het hogerop zoeken met alle gevolgen van dien, daar is het water veel kouder en bevat meer zuurstof.
Doordat veel koudere water onstaan ijskristallen op de kieuwen van de vis(sen) en beschadigen het weefsel, de vis zal komen te overlijden.
Water van 0° celsius kan 2x meer zuurstof oplossen dan water wat 15° graden bedraagd.
Het water op het diepste punt van de vijver heeft veel minder zuurstof gehalte, dan de bovenste laag.

Pomp omhoog brengen tot 25 cm onder het water niveau en filter niet buitenwerking stellen.

succes.

za, 05/08/2006 - 15:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Duidelijk heren bedankt.Het is zoiezo lastig om de slangen van het filter en pomp eraf te halen en waterdicht er weer op te zetten vind ik..
groet

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag