Reigers hebben 2/3 van mijn visjes opgegeten

18 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 01/09/2006 - 13:49
JP.Bosch

Reigers hebben 2/3 van mijn visjes opgegeten

Vroeger viel het al eens voor dat er een visje verdween maar begin dit jaar was is op een paar dagen tijd 2/3 van mijn goudvissen en kois kwijt en dat is toch wat teveel.Had al touwtjes rond de omtrek gespannen maar door de beplanting rond men vijver lukt dat niet goed.De vijver ligt achter in mijn tuin en is buiten mijn zichtbereik.Van uit mijn keukenraam kan ik hem dus niet zien.Vijver is in niervorm,10meter lang en 4 meter breed.Had 2 steurs bijgezet en na exact 4 dagen waren ze weg.Vanaf oktober span ik net over vijver tot einde van de bladerval.Hoe los ik dit nu op zonder mijn vijver zodanig af te schermen dat het geen nut meer heeft om nog een vijver te hebben.
Alle reacties zijn welkom
Bedankt JP

vr, 01/09/2006 - 14:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste J.P Bosch.

Zoals ik al vaker heb aangegeven moet je de draden EEN PAAR METER boven je vijver spannen.
Als een reiger de draad aanraakt gaat hij meestal wel weg.

In de handel zijn ook nog andere middelen te koop om reigers af te schrikken.
Zoals met een waterstraal.
(ben de naam even kwijt).

Ook dat zou e.v.t een oplossing voor je vijver kunnen zijn.

Succes!

vr, 01/09/2006 - 14:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo goudviskweker,
Een paar meter boven de vijver zeg je? ja dat kan eventueel maar het is wel zo dat ik reeds een paar keer s morgens vroeg rond 6 uur vanuit een bovenkamer met verrekijker een reiger heb bespied en die landen meestal een paar meter van de vijver weg om daarna naar de vijver toe te wandelen en er beginnen in te waden.........

vr, 01/09/2006 - 15:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik was me eigenlijk aan het afvragen hoe het eigenlijk komt dat ik pas de laatste jaren met dit reigerprobleem zit terwijl mijn vijver er toch al 12 jaar ligt.Vroeger had ik een grote herdershond die de hele dag vrij rondliep en die op de meest onmogelijke momenten van de dag en om het even waar plots opdook.Op vreemde bezoekers had hij het niet echt begrepen en waarschijnlijk is het door hem dat ik dit probleem vroeger niet had.Beestje is al een paar jaar dood nu en vandaar dus deze ongenode gasten

vr, 01/09/2006 - 16:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

Er kan op verschillende manieren gewerkt worden om de reiger het moeilijk te maken.

Je zou ééns rond de vijver moeten lopen, en zelf ééns moeten bekijken waar je het gemakkelijkst aan of bij de vijver geraakt.
Het klinkt raar maar zo werkt de Reiger ook, een Reiger is sluw en wacht geduldig af.

Een Reiger houdt niet van obstakels die op zijn weg liggen, de Reiger zal altijd landen waar de meeste plaats is ivm de reikweidte van zijn vleugels.
Ondiepe zone's in de vijver vooral aan de oever waar planten worden gezet en vrij toegankelijk zijn, is een lust voor de Reiger en zal zonder toestemming afwachten om zijn slag te slaan.
Ééns de Reiger dit doorheeft zal hij nadat de menukaart grondig is bekeken terugkeren, s'morgens, s'middags en s'avonds het menu ala carte verorberen.

Er zijn verschillende mogelijkheden op een dier vriendelijke manier die de Reiger de toegang tot aan de vijver verbieden.

1) De reiger schrik ofwel scare crow hiervoor is nodig een bestaande waterleiding waarop de reiger schrik wordt aangesloten.
Of zelf een reigerschrik maken benodigdheden, elektricieteit, water spuwer(s), dompelpomp, sensor.
Deze hebben een nadeel bevriezen in de winter en moet dus afgekoppeld worden.

2) Een hond die blaft HAHAHAHA! vrij uit kan en mag rondlopen in de tuin.

3) Schrikdraad spannen aan openruimte, is tevens de vervanger van de water spuwers in de winter.

4) Een pergola maken.

Ik heb het als volgt gedaan, mijn vijver ligt 40 cm boven het grondoppervlak. Hierop heb ik een pergola gemaakt over de gehele omtrek van de vijver. De pergola is niet perse gemaakt voor de Reiger, ik vond dat het wat mocht uitstralen en omdat mijn vijver op het zuidwesten ligt en de volledige dag zon heeft, liggen er in de zomer rieten matten op.
Dan heb ik waterspuwers die aan aangesloten zijn op een dompelpomp, die in werking treden middels een bewegingsmelder die de pomp ingeschakeld.
Ik moet deze dus afsluiten in de winter en raad ik iedereen aan om dat te doen.
Voor de winter periode heb ik rondom de vijver schrikdraad voorzien op twee verschillende hoogte's.
In de winter is er toch geen onderhoud aan de vijver en deert me de schrikdraad niet en vormt geen obstakel voor mij.

Tot zover wat je kunt doen aan alternatieven, nu gooi ik het even over een heel andere boeg.
Niet dat men dat ook moet toepassen dat is voor elk wat wils.
Ik houd van een beetje techniek aan en rondom het huis/vijver of tuin en gemak dient de mens.
Toch wil ik het even aanhalen en kan men er rekening mee houden of eventueel toe passen.

We zijn bezig met water en elektricieteit.
Ik neem de waterspuwers met dompelpomp en sensor.
De dompelpomp is opgesteld een paar centimeter onder het water oppervlak. Mocht nu door een oorzaak de sensor de pomp blijven aansturen dan kan deze maar net dat water wegpompen tot dat niveau waar de pomp zich in bevind, maar ik wilde niet een hoop water verspillen en drooglopen van de pomp hebben.
Voor het drooglopen van de pomp zal de vlotter tijdig omvallen en de pomp uitschakelen.

De vijverpomp die op de filter is aangesloten is beveiligd met een magneetkontakt, als het kontakt wordt verbroken of spannings verlies op treed door het uitvallen van de stroom, treed in huis een alarm in werking.
Ja ik weet het ze verklaren mij voor gek of wat heeft het allemaal voor een nut zeggen ze?

Mijn antwoord: Wordt er in de auto niet op gewezen dat de tank bijna leeg is, dat de water temperatuur veel te hoog wordt, of het oliepijl veel te laag is?
Jawel is dan het antwoord! Oké dan zijn we het daar over ééns.
Mijn vijverpomp kan werken maar misschien 4 uur later niet meer, en pas 12 uur later erachter komen dat ze niet meer werkt.

groet,

Sjuul

vr, 01/09/2006 - 18:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo JP,

Ik heb weleens een katten afschrik-systeem gezien. Dit werkte ook met een bewegings-sensor. Het apparaat spuwde geen water maar maakte een hele hoge pieptoon waarop katten zeer sterk reageren. Het voordeel van dit systeem is dat je het niet hoeft af te koppelen in de winter en geen lelijke/duidelijk zichtbare voorwerpen om je vijver staan.

Misschien dat dit systeem ook voor (of juist tegen) reigers werkt.

Je zou een bewegings-alarm misschien als bouwpakket bij een electrozaak kunnen kopen.

Even google-en en je vindt bijvoorbeeld zo iets:

https://tinyurl.com/y4hkhxxn

Met een 105 dB "signaal"!

(De reiger wordt dan in elk geval doof. Het voordeel daarvan is dat hij je niet hoort aankomen dus kun je hem makkelijk vangen! HA HA HA)

Groeten
PVDM

vr, 01/09/2006 - 18:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo sjuul,wow zeg je hebt er echt je werk van gemaakt om me een fatsoenlijk antwoord te geven.Heb je tekst 3 keer gelezen om het goed te kunnen bevatten en ik moet zeggen,er zit heel wat stof in die ik zeker kan gebruiken want zoals jij het me uitlegt had ik het eigenlijk nog niet bezien.leidingwater heb ik in de buurt van men vijver niet want zoals ik eerder al zei,mijn vijver ligt ongeveer 50 meter achter mijn woning (wel jammer) en daardoor is het dichtssbijgelegen aansluitpunt,nl aan de buitenmuur van mijn keuken, even ver verwijderd.Stoom heb ik echter wel in mijn werkhuisje dat in de buurt van de vijver ligt en zodoende heb ik toch heel wat mogelijkheden.De eerste keer dat ik hoor dat reigers bang zijn van opspuitend water.Die pergola lijkt me ook wel wat en
zal ik zeker eens uittekenen wat ik was al op zoek naar IETS dat eigenlijk DAT extra aan het entourage van de vijver kan teweegbrengen en een pergola lijkt me wel zo IETS.De afgelopen maand juli heb ik niets in de buurt van de vijver ondernomen omdat het veel te heet was en in augustus was het dan weer veel te nat.Nog 1 weekje werken en dan heb ik nog een weekje vakantie,ideaal dus om die reigerproblematiek de wereld uit te helpen.Het is nog wel even te vroeg voor de reigers,meestal zie ik ze zo rond eind oktober en vooral in het voorjaar,februari-maart.
Heb ooit eens gehoord dat het plaatsen van een namaakreiger zou helpen maar persoonlijk heb ik daar zo men t***els over.Die truuk met die bewegingsmelder ga ik zeker uitproberen.Heb er trouwens nog eentje liggen
Heel hartelijk dank nog voor je advies en je hoort het wel over een paar weken.
Groetjes JP

vr, 01/09/2006 - 18:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Pvdm,ook een goeie zeg,dat kattenafschrikmiddel,moet ik eens onderzoeken.Denk je dat een reigers schrikt en wegvliegt als hij ineens een hoge pieptoon hoort maar geen bedreiging waarneemt van een eventueel gevaar? Zouden we eens moeten testen.Heb nl zelf ook een poes die vrij dikwijls ligt te dutten op een spoorwegbiel aan de vijver.Hoop dat mijn beesje zich geen pleuris schrikt.
Dank voor je reactie.JP

vr, 01/09/2006 - 18:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

HUH

Kat? Lekker dutten?

Dat doe ik soms ook wel eens, als ik net lekker gegeten heb...

vr, 01/09/2006 - 18:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Oef Pvdm,men lachbui is over amaai zeg heeft 15 min geduurd,telkens als ik je tekst zie herbegint het.foeifoei

vr, 01/09/2006 - 18:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nee, even serieus,

Weet je zeker dat het niet de poes is die meehelpt met het legen van je vijver?

vr, 01/09/2006 - 18:50
Anoniem (anoniem geplaatst)

Neenee zeer zeker niet want ik observeer ze vaak terwijl ik werk in men tuinhuisje,ze wil altijd in men buurt zijn en soms zit ik uren te prutsen en zij uren te dutten.Heb ze in die 6 jaar tijd nog nooit een poot naar een vis zien uitsteken.Ze drinkt wel heel dikwijls aan vijver en als ze dat doet komen er altijd een paar visjes naar haar toegezwommen want visjes zijn zeer nieuwsgierig wat betreft watergespartel.Dit wil dus eigenlijk zeggen dat ze geen bedreiging zien in die poezenverschijning.Heb ook nog nooit een deel van een vis gevonden ergens in tuin en.... om eerlijk te zijn,poes is bang van alles wat groter is dan een mus..

vr, 01/09/2006 - 21:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

@JP een namaak Reiger helpt niet, men moet niet de kat op het spek gaan binden.
Natuurlijk zijn er meningen die hierover verschillen, en beweren sommigen dat het wel werkt.

Het systeem dat Pvdm vermeld zou ook een oplossing kunnen zijn

vr, 01/09/2006 - 23:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb ook een pergola boven de vijver gebouwd. Ik ben nu van plan om er lijnen boven te gaan spannen zodat mn hederainfo-icon een soort van groene dak kan vormen. Tot die tijd laat ik mn net boven de vijver hangen. Effectief, maar geen mooi gezicht.

za, 02/09/2006 - 02:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

@ Sjuul,

Daar heb je wel een punt met de buren maar als de vijver al 50 meter weg ligt....
Ik neem aan dat de tijd dat het signaal klinkt instelbaar is. Het hoeft natuurlijk maar een korte puls te zijn. Ook reigers zullen er van

di, 05/09/2006 - 11:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

Goeie morgen allemaal,
@Sjuul .Ja dat lijkt me toch wel wat zo n waterspuwers in combinatie met een bewegingsmelder.Ben echt benieuwd want dat ga ik zeker doen.
De pergola die jij reeds eerder vermeldde en waaroverVisvis het nu heeft lijkt me ook wel wat maar....
@ Visvis.Met die groene dakbegroeiing bovenop je pergola,ben je dan niet bang dat het daar aardedonker wordt?
Heb flink wat opruimend werk rond vijver en de plannen beginnen al een beetje te rijpen.
@ Pvdm...Ja zeker doen,patent aanvragen dus en misschien kan je bij je eerste verkoop een gratis reiger bijvoegen om het systeem uit te proberen.
Groetjes

wo, 06/09/2006 - 01:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Er is tegenwoordig zoveel te krijgen op electronica gebied. Vaak kan je voor weinig geld de meest slimme dingetje in elkaar solderen.

Ik zal eens wat serieuzer opzoek gaan naar een dergelijk systeem. Je hoort het wel.

Groeten,
PVDM

vr, 08/09/2006 - 00:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik had ook last van die grote reigers en heb sinds 2 jaar op een hoogte van ongeveer twee en een halve meter allemaal vissnoer gespannen.
De reiger komt nog wel kijken maar ziet geen mogelijkheid meer om ergens in de tuin een geschikte landingsplek te vinden.
Andere wel welkome vogels vliegen om de vissnoeren heen,zodat de hinder ook alleen maar ondervonden word door de reiger.

Onderwerp gesloten