Schoonmaken en opnieuw aanleggen vijver; HELP

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 15/08/2006 - 15:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

Schoonmaken en opnieuw aanleggen vijver; HELP

Beste mensen,

Ik heb in mijn tuin een grote vijver liggen van ongeveer 3 bij 5 en zeker een 1 diep. Volgens mijn berekeningen kom ik dan ongeveer op een 15.000 liter. Aan deze vijver is in geen eeuwen wat gedaan en sinds ik het huis heb gekocht 2 jaar terug, ik ook nog niet.

De vijver is leeg gepompt door mij ivm het schoonmaken aangezien het water troebel en groen was. Nu ligt er een sliblaag op de bodem van 15 tot 20 cm. Weg te halen door het eruit te scheppen of te stofzuigen? Stofzuigen klinkt heel wat gemakkelijker, maar hoe werkt het, is het een apparaat en kan je dit dan huren?

Wanneer dit schoon is kan ik nieuwe (en oude) planten erin gaan zetten. Ik zit te denken aan een pomp, maar er is veel te koop en heb geen idee wat ik nodig heb. Vissen gaan er zeker in, maar ben ook niet van plan om even Eur 500 uit te geven aan een filtersysteempje. Hier nog goede adviezen? Ik begrijp inmiddels dat een pomp met een capaciteit van 5000 per uur en dat een UV lamp van 30 - 45 watt voldoende moet zijn. Maar dan heb ik nog niet het filter toch? Is die wel nodig? Of alleen als je Koi's in de vijver hebt?

Ik ben al blij als ik antwoord op deze vragen krijg! Vooral dat schoonmaken van de bodem!

Alvast bedankt!

Groetjes,
Chris

wo, 16/08/2006 - 01:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

1)
Je kunt alle twee manieren gebruiken een waterstofzuiger of met de hand, ligt eraan waar je voor kiest.

2)Nieuwe planten best in het voorjaar begin mei, oude planten kun je terug zetten mits deze in water vertoeft hebben.

Je wilt er niet direkt een vijfhonderd euro voor uitgeven, maar daar zit je wel gauw aan, als ik lees dat je al denkt aan een pomp van 5000 liter per uur.

Hoe meer vermogen aan water capaciteit de pomp heeft, hoe hoger het vermogen is van de pomp (aantal watt)
Het is beslist niet bewezen dat een krachtige pomp bijdraagt aan helderwater, hier is ook het filter voor verantwoordelijk.
Een te grote pomp die te veel aan liters per uur leverd, zal ook een grotere druk geven, en als het filter te klein is kan het filter de max capaciteit van de pomp niet verwerken.

Je kunt volstaan met een pomp die 3500 liter per uur pompt, en zo op tijd van 4 uur heel de vijverinhoud heeft rondgepompt.
Messner bijvoorbeeld en kost iets van 160 euro.
Dan heb je nog bijvoorbeeld de Pro Clear Advantage uvc 169 euro en komt er nog ééns het filter bij die het duurst is o.a de biotec van oase.

Een filter is niet altijd noodzakelijk het kan ook zonder filter ofwel met een planten/moerasfilter.
Met een filter werken kan absoluut geen kwaad en zijn de meningen over verdeeld en is al veel over verteld hier op het forum. Als je zoekt op filter kom je al aardig wat tegen.
Maar als je met een uvc gaat werken en het echt nodig is kom je er niet onderuit en moet je met een filter gaan werken.

Waar je wel aan moet denken is dit, het is nog maar kort dag en zal de vijver in iedergeval niet meer in evenwicht komen.
Daarmee bedoel ik de planten, vissen, bacteriën en de waterwaarden zullen niet meer op korte tijd voor een gezonde biotoop kunnen zorgen.

Mijn advies, maak hem op het gemak goed schoon, vullen met water, oude planten erin als het nog zin heeft, pomp erin, en laat deze draaien zodat er water circulatie is.
In maart begin je de water waarden te meten, en misschien heb je gekozen voor een planten/moerasfilter of andere filter mogelijkheid en sluit je de filter aan.
Einde maart/april nogmaals de waarden kontroleren en indien nodig bij sturen, vloeibare bacteriën aan het water toevoegen en begin mei wat vissen uitzetten en nieuwe planten plaatsen.
Dan is het afwachten hoe het verloop zal zijn van de biotoop.

Maar zoek ééns op het forum naar moeras/planten filter e.d.

Is er iets niet duidelijk of nog vragen er zal altijd uitleg gegeven worden.

succes

groet,

Sjuul

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag