Vijver blijft probleemvijver

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 12/06/2006 - 13:24
savannah

Vijver blijft probleemvijver

Hoi allemaal

Even de geschiedenis van de vijver in het kort.
De vijver heeft +- 2 jaar zonder vissen maar met zuurstofplanten en moeras planten geweest. Nooit geen zweefalgen of andere problemen gehad. Dit voorjaar was hij helemaal groen van de zweefalg. Heb ik een filter met uv lamp aangeschaft, na een tijdje kon ik ongeveer 30 cm in het water kijken. Nieuwe moerasplanten in substraat bij de oude planten gezet. Luchtpompje erbij. En een kelkje sproei gevalletje erin gezet. En een paar goudwindes en shubukins en een zonnebaars.

Hij begon dus helderder te worden en minder groen. Daarna werd het opeens bruinig. En nu is hij weer groen, terwijl de pompen en filter en uv dag en nacht draaien.

Heb nu inmiddels en waterlelie erin gezet en de oude aardvederkruid ( zuurstof planten ) langzamerhand vervangen door glanzend fonteinkruid, waterpest en hoornblad. Dit is nog maar net gebeurd.

De moerasplanten doen het goed, ze groeien tenminste en 1 bloeit zelfs al en die hebben we al een paar jaar en heeft nog nooit gebloeid.

We hebben heel wat groene en bruine kikkers en volgens mij jonge kikkervisjes. Libelles vliegen af en aan en er zit ook genoeg ander leven in de vijver.

Ik heb gisteren hier in het forum iets gevonden nl. zuiveren d.m.v. afzuigkapwatten. Meteen zelf 2 filters in elkaar geflanst d.m.v. plantenbakken en vijversubstraat, grind en keitjes en bovenop de watten na een paar uur waren ze al behoorlijk smerig en ik ga ze straks verschonen en de filter ook. Het is 1 bruine vieze troep.

Ik ga ook nog achter een andere filter aan, want ik vind mijn filter een waardeloze geval, die volgens mij meer door bacterien moet worden gezuiverd dan door mattenwatten.

Een heel lang verhaal, maar ik weet dat ik geduld moet hebben, maar ik word er zo langzaamaan wel een beetje zat van, omdat er wel eerst verbetering in zat en de vissen ook naar boven zwommen om te eten enzv. De vissen zie je nu niet meer en ze eten wel maar wanneer is mij een raadsel. 'savonds laat heb ik er een stuk of 2 gezien.

Help! ik weet het niet meer.

Testsetje van Velda geeft de volgende waarden:
ph 8 - 8.5
gh 11 - 12
kh 3

vanochten om 10.45 gemeten vijver lag toen volledig in de zon.
In de loop van de middag komt er schaduw.

ma, 12/06/2006 - 14:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat is ook zeer frustrerend savannah je krijgt het idee om er een plantenbak van te maken niet?

Maar dan heb ik de volgende vragen aan jou om je zo goed mogelijk te kunnen helpen, zodat er een oplossing in het vooruitzicht zit.

Naar mijn ervaring en weten deugt je filtering niet.

Het eerste wat ik wil weten is het watervolume van de vijver en wel de lengte, breedte en de diepte.

Het tweede de filter welk merk, de opbouw van filtering en opstelling.

Derde welke uv lamp, opstelling, en zeer belangrijk hoeveel Watt heeft de lamp, brandt de lamp?

Wat het filteren betreft met de watten van de afzuigkap, dat heb ik vermeld om aan te geven en te ontdekken of de filtering wel deugt. Dit kan zijn doordat de huidige filter rest bestandsdelen niet weg filterd en doorlaat omdat deze schoongemaakt moet worden. Niet met kraanwater maar met het water uit de vijver.

Het probleem wat je nu omschrijft dat heb ik ook gehad, mijn water zag iets bruinig/groenachtig uit afgelopen vrijdag en dacht ik dit is door het warme weer, Nee hoor ik kontroleer de UV lamp en deze brande niet Kapot, zaterdag een nieuwe gehaald en boek al resultaat dat het water helder wordt.
Mijn gedachten zegt dat jouw uv lamp niet sterk genoeg is ofwel verouderd, en heb je even resultaat geboekt maar door het warme weer heeft de zweefalg de overhand.

Terug komend op de waterwaarden..

De ph moet tussen de 7 en 8 liggen en moet je twee keer meten, s'avonds en s'morgens. s'avonds moet de ph hoger liggen dan s, morgens.
Jij hebt nu om 10.45 de ph gemeten en gebruiken waterplanten alleen overdag (daglicht) C02 hierdoor stijgt de Ph en wordt het water minder zuur. Maar s'nachts verbruiken de planten geen Co2 maar is er wel produktie van Co2 door de bacteriën, hierdoor zakt de Ph en wordt het water zuurder.

De Gh is goed maar de Kh niet deze is te laag dit duidt erop dat er onvoldoende Co2 aanwezig is, een juiste Kh is een teken dat er voldoende vooraad Co2 aanwezig is en werkt als een buffer.
Ik denk dat dit komt doordat je waarschijnlijk water ververst hebt, want dit komt voor bij pas aangelegde vijvers en wanneer er een grootdeel vijverwater is ververst.
De waarde van de Kh zou bij 6 moeten liggen.

tot horens

di, 13/06/2006 - 08:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Eerst even de waarden van het water:
ph 8.5
gh 12
kh 3

Gisteravond om 21.50 gemeten. De waarden waren 's ochtends een beetje twijfelachtig tussen de waarden, maar nu kon je het wel duidelijk zien, dus zijn ze een klein beetje gestegen. Dat de kh zo laag is, kan dus komen dat we zaterdag vers water hebben toegevoegd. Dus die gaat na een weekje wel ophoog?

Onze filter merk is Pontec met een capaciteit tot 10000 liter en bijbehorende pomp, was een setje. Ik twijfelde of de pomp het wel aankon, maar we hebben gisteravond een andere filter gekocht en het ligt niet aan de pomp. We hebben met deze filter veel meer uitloop van water.

De pontec: daar zitten van die plastic gaatjes dingen in voor de bacterien groei en een zak steentjes. De uv lamp is 7 watt en zit bovenop de deksel. Naast de uv lamp aan weerskanten zit de invoer en de uitvoer van het water. Als je de deksel optilt heb je een soort dichte buis waar je blauwe matjes om heen schuift. Maar het water loopt niet door deze buis, deze buis zit in het water gedompeld, zodat de matten als het ware in het water hangen. Dit vind ik een vreemd gedoe want het vuil moet er bij toeval in blijven hangen, naar mijn mening. Heb hem gekocht bij Groenrijk, wij zijn echte leken op vijvergebied en hebben ons voor laten lichten door hun. De filter is een beetje ingegraven een half meter naast de vijver.

Onze vijver is ongeveer 2500 liter groot heeft de vorm van een 8. is 105 cm diep maar dat is maar een kleine gebied van die diepte. Aangezien wij beginners zijn, wij hebben ons wel goed ingelezen, maar dat is theorie en nu in de praktijk kom je erachter wat we niet zo goed hebben gedaan. Maar we moeten het er maar mee doen voorlopig en bij de 2e vijver kunnen we van onze fouten leren. Maar eerst deze op orde krijgen.

Onze nieuwe filter is ook een ton, met plastic gaatje dingen op de bodem een mat er bovenop en daarop 2 zakken steentjes. En een uv lamp van waarschijnlijk 9 watt en apart ernaast. De invoer aan de zijkant hoog in de ton. De uitvoer aan de zijkant een stuk lager onder de mat. Nu hebben we ook veel meer uitvoer van water, een soort downflow systeem, door de zwaartekracht naar buiten geperst. Ik heb wel eerst 1 zelf gemaakte filter aan laten staan om de boel even op gang te krijgen. We hebben ook een beetje bacterien toegevoegd aan de filter. Dat hadden we ook bij de vorige gedaan.

We zijn gisteren naar een kennis geweest voor die filter en die heeft een schitterende vijver met plantje en zuurstofplantjes, een paar koi's shubukins goudwindes, een goudzeelt? en daar kan je tot letterlijk op de bodem kijken, 1 meter diep. Daar krijg je weer hoop van. Hij heeft een vrij kleine filterbak dezelfde systeem die wij nu ook hebben.

Hij gaf ons een tip: we moesten niet te voorzichtig zijn met experimenteren, gewoon dingen uitproberen was zijn motto en het was een schitterend resultaat.

We hebben zondag nog een beetje jodium houdend zout toegevoegd. Water eerst gekookt met zout en daarna laten afkoelen en toegevoegd aan vijver. Zou helpen tegen algen.

Als je nog meer wilt weten dan hoor ik het wel.

Groetjes Savannah

di, 13/06/2006 - 10:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik denk dat de uv lamp van 7 watt te weinig is, wil men goed resultaat bekomen dan kun je 3 watt per 1000 liter water tellen en mag je er altijd meer boven zitten.

Op de 2500 liter water zou dus 9 watt moeten komen, beter is 15 watt voor een snel en effektief resultaat. Vooral met dit zonnige weer gedijt zweefalg sneller dan dat de lamp aankan.

De Kh gaat wel omhoog zal zich moeten gaan herstellen, dus zat ik goed met wat ik dacht dat je water had ververst.

Nee het zout helpt niet tegen de algen niets helpt daar tegen enkel een uv lamp.
Wil ik niet weten hoeveel zout je erin hebt gegooid en wie dat heeft aanbevolen, maar keuken zout bevat jodium en is schadelijk voor de vissen en de planten deze kunnen sterven.
Zout is een desinfekterend middel voor de vis(sen) en mogen daar niet te lang in blijven zwemmen en de juiste dosering 2 á 3 gram per liter water enkel in quarantaine en niet in de vijver.

Experimenteren dat kan maar niet met middeltjes en poedertjes kost handen volgeld, men moet altijd de oorzaak weten en dan pas handelen.

groet,

di, 13/06/2006 - 21:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Met het oog op het kh gehalte, is het dan wel aan te raden om bij te vullen? Met dit weer verdampt het water en mijn moerasplanten kunnen dan op een gegeven moment boven water komen.

In de nieuwe filterton gaat een beetje schuim ontstaan en als het water er uit gaat ontstaat ook weer schuim. Nu heb ik hier ergens gelezen dat het kan komen door eiwitrijk voedsel voor de vissen. Maar kan het ook een andere oorzaak hebben?

Experimenteren ga ik wel mee oppassen, maar soms word je wanhopig en ga je wanhopige dingen proberen.

Ontzettend bedankt voor je adviezen Sjuul. Wordt zeer gewaardeerd en ga er vooral mee door.

Ik hou mijn wattage van de uv lamp goed in de gaten en natuurlijk of hij het ook daadwerkelijk doet.

Groetjes Savannah

wo, 14/06/2006 - 09:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

Gewoon bijvullen en over een twee drie weken meten, of er produkt in doen dat de Kh verhoogt de waterwwaarden zullen dan goed blijven en op elkaar afstemmen.

Schuim ontstaat inderdaad doordat het water te veel eiwitten heeft.
Dit gaat vanzelf weg en is geen enkel probleem.

wo, 14/06/2006 - 11:50
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dan weet ik voorlopig eerst genoeg. We gaan weer vrolijk verder en gaan er maar geen plantenbak van maken. Dat kan altijd nog.

Groetjes Savannah

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag