Vijveraanleg in de winter

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 16/01/2007 - 11:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Vijveraanleg in de winter

Wij zijn bezig met het aanpassen van onze tuin, en toen we toch bezig waren met graven ed. hebben we meteen maar een vijver gegraven. We hebben deze bekleed met folie en gevuld met water omdat op die manier het gegraven gat niet weer instort. Nu lees ik op veel plaatsen dat je je vijver na de aanleg meteen moet beplanten met zuurstofplanten, mmaar op andere plaatsen lees ik dat deze pas weer te koop zijn in maart/april.
Moet ik nu op zoek naar waterplanten voor mijn nieuw aangelegde vijver, of kan ik hiermee wachten tot maart/april?

di, 16/01/2007 - 12:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste EV.

Tja, hoe snel wil je er vissen in hebben?

Alle water (zuurstof) planten zijn momenteel in rust, veel doen ze op het ogenblik niet.
En groeien en bloeien doen ze veelal in de zomer, en dat duurd nog even.

Het lijkt mij het best om nog even te wachten met beplanting van je vijver tot het voorjaar +/- Maart -April.

Alles gaat dan groeien en bloeien, en de wortels gaan zich zetten.
Dan heb je ook het meeste kans dat je waterplanten de volgende winter het zullen overleven.

Mogenlijk dat het nu ook kan, maar...als het weer omslaat en het gaat als nog vriezen, ben je waarschijnlijk al je planten kwijt.

Succes!

di, 16/01/2007 - 16:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt voor de reactie, Vissen krijgen we van de buurman, en of die vissen nu nog even in zijn vijver of de onze rondzwemmen maakt niet zoveel uit. Ik was alleen bang dat ik in maart/april al een hele groene vijver zou hebben als ik er nu nog geen planten indeed. Maar als planten in rust zijn zullen algen ook wel niet zo hard groeien in de winter, en hoef ik daar niet zo bang voor te zijn. Ik zal dus nog maar even wachten met de planten.

wo, 17/01/2007 - 08:51
Sjuul

Goudviskweker heeft al verteld, het klopt dat je het beste wacht tot na de ijsheiligen 11, 12, 13 en 14 mei , een late vorstnacht kan veel schade aanrichten zelfs nog in maart.
Al is het lente alles heeft tijd nodig om weer aan te slaan, zou je nu eind maart planten kopen dan weet je niet of deze de winter zijn doorgekomen ofwel dat een nachtvorst schade heeft berokkend.

Er zijn al meerdere mensen je voor gegaan en ik wil die mensen niet de kost geven wat zeker kunnen beaamen en hebben meegemaakt dat de helft van de aanwas afsterft door niet aan te slaan.

Let daarom altijd op bij de aankoop van waterplanten dat ze niet slijmerig, verdord, slap, enz, uitzien.
Planten met frisse verse groene uitlopers hebben de meeste kans op aanslaan.
Let ook op het aanbod van planten dikwijls worden planten verdeeld in a keus of b keus de slechtere planten zijn dikwijls afgeprijsd vooral in het voorjaar, de kweker of verkoper wil er absoluut van af.
Het beste is natuurlijk als je aan waterplanten kunt geraken van een andere vijverhouder die al verschillende jaar getijden hebben meegemaakt.

Een ander is waar je ook op moet letten! dat er bij veel water/zuurstof planten een stukje lood aan gebonden zit dit dien je te verwijderen van de planten LOOD is giftig.

succes,

Sjuul

wo, 17/01/2007 - 10:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt voor de goede reacties,
Nu weet ik waar ik op moet letten.

Ik laat de vijver voorlopig dus maar leeg (op het water na dan), maar verheug me er al op om van de zomer deze met planten (en vissen) te vullen!

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag