vijverpomp

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 08/02/2007 - 17:17
speedy123

vijverpomp

hallo,

Onze vijver is 3 meter lang - 2meter breed en 110 diep.
Hierin zitten verschillende soorten vissen van koi's tot goudvis ,sluierstaarten,goudwinde's en shubinki's.
Er zijn drie UV lampen aangesloten 1 van 9 watt 1 van 11 wat en 1 van 18 watt, dat hopelijk wel voldoende is.
Eerst had ik een pomp erin met filterbak maar die kon devijver alleen niet aan dus daarom hebben we een velda filterbak gekocht met 3 aparte kamers tot 10.000 liter(geloof ik).
Hierop zat een dompelpomp op aangesloten en naarmate de 2 pompen d'r werk deden werd onze vijver mooi helder.
Nu is sinds korte tijd de dompelpomp kapot gegaan en is niet meer te repareren.
Nu is mij vraag wat voor pomp moet ik terugkopen er zit zoveel verschil in pompen en deze zijn vrij duur.
Hopelijk kan iemand mij antwoord geven over een goede niet te dure goed werkende vijverpomp.
Dus het gaat hier alleen over de pomp filterbak heb ik al.

Mvg Niels

vr, 09/02/2007 - 00:34
minema

Bij mijn weten kan je een vijver van die afmetingen perfect helder houden, ook zonder pomp. Aan twee voorwaarden moet evenwel voldaan zijn: 1° vermijd overpopulatie van je vijver. In dit geval zijn een vijftiental vissen het absolute maximum. 2° investeer liever in voldoende zuurstofplanten vooraleer een dure pomp te kopen. 't Is maar een hint maar waarom de moeilijke weg kiezen als er een goed en vooral beterkoop alternatief bestaat?

vr, 09/02/2007 - 09:05
Sjuul

Als ik dit zo lees dan moet ik jammer genoeg zeggen dat je er niet veel van begrijpt.
Waarom drie UV filters? een totaal vermogen van 38 watt.
Een dompelpomp is niet geschikt om te gebruiken als vijverpomp, is relatief goedkoop in aanschaf, maar ligt hoger in vermogen en verbruik, heeft geen lange levensduur en beperkte garantie termijn.

Voor jou zijn de pompen vrij duur, zeg ik je dat je al vrij duur bezig bent. Je hebt drie UV filters samen 38 watt ! de inhoud van je vijver is afgerond 6000 liter. Een gegeven is dat 3watt per 1000 liter volstaat in jouw situatie heb je genoeg aan 18 watt UV lamp.
Dus twee UV lampen te veel (aangekocht) + 20 watt × X aantal uren onnodig energie verbruik= besparend op de portemonnee.
Als ik dan nog de dompelpomp erbij neem en schat ik deze aan een 200 watt vermogen, dan spendeer je ongeveer per jaar 185 euro aan energie kosten op deze pomp.
Waarom twee pompen?

Er zijn genoeg keuze's in vijverpompen, tot nu toe ben ik te spreken over de pompen van Oase en Messner, deze pompen zijn afgestemd op dat wat ze moeten opbrengen en ligt het vermogen (watt) veel lager dan een dompelpomp. Oase en Messner geven een garantie al vanaf 3 jaar tot en met 5 jaar op hun assortiment vijverpompen.

Voor jouw vijver inhoud kun je volstaan met een pomp van 1000 ltr/u.
Messner heeft hier een pomp voor de Mesner M1200, 1260 liter/uur, opvoerhoogte 180 cm, 20 watt stroomverbruik en 3 jaar garantie, voor de prijs van 64.00 euro.

Zoals je ziet je maakt het zo duur als je zelf wilt en bezig bent.

groet

Sjuul

vr, 09/02/2007 - 12:26
niels

Bedankt Sjuul,

En dat 3 uv lampen overbodig is weet ik
maar ik had er eerst 1 van 9 watt en kreeg later die andere twee van iemand die gestopt was met zijn vijver hobby dus zodoende.
maar in ieder geval bedankt voor de informatie over de pomp.
En dat we nog weinig begrijpen van de vijverwereld klopt ook maar daarom zijn jullie er gelukkig.

Groeten Niels

vr, 09/02/2007 - 12:31
niels

En nog even terug te komen op zuurstofplanten in de vijver deze gaan een paar weken mee en dan zijn ze totaal verwoest door de koi's .

vr, 09/02/2007 - 15:16
Sjuul

Dan zal je zonder zuurstofplanten moeten werken, er zijn ook waterplanten waar de Koi van afblijft en dat is de gele plomp lijkt veel op de water lelie.

di, 20/02/2007 - 23:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

Messner-pompen zijn idd heel erg leuk om te gebruiken als vijverpomp, i.v.m. zijn lage energieverbruik.

MAAR!

Let op dat je dan zoals jullie praten over open filters en geen druksystemen, de pompen kunnen namelijk geen druk opbouwen, tot zeer slecht druk opbouwen.

Normaliter werk ik in zwembaden, waar ik dus veel met flows werk en dat dus vrij makkelijk kan meten.

Nu kwam er laatst iemand met de vraag wat zijn vijver in kubs deed, dus flowmeting uitgevoerd en dan schrik je je kapot als je ziet dat een 20m3-pomp slechts 9m3 doet.

Even een ombouw gedaan, omdat de waaier en pomphuis er puntgaaf uitzagen en mijn mening was dat door de op te bouwen druk om door het filter te komen, de pomp niet volstaat.

Maar jullie werken met de open filters en dan ben ik het 100% met sjuuls eens, de pomp is wat duurder in aanschaf dan een simpele pomp, alleen hij verdient zichzelf vrij snel terug door zijn lage energie verbruik. Tevens is er een zogenaamde frequentieregelaar te verkrijgen, die nog eens 100 tot 150 W bespaart, dus zeer aantrekkenlijk om te gebruiken in bijv. de winterperiode. Zodat de vijver toch doorstroming heeft, maar geen energievreter is.

De dompelpomp is zoals Sjuuls al meldde niet geschikt, omdat de dompelpomp (normale huis-, tuin- & keukenpomp) niet geschikt is om langdurig diep onderwater te staan, dan ga je al snel naar de schrikbarend dure dompelpompen. De info over verblijftijden onderwater zijn altijd te vinden op de verpakking, dus niet zo moeilijk te achterhalen.

Helaas is het voor mij niet mogelijk een vijver te bouwen, omdat ik in een appartement woon, maar mijn voorkeur zou toch uitgaan naar een drukvast systeem. Simpelweg omdat ik graag dingen automatiseer en dus geen risico zou willen lopen van overstromen.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag