Vis ligt al een tweetal weken op zijn zij op bodem

15 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 03/09/2009 - 13:07
Tejo

Vis ligt al een tweetal weken op zijn zij op bodem

Wij hebben een (zwarte) goudvis die nu al een tweetal weken op zijn zij op de bodem van onze vijver ligt. Elke dag ergens anders, dus hij leeft nog wel. Hij deed het nog ooit, als het erg warm weer was. Maar na een tijd was hij dan weer 'in orde' leek het en kwam mee eten met de rest, zwom vrolijk rond enz.
Dit keer blijft hij echter op de bodem. Het is dan de laatste 10-tal dagen ook wel veel heet weer geweest. Dus ik dacht mss dat hij opnieuw zou 'herkomen'.
Vorige keren hing ik 'm een paar uur in het schepnet in de zuurstofbelletjes. Doe ik dit ook nu beter wel? Of net niet?

Een vorige keer toen hij zo deed, zei onze DA dat hij het waarschijnlijk niet zou halen. Toch ging het al die vorige keren weer wel opnieuw de goeie kant op! Maak ik de vis nu beter dood? Ziet hij af?

Ik hoop dat iemand hiermee ervaring heeft ... ?

do, 03/09/2009 - 23:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ligt hij dan ook wel eens op z'n andere zij? Is hij misschien dood? Probeer eens met een takje of er een reactie is. Een vis zweeft ahw in het water, dus met een beetje stroming kan z'n positie vrij makkelijk veranderen. Een dode vis komt uiteindelijk meestal naar boven door het ontbindingsproces.

di, 08/09/2009 - 16:16
Tejo

De vis leeft nog hoor.
Hij ligt altijd op dezelfde zijde in het water.
Hield 'm afgelopen vrijdag nog eens een halve dag en nacht boven de zuurstofbellen.

Kwam zondag en maandag dan even boven om wat voor te happen, maar lijkt geen orientering te hebben (kan het voer ook moeilijk vastkrijgen) en 'zwemt' (als je t al zwemmen kan noemen) op dezelfde zijde. Lijkt precies niet normaal rechtop in het water te kunnen blijven.

Zag nu ook toen hij bovenkwam dat zijn ogen erg uitpuilen en ik meen gelezen te hebben dat dit op een ziekte kan wijzen.
We strooien wekelijks een poeder in de vijver tegen algenvorming. Kan de vis hiervan hinden hebben? Alle andere vissen schijnen er toch niets van de ondervinden.

Laat ik hem beter niet meer afzien en maak ik er een eind aan ... :(

wo, 09/09/2009 - 09:07
Bruine kikker

Ik kan je geen raad geven maar volgens mij zijn er wel dierenartsen die gespecialiseerd zijn in vissen. Misschien kun je er een benaderen met je vraag? Dit klinkt erg zielig maar wie weet is er een medicijn voor.

wo, 09/09/2009 - 14:19
Tejo

De vis kwam gisteren weer eten. Het is heel erg vreemd. Af en toe lijkt hij plots 'recht' te zwemmen, een klein stukje maar om dan opnieuw naar dezelfde kant te hellen en op zijn zijde verder te zwemmen waarna hij weer naar de bodem zinkt.

We denken dat de vis gewoon oud is en dat dat de reden is.

do, 10/09/2009 - 00:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Uitpuilende ogen kunnen wijzen op een schildklierprobleem. Er zijn echter goudvissen, waarbij dit verschijnsel ingekweekt is, ter verhoging van de sierwaarde. Ik herinner me een onderzoeker, die deze vissen gebruikte om deze schildklierfactor (exophthalmos producing substance) te meten. dat gebeurde simpelweg met een schuifmaat. De motivatie voor dit onderzoek was medisch, vanwege een gelijksoortig ziekebeeld bij patienten met schildklierafwijkingen
Wellicht heeft deze vis een stofwisselingsstoornis of is zo volgevreten dat hij omvalt.

do, 10/09/2009 - 10:14
lily-anne

Het kan wreed overkomen maar ,ik zou de vis niet langer laten lijden en hem naar de vissenhemel laten gaan .In de diepvries steken in een zakje water zou een diervriendelijke manier zijn - Ze gaan dan in winterslaap voor altijd.Als het een ziekte is, dan zou het ook kunnen overgaan op je andere vissen en het zou geen mooi zicht zijn ,als ze allemaal op de grond liggen van je vijver .Even moedig zijn en het diertje uit zijn lijden helpen .Je denkt zelf dat het van de hoge leeftijd kan zijn , dus heeft hij blijkbaar toch al een goed leven gehad en aan alle leven komt een eind .
groetjes en sterkte!
Lily-Anne

do, 10/09/2009 - 16:16
Tejo

Tja, Lily-Ann, daar dacht ik dus idd ook aan. Omdat het eigenlijk geen leven meer is voor de vis op deze manier.
Het spijtige is alleen dat ie net 'onze lieveling' was. Komt eten uit onze hand, is erg tam en kwam gelijk naar de oppervlakte zwemmen als je in de buurt was. Doet het nu nog, maar op zijn zij en minder vaak ...
Verwacht eigenlijk alle dagen dat ik m aan de oppervlakte aantref, dood!

za, 12/09/2009 - 09:01
gotcha

wekelijks een produkt tegen algen is echt overbodig lijkt mij.

Voor de vis,denk ik dat een oplossing niet direct voor handen is.Je kan nog een vissendokter raadplegen.De vis apart zetten.Je twijfelt of het een ziekte is,bij twijfel steeds de vis apart houden.

wo, 16/09/2009 - 23:59
stanley

Als ik zo naar uw verhaal kijk denk ik dat er waarschijnlijk iets met zijn zwemblaas aan de hand is. De zwemblaas zorgt er in feite voor dat de vis zijn evenwichtig kan bewaren en op de gewenste diepte kan blijven zonder zwembewegingen te maken. Het kan zijn dat deze kapot is gegaan waardoor de vis dus helemaal niet meer kan rondzwemmen en alleen maar op de bodem ligt. Je kunt hem er het beste uithalen en in een bakje ijswater zetten dit is over het algemeen de minst pijnlijke methode voor een vis.

do, 17/09/2009 - 09:41
gotcha

hoe gaat het eigenlijk met de vis?

wo, 23/09/2009 - 14:30
Tejo

De vis zwemt regelmatig, komt nu en dan ook eten als we voederen.
Meestal ligt hij ergens tussen de plantenbakken ... altijd op één kant, nog steeds dus ... :(

Het lijkt ook alsof hij geen besef van richting heeft. Onder het eten, komt hij richting voeder, maar hapt er vaak naast ... Snap er niks van.
De anderen zijn prima in orde.

p.s. Het 'wekelijkse' product tegen algen, is een onderhoudsdosis. Het eerste product was om de gevormde algen (vijver was gans groen) af te breken en te vernietigen. Dat moesten we er in doen en na vier weken nog een keer. Dit product is tegen het vormen van algen en moet wekelijks een bepaalde dosis.

wo, 23/09/2009 - 22:46
Bruine kikker

Maar waarom dan toch niet een vissendokter raadplegen (gewoon even bellen of mailen met de vraag). Als dit mijn vis was, zou ik hem toch echt niet zo lang laten lijden hoor!

wo, 23/09/2009 - 23:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mee eens; deze marteling duurt nu al 3+2 = 5 weken!

do, 24/09/2009 - 09:20
gotcha

Kan je beter een uvlamp plaatsen tegenover dat algenprodukt,het seizoen is echter bijna voorbij.Misschien een tip voor in het voorjaar.

Waterwaarden eens laten controleren.(gratis).

ik begrijp dat het soms moeilijk is om een beslissing te nemen,misschien kan je de vis even apart zetten.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag