Waarde informatie over vissen

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 26/04/2009 - 15:38
gteley

Waarde informatie over vissen

Sinds kort vraag ik mij af wat de werkelijke waarde is van verstrekte gegevens over vissen. Niet specifiek op dit forum, maar in zijn algemeenheid.
Neem bijvoorbeeld het volgende voorval dat zich bij mij thuis voordeed.

Mijn vrouw is behept met het aquarium virus en kocht vorig voorjaar een stel Siamese algeneters. Aangezien op dat moment het aquarium een beetje al te weelderig begroeid was met waterplanten heeft ze er een gedeelte uitgehaald en in de vijver in onze tuin gegooid (mijn hobby).

Enkele dagen (?) later ontdekte ik een 'vreemde eend in de bijt'. Een zeer klein bruin visje, dat ik er echt niet in gezet had.
Na lang overwegen wat dit kon zijn (u begrijpt het al) kwamen we tot de conclusie dat dit een Siamese algeneter moest zijn. Mijn vrouw was al tot de ontdekking gekomen dat er in haar aquarium eentje verdwenen was.
De conclusie was snel getrokken: 'Die leeft niet lang!' Is al een wonder dat ie überhaupt nog leeft (was april-mei en water was niet erg warm)

We hebben het visje, die mijn dochter tot 'mistery guest' heeft gedoopt, niet meer gezien, en we waren ervan overtuigd dat het beestje het niet overleefd had.

Wat schetst echter mijn verbazing, als ik na een strenge winter met wekenlang een dikke ijslaag op de vijver, dit voorjaar onze 'mistery guest' weer zag rondzwemmen. En sterker nog: In zeer goede doen, want hij (zij?) was flink gegroeid.

Dit leidt bij mij dan ook tot de vraag wat nu de waarde is van allerhande informatie die over deze vis verspreid wordt. Dit zou immers een vissoort moeten zijn die water van 23-26 graden Celsius nodig heeft. Bij minder dan 16 graden zijn ze ten dode opgeschreven.

En let wel! We hebben het hier niet over een klein beetje verschil, maar over dat wat een tropische vis nodig heeft, of dat waar een Noord-Europese inlandse soort in leeft!

En dat mijn vijver nou zo bijzonder is, daar geloof ik persoonlijk niet zo in.

Waarde informatie over vissen
zo, 26/04/2009 - 20:29
Brandgans

Siamese algeneter? Lijkt mij verdomd veel op een soort grondel (een normale zoetwatervis). Je bent mij volgens gewoon door de verkoper in het ooitje genomen. Als je goed kijkt naar de door jou gemaakte foto zie je ook de kenmerkende baarddraden van een grondel. Een siamese algeneter was allang gestorven in je vijver.

Zie ook: https://tinyurl.com/y6tdljts

En een foto van een grondel die ik zelf eens heb gevangen.

Waarde informatie over vissen
ma, 27/04/2009 - 00:03
gteley

Dat was de steur die net voorbij kwam.
We hebben eenzelfde exemplaar binnen in het aquarium zitten, en dat is toch echt een Siamese algeneter (zie https://tinyurl.com/yxtptd6b)

Het is best moeilijk om dit diertje fatsoenlijk op de foto te krijgen, want hij heeft een uitstekende camouflage en blijft redelijk diep zitten.
Neem daarbij de altijd aanwezige schittering van het wateroppervlak, en de foto valt altijd tegen.

Bijgaand nog een foto.
In tegenstelling tot die grondel, heeft deze karakteristieke tekeningen langs de zijkant en een brede bek.

Waarde informatie over vissen
Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag