wat denk je Sjuul

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 14/11/2006 - 10:42
anton

wat denk je Sjuul

ik heb een kogelkraan gemonteerd tussen mijn te zware pomp en het filter zodat ik de aanvoer met de hand kan regelen,beter denk je?, meteen overloop terug naar de vijver.
mijn filter is ook nieuw,bovenaan matten,dan een netje met1/3 zeoliet,1/3lava en 1/3kleikorrels.
onderaan dan biokernen, is het zo dat ik het netje met de steentjes jaarlijks dien te vervangen?.
groetjes
Anton.

di, 14/11/2006 - 14:12
Sjuul

Hoi Anton,

Nee dit is niet goed...

Wat je nu doet is de pomp afremmen op zijn volledig vermogen, als het ware heb je een vernauwing gemaakt (venturie) waardoor de waterstroom minder wordt en de druk hoger.
De pomp gaat het uiterste van het vermogen vragen om toch de max hoeveelheid water weg te pompen, en krijgt hiermee nog ééns te maken met een tegendruk. De pomp wordt te zwaar belast en resulteert tot een kortere levensduur.
De pomp zal toch dezelfde energie blijven verbruiken.

Wat hier in feite moet gebeuren is dat de rotor afgeremd dient te worden dat traploos instelbaar is, maw het toerental gaan begrenzen.

De eenvoudigste manier is door een schuine T te plaatsen tussen de slang, in de richting van het water mee.
En kijken of dit werkt.

groet,

Sjuul

di, 14/11/2006 - 14:53
anton

Beste
dat laatste is gebeurd
gewoon een T zodat het water 2 kanten opkan.Dus geef ik het filter wat hij aankan en gaat het teveel terug naar de vijver,geen overbelasting voor de pomp denk ik.
Anton.

di, 26/12/2006 - 11:32
w.wigman

even als extra reactie.

je kunt de pomp ook met een frequentieregelaar langzamer laten draaien (doe ik zelf ook).
Vaak zijn die dingen wel ergens voor een prikkie te koop (die van mij was overbodig op mijn werk en heeft me dus niets gekost, maar dat was geluk hebben).

Op deze manier kun je heel gecontroleerd de capaciteit van de pomp regelen.

Denk er wel aan dat onder de 30Hz de meeste pompen niet zoveel meer doen en boven de 55 HZ neemt de capaciteit ook behoorlijk af (ligt aan de kromme van de pomp).

Het vergt wel iets kennis van electriciteit, maar een electricien moet dit altijd kunnen aansluiten, is echt niet moeilijk.

Kijk wel even naar het aantal KW van de pomp en van de frequentieregelaar, het moet wel bij elkaar passen in redelijke mate. Dus niet bij een vijverpomp van 0,5 KW een regelaar van 4 KW gebruiken, dat werkt meestal niet (is ook merk afhankelijk).

zoals gezegd, bedoeld als extra info en als een totaal andere oplossing.

zo, 25/02/2007 - 22:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

@Wilco

Je hebt meerdere soorten freq. regelaars, de meest verkochte en goedkoopste zijn in principe energie-vernietigaars, daarintegen degene die jij hebt van je werk (zéér waarschijnlijk) topt de pieken van de spanning af en gebruikt die wee

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag