watervlooien en helder water

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 02/07/2008 - 19:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

watervlooien en helder water

Hoi,
Sinds kort heb ik een vijver (4 weken oud) van 12 x 2,5 meter met een gemiddelde diepte van 60 centimeter. De waardes zijn; GH 9, KH 8, PH 7. Ik gebruik geen filter. Het water is kraakhelder en amberkleurig. De planten doen het maar matig. Waterpest en gedoornd hoornblad gaan redelijk. Glanzend fonteinkruid (50% van het aantal zuurstofplanten) is aan het doodgaan. Daarmee wordt de bijdrage van de zuurstofplanten aan het vijverwater minder dan de aanbevolen hoeveelheid voor een startende vijver. Ik heb echter de vijver met heel veel watervlooien geent. Ik denk wel 30 zakjes van de speciaalzaak. En als ik nu in het water kijk dan stikt het werkelijk van de watervlooien. Mijn veronderstelling is nu dat deze hoeveelheid watervlooien zorgen voor de helderheid van het water. Delen jullie deze veronderstelling? En als dat zo is; ik lees weinig op de verschillende forums over het belang van watervlooien voor de helderheid van het water.

OP het gevaar af ongeduldig te zijn; toch ben ik niet tevreden over hoe de waterplanten het doen. De kikkerbeet is aan het verkleuren, de krabbescheer zakt terug naar de bodem, de glanzend fonteinkruid gaat dood, de waterlelies verkleuren geel en de lidsteng en waterviolier slaan niet aan.
Ligt dit mogelijk aan de GH die toch wat aan de lage kant is? Kan het zijn dat het water te warm wordt? Moet ik gewoon geduld hebben? En mogelijk nieuwe zuurstofplanten ter vervanging van het glanzend fonteinkruid in de vijver plaatsen. Graag jullie deskundige mening.
Alvast bedankt
Sam

ps; er zitten 5 hele kleine goudwindes in de vijver van anderhalve centimeter en 1 zonnebaarsje (2 centimeter)Verder ligt de vijver strak in de zon tot twee uur en ook weer avondzon vanaf een uur of 5.

wo, 02/07/2008 - 19:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Sammy.

Je bent wel erg snel bezig.
Terwijl je echt geduld moet hebben.

De waterwaarden is op zich goed, maar je vijver is en kan in zo'n korte tijd nooit in biologische evenwicht zijn.
Vandaar dat bepaalde planten bij je dood gaan.

Je vijver is momenteel helder, tja hij is ook nog maar 4 weken oud.

je heb erg overdreven veel watervlooien in je vijver gedaan.
Waar moeten deze van leven?
Je heb geen algen in je vijver, daar zijn vlooien voor.
En niet voor helderheid van je water.
Je kan er nu al niet meer door kijken.

De paar vissen in je vijver kunnen nooit al deze vlooien opeten.
Dus dat wordt straks een heel kerkhof met dode en rottende vlooien in je vijver.
Niet goed dus.

Sorry, maar je heb je niet goed laten informeren bij de Dierenspeciaalzaak.
Waarom niet gewoon naar een erkend vishandelaar gegaan?

Goed, je bent een beginnende vijverhouder.
Alle begin is moeilijk, en vele maken in het begin fouten.
en van fouten kan je leren....toch?

Succes!

wo, 02/07/2008 - 19:54
newbie

Sinds half april heb ik ook een plantenvijver (dus geen enkele vis) en ik heb geen vijverervaring.
De GH bij mij is schommelt rond de 6. De planten groeien redelijk maar ingetogen. Mijn vijver heeft de fase van amberkleurig achter de rug en is nu helder.
Ook ik heb veel watervlooien uitgezet en die deden het goed. Maar op een gegeven moment waren ze verdwenen. Ik kweek nu zelf watervlooien maar als ik een portie in de vijver doe zie ik die de volgende dag ook niet meer.
Opvallend was dat er ook veel muggenlarven te zien waren toen er veel watervlooien waren maar die zijn ook weg maar het water blijft wel helder.
De kikkervisjes en andere beestjes doen het wel. Kikkerbeet is bij mij ook niet groen en de krabbescheer verblijft ook onder water.
De vijverspecialist in Hellendoorn, waar ik mijn planten heb gehaald, heeft mij geadviseerd geduld te hebben en de natuur en planten de tijd te geven zich aan hun nieuwe leefomgeving aan te passen.

do, 03/07/2008 - 09:39
Sjuul

Vijver wordt niet geent dmv watervlooien, maar met bacterien.

do, 03/07/2008 - 23:19
jfk1

zelf heb ik hier een vijvertje van pakweg 180/180/ en 60cm diep
met goudvissen ..op het momend zijn het er te veel geworden dus ik moet er wat gaan uitvangen
bij de vijver heb ik een beekloop bij waarin ik moerasplanten heb ingezet eerst uitgespoelt.. zo dat alle aarde er af was .....ook in de vijver zelf heb ik veel soorten meorasplanten gezet ....als zuurstofplant heb ik waterpest en horenblad ....de vijver ligt nu ongeveer zo een 3 jaartjes ....tot nu toe is mijn vijvertje altijd helder op zijn tijd vul ik het verdamte water wat bij met kraan water .....

ma, 07/07/2008 - 21:21
anoniem (anoniem geplaatst)

Wat doe je met de vissen die wegvangt ?
Lotte

Onderwerp gesloten