Wel of geen vissen + Hoe beekloop aan te leggen ??

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 22/03/2007 - 22:34
Richard

Wel of geen vissen + Hoe beekloop aan te leggen ??

Hallo,

Ik heb een vraag. We hebben thuis een kleine vijver: 250ltr. Dit is een siervijver met heel veel planten. Dit jaar wil ik er een beekloop op aansluiten. Nu ontstond bij mij het idee dat vissen een leuke toevoeging zijn op mijn vijver.

Nu is mijn vraag zou ik wel vissen kunnen nemen met zo'n kleine vijver ? De vijver is maar 250 Ltr en er is geen filtersysteem op aangesloten. Nu zat ik te denken aan 2 komeetstaart vissen in mijn vijver te doen. Het voordeel is dat deze vissen zich niet snel voortplanten; worden niet al te groot 10 - 20cm; laten de bodem en planten met rust; Voeren is niet nodig... Ze kunnen hun eigenvoer regelen waardoor er niet teveel voedsel in het water kan komen.

Maar is dit wel mogelijk. Is mijn vijver niet te klein en red ik het dan allemaal zonder filter of wordt dan het natuurlijk evenwicht teveel verstoord. Graag jullie mening hierover.

Alvast bedankt,
Richard

do, 22/03/2007 - 14:29
Sjuul

Hallo,

Ik heb een kleine tuin maar wil toch wat doen met water. Na wat denken is het besluit gekomen om een kleine vijver (250ltr) te combineren met een beekloopje.

Nu heb ik hier en daar al rondgekeken en is het besluit gevallen om het beekloopje zelf te maken dmv folie o.i.d omdat ik de voorgevormde delen gewoon te duur vind.

Nu mijn vragen:

Ik heb nog nooit iets met vijvers gedaan en ik zou graag deze hobby starten. Maar waar moet ik op letten. Wat is belangrijk. Hoe leg je zoiets aan ?

Het idee is dat de beekloop +/- 4 a 5 meter lang wordt met een hoogte verschil van 50 a 60 cm. De beekloop zal zo'n 40 cm breed worden en een 20 cm Diep. Maar hoe ga je te werk met folie en is dit een goede keus ? Waar moet ik op letten bij besluit wat voor soort folie en hoe leg je zoiets aan zodat het niet gaat lekken. Er zullen zo'n twee a drie flauwe bochten inkomen.

Welke pomp kan ik het beste gebruiken en wat is de capaciteit dat deze moet hebben om een redelijk stroompje te krijgen. Kan mijn "kleine" vijver wel zo'n pomp aan of moet daarvoor de vijver al groter zijn ?

Het beekloopje wordt aangekleed met keien en waterplanten. Waar moet ik dan vooral op letten ?

De vijver zelf wordt een siervijver waar geen enkele vis in zal komen te zwemmen aangezien ik de vijver daar te klein voor vindt. Maar heb ik dan ook nog een filter nodig ?

Zijn er pompjes te koop waarbij ik mijn beekloop als een fonteintje (voor in de vijver) kan hebben ? En is het mogelijk om een lichtbron onder de fontein te plaatsen met verschillende kleuren licht (voor een mooi effect 's avonds) of is dit niet mogelijk.

Zoals jullie kunnen lezen ben ik verdwaald geraakt in alle informatie en spullen die te krijgen zijn in de handel

Wie o Wie kan me een duwtje in de juiste richting geven zodat ik een mooi project heb aan het einde van de rit

Alvast bedankt.

Groet,
Richard

=================================================
Kwam ik tegen op een ander fora waar duidelijk meer info wordt verschaft tegen het geen wat hier vermeld staat.
Uiteindelijk ben je verdwaald in alle informatie en materialen, maar ook in de fora.

Dus zal ik me beperken over de info wat hier gevraag wordt.

Ligt eraan hoe diep de vijver is maximale diepte moet 80cm zijn.

Je kunt gerust vissen houden in een vijver die voorzien is van planten en is een filter geen absoluute noodzaak/verplichting.
De planten nemen voor een heel groot deel het biologisch evenwicht voor hub rekenig.

Voordat je de vissen gaat uit zetten is het toch van belang om eerst te kijken naar het slib op bodem, als dat aanwezig moet je dit eruit halen en het water verversen.

Nadien de waterwaarden kontroleren, de Ph, Kh en de Gh.

Je kunt er nu al mee beginnen om met de schoonmaak van start te gaan, en straks tegen eind april begin mei, de vissen uit te zetten.

Mocht de diepte het niet toe laten kun je altijd nog kiezen om de vijver terug te gaan vernieuwen, dieper en/of groter.

succes,

Sjuul

do, 22/03/2007 - 17:30
Richard

Sjuul,

Dank je wel voor je antwoord. Ik heb inderdaad op meerdere fora's een vraag uit staan om zo goed mogelijk geadviseert te worden. Informatie inzamelen is volgens mij toch 1 van de meest belangrijke dingen die je moet doen ;-)

Mijn vijver is op het diepste punt 80cm. Maar zoals een voorgevormde vijver is er niet heel veel ruimte. Hiervoor dus ook mijn keuze voor de komeetstaart aangezien deze niet zo groot worden.
Nu heb ik alleen gelezen dat je moet rekenen op 20cm vis per 1000ltr. Aangezien ik dus maar 250 ltr heb zou dit niet kunnen.

Nu begrijp ik uit jou reactie dat het in principe geen probleem zal zijn (mits ik ervoor zorg dat het niet te veel vissen worden (2stuks), genoeg zuurstof in het water is vandaar ook de beekloop. Meer nut dan alleen maar prettig en mooi).
Van slib zal nog weinig tot geen sprake zijn. Mijn vijver is nog niet zo heel lang in gebruik.. Maar ik kan het inderdaad even nakijken en wellicht zelfs het substraat verversen.

Op het andere forum heb ik ook de vraag uitstaan hoe een beekloop aan te leggen. Het ontwerp is al klaar maar wacht nu op meer informatie om daadwwerkelijk aan de slag te gaan ;-)

Groet,
Richard

do, 22/03/2007 - 17:39
Sjuul

Beste Richard,

Zoals je al ziet heb ik jouw vraag van een ander fora hier neer gezet...
Je vraagt hier dus niet hetzelfde, en ben je verdwaald aan het geraken dat geef jezelf al aan.

Dat je info vergaart of op zoek bent naar info is de juiste manier van werken, maar onthoud 1 ding dat je dan ook overal dezelfde info vraagt, zo kun je een vergelijk maken over bepaalde meningen/adviezen die wel of niet ondersteunend beantwoord worden door 1 of meerdere perso(o)nen.

Ieders mening is anders en berust op ervaring, deze kunnen ondersteunend en geargumenteerd uitgelegd worden en ook niet.
Je krijgt nu verschillende adviezen omdat je ook niet dezelfde vragen hebt gesteld.
Je bent er niet meegeholpen als ik tegen je zeg koop een degelijke pomp die zwaar genoeg is? Daar ben je niets mee en is veel meer voor nodig dan zo'n antwoord, en moet uitgelegd worden aan de hand van berekeningen/verliezen enz,enz.

Nu je vraag betreft de diepte bij voorgevormde vijvers is deze beperkt en ben je gebonden daar aan, maar niemand let je om deze eruit te halen en je eigen vorm te maken, je kunt of hoeft hem zelfs niet eruit te halen. Met enige aanpassingen denken en ideëen kun je misschien een vijver ervoor maken, waardoor de 1 fungeerd als plantenvijver en overloopt naar de andere ook weer dmv een waterval.

De visbezetting van 20 cm vis op 1000 liter water is een gegeven richting en achter haalt en wordt gesproken in meters, daarbij praten we niet over 1000 liter water maar over 250 liter water.
Bij koi wordt geredeneerd 70 cm per 1000 liter ofwel 7 cm vis op 100 liter mag je als stelling nemen.

groet,

Sjuul

do, 22/03/2007 - 22:32
Richard

Sjuul,

Wederom bedankt voor je antwoord. De vraag die ik hier inderdaad heb gestelt heeft betrekking op de vijver inhoudt en of er wel of geen komeetstaart vissen in konden. Hier is informatie over gegeven. Wellicht dat je me ook antwoord kunt geven op de vraag hoe een beekloop aan te leggen? En dan niet zozeer qua verloop e.d. maar meer hoe te werken met de verschillende materialen om deze aan te leggen. Ik heb hier namelijk nog nooit mee gewerkt en ik zou niet willen dat deze gaat lekken....

De informatie hierover heb je vanuit de andere fora al hier neergezet...
Wellicht dat jouw ervaring mij ook in deze kan helpen ?

Ik zal hier nogeven neerzetten waar ik dan precies op doel:
Het idee is dat de beekloop +/- 4 a 5 meter lang wordt met een hoogte verschil van 50 a 60 cm. De beekloop zal zo'n 40 cm breed worden en een 20 cm Diep. Ook zal de beekloop wat diepere rustpunten voor het water kennen waar eventueel een waterplant in kan ten goede van het zuurstof en voedingstoffen in het water.
Maar hoe ga je te werk met folie en is dit een goede keus ? Waar moet ik op letten bij besluit wat voor soort folie en hoe leg je zoiets aan zodat het niet gaat lekken. Er zullen zo'n twee a drie flauwe bochten inkomen en het geheel zal niet uit eenzelfde stuk folie bestaan.

Het beekloopje wordt aangekleed met keien en waterplanten. Waar moet ik dan vooral op letten ?

Nogmaals excuses misschien voor mijn onnozelheid maar ik heb hier echt nog geen verstand van....

Alvast bedankt,
Richard

vr, 23/03/2007 - 02:39
Sjuul

Hoi Richard,

Ik zal je uit leggen hoe je te werk moet gaan, mocht ik iets vergeten of nog vragen zijn dan verneem we die wel.

Je wilt met folie gaan werken ook dat kan en kun je naar eigen inzien bepalen hoe en wat.
Maar ik adviseer je om niet te besparen op de kostprijs, het beste is dat je rubber folie gebruikt bijvoorbeeld EPDM rubberfolie, deze is uiterst flexibel, Uv bestand en kan tegen een stootje, plasticfolie hier tegenover heeft weekmakers die uitgewerkt raken naar bepaalde tijd, de folie wordt hard en begint te scheuren met alle gevolgen. Je wilt keien/stenen gaan gebruiken ook dat is mogelijk en is het geen aanrader om dit op plastic vijverfolie te leggen, het doordrukken ervan. Rubberfolie heeft een eigenschap van rek tot breuk van 400%.
Het aankleden van de waterval dmv keien/stenen kleed het aan in een natuurlijke omgeving. houd rekening met de afmeting(en) van deze en ook de grootte hiervan, de verhouding tov de vijver moet realistisch zijn, zo oogt een grote waterval die naar beneden bruist en aangekleed is met rotsen niet op tegenover de grote van de vijver.

De afmeting wordt 40 cm breed en 20cm diep.
Dan is het raadzaam om de folie zeker op 1.20 meter breed te nemen, je moet namelijk rekening houden met de diepte, breedte en overlapping (oever rand) en met wat bochten. Ook met die gedachten dat je hier en daar wat moet bijvullen of moet weghalen om het gewenst effekt te bereiken naar eigen inzicht de (af)loop van het water, dit kan te snel of te langzaam gaan of zelfs overlopen, dat moet je gaan uit testen.
De vorm en lengte van de waterval moet je handhaven aan de grootte van de vijver en de omgeving daarvan. Ik denk dat de lengte van 4 á 5 meter te lang is voor de vijver, te denken aan verdamping van het water! hoe langer de stroming des te sneller is de verdamping van het water, met name in de zomer.
Het hoogte verschil (mijn mening) van 50 á 60 cm raad ik je af, omdat vallend water van die hoogte flink wat lawaai maakt, dan is het niet meer een rustgevende waterloop, maar wordt het meer een imitatie van de niagara waterval.

Dat je bedding(s) wilt maken is geen verkeerde gedachten waar wat planten in een poel kunnen staan, maar houd rekening ermee dat de waterloop hierdoor niet in het gedrang komt !..De plant(en) remmen de stroom af, en kan het gevaar bestaan dat het water over de rand (loopt) ook aan de grootte en groei denken van de plant.

Wordt vervolgd......

Sjuul

vr, 23/03/2007 - 09:30
Richard

Sjuul,

Het hoogte verschil van 50 a 60 cm is niet de totale hoogte van de waterval. Deze zal aan het begin zitten en een heel klein stukje waar het opnieuw mijn vijver in zal lopen. De totale hoogte waarvan het water valt komt neer op 20 a 25 cm bij het begin en een 5cm bij mijn vijver. De rest van het hoogte verschil loopt in de stroming zelf. Op deze manier zal de zwaartekracht het water richting mijn vijver stuwen en heb ik een minder zware pomp nodig... Of is dit verkeerd gedacht.

En ik heb inderdaad een kleine vijver... Aan welke grote van beekloop denk je zelf wat nog mooi is ? Mijn idee was aangezien ik een kleine vijver heb toch een redelijk deel door mijn tuin te laten lopen maar daar zitten dus nadelen aan. A) De verdamping van het water (geen idee hoe snel dat gaat maar gelezen uit jou reactie redelijk snel) B) de hoeveelheid water wat dan uit mijn vijver in de beekloop staat waardoor de waterstand in mijn vijver zakt. (bedenkt ik me nu)

Als ik nu mijn beekloop van rubber ga maken kan ik de delen dan gewoon over elkaar heenleggen of zijn er allemaal dingen waar ik rekening mee moet houden ? Dat de beekloop niet overloopt hoop ik op te vangen door deze 20cm diep te maken... Maar moet ik hier dan ook nog substraat in leggen want dan hou ik nog maar een cm of 10 over ?

Groet,
Richard

vr, 23/03/2007 - 13:27
Sjuul

Hoi Richard,

Aaah dat bedoel je dus met het hoogte verschil, ik was in de veronderstelling dat die hoogte aan de uitloop van de waterval/beekloop kwam te liggen.

Ik was nog niet klaar vandaar Wordt vervolgd...

De afwerking kan met bloemen en planten in/naast de waterval beekloop, daar kun je substraat voor gebruiken, doch substraat is licht en spoelt weg, dan dien je een laag kiezel erover heen te leggen om dat te voorkomen. Het nadeel is dat je moet weten en op welke plaatsen die planten komen omdat je dan dieper (50-60cm)en breder(1.20-1.50) moet gaan werken, om een waterval van 40 cm breed eraan over te houden.
Bij een beekloop kun je volstaan met de maten die je opgegeven hebt.
In het begin zullen de planten niet verankerd zijn, zij moeten zich nog nestelen, denk eraan dat planten afhankelijk van de stroming mee zullen gaan.
Een andere afwerking is dat je gaat werken met rots partijen, stenen keien en platte stap stenen.
De bedoeling is dat de kunstmatige beek/waterval er zo komt uit te zien dat het natuurlijk overkomt.
Een waterval/beekloop is altijd gebaseerd op niveau verschillen, denk er altijd aan dat de folie lang/breed genoeg is en met voldoende overlapping gebeurt om lekken te voorkomen.
Met bochten werken heb je meer folie nodig.

De ondergrond/zijkanten moeten voldoende sterk en ondersteunend zijn om weg zakken te voorkomen.
Zijkanten kun je bijvoorbeeld maken van die rode betonstapel bloembakken wat rondingen hebben je kent die wel (hoop ik)

Dat het water volgens de zwaartekracht werkt klopt, dit is niet enkel op de pomp gebaseerd maar ook op de helling van de waterval/beekloop, een te zwakke pomp en een te grote stroming zorgt ervoor dat de beek/waterval leeg loopt en omgekeerd.

De folie kan dmv goed overlappen gelegd worden, of geplakt met de daar voor bestemde materialen die de leverancier heeft.
Om het lekken te voorkomen zodat het water straks niet uit de vijver wordt getrokken, geef ik je de volgende tip:

Leg de folie nooit rechtstreeks op de ondergrond, maar hanteer hiervoor twee lagen folie. De 1ste laag folie leg je zo dat de tweede laag folie (eigenlijke waterval)als het ware een beetje erin verzuipt.
Laat de 1ste laag ook ruim voldoende uitmonden in de vijver zo'n 10cm oversteek zodat het water niet tussen over en vijver terecht komt.
Wat bereik je hiermee om dubbel te leggen, als ergens het water er langs afloopt, weglekt, vangt de 1e laag folie het water op en komt het terug in de vijver.

De pomp daar kom ik op terug..

di, 10/04/2007 - 13:38
Richard

Na lang wikken en wegen, passen en meten, praten en overleggen hebben we besloten geen vijver aan te leggen in onze tuin.
Dit heeft meerdere redenen. A) Het gaat ten koste van het gras waar onze hond altijd ligt. B) Onze hond zal de vijver zien als plek om af te koelen en hebben we kans op een nattehond in en rond het huis.

Ik vind het erg jammer. Hoe meer ik rondkijk op dit soort forums des te leuker het me lijkt om een vijver en vissen te hebben. Maar aangezien ik niet alleen ben en ook naar mijn partner moet luisteren komt er geen vijver. Wellicht als we ooit een huis met een grotere tuin weten te bemachtigen ;-)

Sjuul in ieder geval mijn dank voor je advies en uitleg. Je commentaar heb ik in ieder geval als leerzaam ervaren en heb er zeker iets van opgestoken.

Groet,
Richard

En blijf genieten van jullie vijvers en vissen ;-)

Onderwerp gesloten