Zieke vissen? Ineens veel algen groei?

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 30/06/2009 - 22:40
laborcookie

Zieke vissen? Ineens veel algen groei?

Sinds gister dobberen (om het zo maar uit te drukken) 2 van mijn shubunkin ineens tegen het opervlakte aan. Ze komen nog wel eten, maar ik krijg ze niet gevangen. Zodra ik met het net aan komen lopen zijn ze ineens wel actief. Wat kunnen mijn vissen hebben?

Verder groeien er in het 30cm gedeelte van mijn vijver ineens veel draadalgen en zitten de andere vijverplanten helemaal vol met stof lijkt wel. Ze groeien ook niet meer. Als ik de planten als het waren uitschud word het water helemaal troubel.

Ik heb nog wel bergen met jonge vissen in mijn vijver, en die lijken, zoals de andere vissen, nergens last van te hebben?

Wie ow wie kan mij als leek (ik weet dus echt niet veel van vijvers) helpen?

wo, 01/07/2009 - 09:33
lily-anne

Ik weet dat vissen bij warm weer soms last kunnen hebben van een tekort aan zuurstof in het water , maar of het in uw geval de oorzaak is , weet ik niet . Ik zou denken dat ze het dan allemaal moeten doen , maar het kan ook zijn dat het eerst de grootste zijn die daar last van hebben - wie weet er meer over ?
groetjes
Lily-Anne

wo, 01/07/2009 - 17:57
asfaltrocker

hoi.
als je teveel algen hebt,
algen is een grote zuurstof gebruiker,
en door de warmte komt er bijna geen zuurstof vrij.
raken in soort coma.
door het aanraken van het net schrikken ze.
ik denk dat de oudere vis hier meer last van heeft dan de jonge vis
probeer eens een beluchtings pompje.
of als je die niet hebt met een fiets pomp lucht in te pompen om te testen
wat ze doen..
succes

wo, 01/07/2009 - 19:33
laborcookie

Ik heb vandaag het water getest, de ph zit rond 8.5
gh van 6.5 en een kh van 6.
De draadalgen heb ik met plant en al verwijdert en morgenavond ga ik nieuwe planten halen (de winkel waar ik altijd heen ga is dicht)

De 2 vissen die boven dobberen heb ik kunnen vangen, 1 daarvan had een rode kieuw. Verder heb ik 3 zakken strobinol in de vijver hangen (14000 liter) en in het weekend komt er een biologische filter bij. Er staat een pomp in die bellen in het water blaast en zorgt dat het water in beweging blijft.

En tot mijn verbazing zag ik vandaag WEEER een nieuwe school jonge vissen, een stuk kleiner dan de vissen die eerder geboren zijn dit jaar.

Ik begin dus steeds meer te denken: te weinig planten (nu helemaal want ik heb echt veel weggegooit), goede waterkwaliteit, teveeel slip op de bodem. En uiteraard 1 of andere parasiet die de kiewen van mijn vissen aantast omdat dit al de 2de vis is die ik aantref met van die bloederige kieuw(en).

wat kan ik doen aan die bloederige kieuwen?

wo, 01/07/2009 - 21:42
Marion_N

Zoals je zelf al zegt wijst dit idd zeer waarschijnlijk op een parasiet. Het kan van alles zijn maar dat je vissen schuren geeft aan dat ze parasieten proberen kwijt te raken. Bloeden van kieuwen kan oa duiden op kieuwwormen maar ook door stress kunnen kieuwen gaan bloeden. Over het algemeen kun je ervan uit gaan dat parasieten en ziekten door bacterien besmettelijk zijn en dat je hier iets aan moet doen, als je verdere sterfte in je vijver wilt voorkomen. Als je naar de vijverwinkel gaat zou ik zeker aanraden om advies te vragen en of ze een medicijn hebben die dit kan stoppen. Misschien kun je een uitstrijkje van de huid en/of de kieuwen van een eventuele nog zieke vis maken, wat onder een microscoop bekeken kan worden. Dit geeft veel informatie en hierdoor kun je gerichte medicijnen aan je water toevoegen.
Draadalgen nemen 's nachts zuurstof op, zoals alle planten. Maar overdag fotosynthetiseren ze en nemen ze hierbij koolstofdioxide op en geven ze zuurstof aan het water af. Het is misschien geen mooi gezicht al die draadalgen maar tot op zekere hoogte zijn ze toch ook wel nuttig voor je vijver.
Je GH waarde van de vijver is een beetje aan de lage kant, als je ergens woont met hard water zou je een deel van je water kunnen verversen met kraanwater, of je zou een GH verhoger aan je water kunnen toevoegen. Weinig planten en veel slib op de bodem kan er voor zorgen dat je een explosie aan algen gaat krijgen, of de strobinol hier een wondermiddel voor is weet ik niet.
Succes met het bestrijden van je probleem.

Groet,
Marion_N

Onderwerp gesloten