Zuurstofplanten versus algen

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 12/06/2011 - 16:01
Stekelbaars

Zuurstofplanten versus algen

Goedemiddag allemaal,

ik lees al geruime tijd mee op dit forum en heb er al veel uitgehaald voor de bouw van mijn vijver. Een grote U rond een blok grasveld van 10 x 10 meter. Het oppervlakte bedraagt een 70m² en inhoud +-65m³. Ik heb gekozen voor een plantenvijver met wat kleine en natuurlijke vissen zoals stekelbaars, voorn, Alver, ed. Deze werden na 1 jaar pas in de vijver uitgezet om de planten te laten aanslaan.

De waterwaarde zijn goed pH +-7,5 GH +-10°d en een KH van +- 6°d. Verder is er geen nitraan of nitriet te meten, ook niet juist na de winter.

Maar mijn zuurstofplanten willen niet groeien, zowel draadalgen, als een soort van pluis algen slaan neer op de zuurstofplanten. Het water is wel helder maar de algen geven een gele reflectie. En de zuurstofplanten verbleken ook. ALs zuurstofplant staat er voornamelijk hoornblad in, een beetje waterpest en nog enkele takjes fonteinkruid.

De vijver is niet uitgerust met een filter of pomp voor stromend water.

Wat kan ik doen om de zuurstofplanten terug aan te sterken? KH verhogen om meer CO2 in het water op te lossen? Maar dan gaat de pH te hoog worden.

Groeten,

Johan

Zuurstofplanten versus algen
zo, 12/06/2011 - 16:31
Stekelbaars

Hier is een andere foto van één U-been. Daar zie je goed de gele algen schijn.

Groeten,

Johan

Zuurstofplanten versus algen
zo, 12/06/2011 - 17:42
KRISTOFD

hoe diep is die vijver op die plaats(foto). Zoveel draadwieren ik zou ze manueel verwijderen zodat uw zuurstofplanten weer kans krijgen op groeien want nu nemen de wieren de bovenhand. Hoornblad is wel een zuurstofplant die later op het seizoen begint te groeien vandaar dat de wieren zich ook vlugger kunnen ontwikkelen.

zo, 12/06/2011 - 17:55
Stekelbaars

Kristof,

mijn vijver is overal 80cm diep, behalve de oeverzones die 20cm diep zijn.
Door natuurlijke verdamping daalt het niveau met +-10cm.

Het hoornblad was in het begin van de lente wel donker groen (nieuwe scheuten) maar nu neemt dus de alg over.

Dus volgens U kan ik best de top laag met alg er uitknippen?

Groeten,

Johan

zo, 12/06/2011 - 18:09
KRISTOFD

zoveel mogelijk draadalgen verwijderen anders gaan de zuurstofplanten verstikken onder de draadalgen en zo geen kans krijgen op groeien. Veel draadalgen betekend dat er veel voeding in het water zit maar draadalgen groeien nu éénmaal sneller dan zuurstofplanten vandaar het probleem. Ik heb zelf een vijver al 25 jaar en heel in het begin had ik wat draadalgen die ik altijd met de hand verwijderde. Nu moet ik echt gaan zoeken achter draadalgen op een heel klein beetje na. Draadalgen op zich is niet slecht
maar bij u zijn het er wel heel veel. Gebruik geen produkten tegen algen want op den duur gaan ook de andere planten daarvan minder goed groeien of zelfs afsterven.

zo, 12/06/2011 - 18:25
RdB

CO2 toevoegen is geheel zinloos. Vergelijk het met een glas Spa rood. Na enige uren is de
kracht (het extra CO2) weer verdwenen.

Ruud

zo, 12/06/2011 - 18:32
Stekelbaars

@ Kristof,

ik zal me morgen eens aan het algsnoeien zetten.

Thx,

@rdb,

ik zou geen CO2 toevoegen maar er is een CO2 oplosbaarheid in het water afhankelijk van de KH en pH waarde. Door hierop in te spelen

Onderwerp gesloten