advies gevraagd!

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 20/01/2005 - 13:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

advies gevraagd!

Beste mensen, ik heb een vraag...
Ik ben net verhuisd en heb aan de voorkant een strookje grond van 2m lang en 1 stoeptegel breed. Op dit moment is het een woeste, sprietige toestand, hetgeen uitnodigend is voor honden... Ik wil alles eruit gaan halen en wat nieuwe dingen gaan planten.
Ik wil het liefst zo min mogelijk onderhoud eraan hebben en als het even kan iets bloeiends. Hebben jullie suggesties/ideeen voor mij? Alvast bedankt, groetjes Marieke

do, 20/01/2005 - 14:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

wat ik ooit eens zag was een gans haagje van seduminfo-icon spectabile, echt mooi, loopt vroeg uit mooie bladplant, bloemen geschikt voor vlinders en bijen en ook mooi in de winter als er sneeuw op ligt.Je kan ze ook om en om afwisselen met iets anders.Maar hopelijk blijven de honden weg uit je nieuwe bloementuin, en gebruiken ze die niet meer als plasplaats.

advies gevraagd!
do, 20/01/2005 - 14:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

Marieke, kun je vertellen of dit strookje gelegen ligt in de zon,schaduw of halfschaduw. Dan kan ik wat gerichter voor je zoeken. Een plant zal zich niet zo gauw happy voelen, op een verkeerde plek.

do, 20/01/2005 - 20:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt voor jullie reacties!
Het strookje grond ligt aan de voorzijde van mijn huisje, op het noorden en ligt direct aan de muur.
Groetjes, Marieke.

do, 20/01/2005 - 21:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Vind je het dan niet handiger om met potten te werken? een muur trekt met zo`n strookje toch sneller vocht aan, omdat de tegels ook nog eens in de weg liggen. of betonelementen.

advies gevraagd!
vr, 21/01/2005 - 11:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als het een 'open' noordkand is kan het best nog wel een lichte plek zijn. redelijk onderhoudsvrij én bloeiend zouden bijvoorbeeld een viburnuminfo-icon tinus of kleinere rhododendrons zijn.

vr, 21/01/2005 - 18:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wij hebben aan de voorzijde van onze stadswoning twee tuintegels zoals ze dat hier noemen. we hebben er wel een betonnen bordersteen omheen geplaatst (gekocht bij brico). we kunnen niet verhinderen dat de honden (en dat zijn er hier in de stad nogal wat) ertegen plassen, maar op die manier komt de plasje tenminste niet in de planten terecht. het gebeurt zelfs dat de hondeneigenaars hun (wellicht zeer grote) hond zijn gevoeg laat doen bovenop de borderafranding. Waarschijnlijk weten ze niet goed hoe ze het eraf moeten halen, dus laten ze het maar liggen. Met heel wat gefoeter haal ik het er dan zelf af en schrob alles schoon. Maar prettig is anders. Wij hebben alles al geprobeerd : spuitbussen met hondenwerend middel, peper, ... Maar als het baasje ongemanierd is, kan je moeilijk van het beestje anders verwachten.

vr, 21/01/2005 - 18:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Allemaal,
Ik heb daarnet alle planten eruit gehaald (inclusief hondedrollen...). Het is nu weer netjes maar kaal. Rhododendrons vind ik mooi maar worden die niet heel snel groot? Ze mogen namelijk niet breder worden dan een halve meter.
Groetjes, Marieke

vr, 21/01/2005 - 19:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Kleinere rhododendrons zijn de japanse azalea`s. Er zijn er een paar bij die een meter breed worden. Of dat ideaal voor jou voortuin is, ik denk het niet. Plus willen ze op een halfschaduw plekje staan. Ook willen ze graag een plek die beschut is.
Wind is een belangrijke factor waar we in jou geval ook rekening mee dienen te houden. het strookje ligt op het noorden. de ergste wind blaast overwegend uit het westen en het noordoosten. tenzij er d.m.v. een lage schutting of de muur van de buren, dit tegen houd. hieronder bevind zich de ajugainfo-icon reptans, 15 cm. hoog, wintergroen blauwe bloemen in mei-juni, kan op alle humeuze gronden, trekt vlinders aan. het enige werk aan deze plant is de bloemen eruit knippen en in het voorjaar een mestgift geven.

advies gevraagd!
wo, 16/02/2005 - 02:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een heel goede bodembedekker is Waldsteiniainfo-icon ternata. Groeit redelijk snel dicht. Als u hier nu crocussen en andere voorjaarsbloeiers tussen plant is het in de lente al een mooie bloemenzee. Nog een paar Liriopeinfo-icon muscari en in de herfst kleurt de postzegeltuin ook een beetje vrolijker. En voor de zomer en herfst: Verbenainfo-icon bonariensis, echt een vrolijke plant. 60/70 cm hoog maar heel open.
Stekelnootje (Acaenainfo-icon) kan ook; Lavandulainfo-icon als haagje?
Noord hoeft geen bezwaar te zijn als het maar licht is.
Kijk even op de site van Jan Spruyt-Van der Jeugd (vasteplant.be) Daar staan veel vaste planten met duidelijke foto's en beschrijving, ook van de standplaats.
Succes met de aankleding van het postzegeltje; positief bedoeld hoor.
Hendrik

Onderwerp gesloten