copyright op planten..

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 12/11/2009 - 15:03
Andrea82

copyright op planten..

Ik was gisteren in het tuincentrum, en ik mag graag op de kaartjes bij de planten kijken wat wat is.
Nu zag ik tot mijn stomme verbazing dat er op een plant 'kwekersrecht' rustte. Oftewel, je mocht m niet vermeerderen of stekken zonder toestemming van de kweker.
Ik begrijp enerzijds waarom dat is, de kweker heeft er natuurlijk veel tijd en aandacht ingestoken om de plant zo mooi en zuiver mogelijk te krijgen. Anderzijds vind ik het niet kunnen. Eigendomsrecht op een plant.alsof je de plant in bruikleen hebt.

wat vinden jullie hiervan? daar ben ik wel benieuwd naar...

groetjes
Andrea

do, 12/11/2009 - 15:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Vermeerderen voor eigen gebruik is geen probleem.
Er worden door bedrijven veel kosten gemaakt op zoek naar nieuwe rassen, vandaar vaak kwekersrecht,

do, 12/11/2009 - 15:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

Terecht het Kwekersrecht google er maar eens op.

do, 12/11/2009 - 16:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

Inderdaad is vermeerderen niet verboden, mits je dat niet doet voor de handel. De kweker heeft vaak veel tijd gestoken in het ontwikkelen van een nieuw ras en wil daar uitteraard iets van terugzien. Vaak gaat het om rassen met bijzondere eigenschappen, waarvan men verwacht dat de teler ze wel wil telen en de consument ze graag wil kopen. Het kwekersrecht kan een betaling zijn, varierend van enkele eurocenten tot wel een paar dubbeltjes per stek. Dat verklaard ook de soms hogere consumentenprijs van nieuwe soorten.
Worden planten of bloemen aangevoerd, waar geen kwekersrecht voor betaald is, loopt men het risico een forse boete op te lopen. Zo biedt het kwekersrecht bescherming voor de ontwikkelaar voor z'n inspanningen.

do, 12/11/2009 - 22:30
tuinprins

Op zich heb ik niets tegen kwekersrecht maar enkele kanttekeningen zijn wel op z'n plaats.

1. Men kan zich afvragen of de nieuwe kweekrechterlijk beschermde plant wel iets nieuw toevoegt aan het assortiment. Afgelopen jaren werden we overspoeld met niewe Astilbes, Hypericums en Hydrangeainfo-icon's. Hebben we die allemaal nodig? Het lijkt erop dat het kwekersrecht steeds meer een doel op zich is geworden. Met steeds meer bedrijven die zich bezighouden met kweekrechterlijk beschermde planten is er een soort noodzaak ontstaan om ieder jaar weer nieuwe planten te introduceren. Deze noodzaak kan er toe leiden dat het kaf onvoldoende van het koren wordt gescheiden.

2. Is de kweekrechterlijk beschermde plant wel echt zo nieuw? Een plant als Skimmiainfo-icon Magic Marlot is dus duidelijk een noviteit maar ik vraag mij af of dit voor alle nieuwigheden geld. Onlangs zag ik bij Intratuin een nieuw soort Viburnuminfo-icon tinus (heb de naam niet onthouden) maar ik zag weinig verschil met Viburnum tinus Gwenllian of het moet de prijs zijn geweest. Deze 'tinus' kostte meer dan 20 euro terwijl 'Gwenllian' voor minder dan 10 euro verkrijgbaar is. Als het verschil met bestaande soorten zo klein is kan men zich afvragen of kweekrechterlijke bescherming wel gerechtvaardigd is.

Tot zover mijn kritische kanttekeningen.

Gegroet, de tuinprins

do, 12/11/2009 - 22:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

Geheel eens met het bovenstaande! Zo kun je het begrip 'bescherming' naar 2 kanten uitleggen.
Dan geef ik toch liever de voorkeur aan het uitvinden van een teeltmethode, die niet eenvoudig is na te doen, zoals bij Saintpaulia 'Chimaera' en Begoniainfo-icon 'Tamaya'.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag