Haagbeuk verpieterd

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 18/07/2011 - 10:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

Haagbeuk verpieterd

Vorig jaar heb ik half mei een beukenhaag geplaatst, maar het resultaat was uitermate droevig. Ik kreeg met name te horen dat ik te laat was.
Daarom heb ik begin februari toen de weerstemperatuur ruim boven 0 was een haagbeuk(Carpinusinfo-icon betulus)geplaatst. Ruim op tijd dacht ik dus. Maar nu is deze haag ook slecht uitgekomen. Ik heb er een flink aantal verpieterde beuken tussenzitten. Ik schat dat alleen een kwart van de haag echt goed uitgekomen is. Ik ben dan ook zeer teleurgesteld in deze plantsoort en begrijp eigenlijk niet waarom deze zich niet setteld. Tijdens het planten heb ik de nodige hulpmiddelen gebruikt die hiervoor worden geadviseerd en in de droge periode toch zeker om de 2/3 dagen water gegeven. Naast de haag staan 2 grote bomen(van de gemeente) en ligt een strook met struiken. Heeft iemand een idee wat de reden kan zijn?
Weet iemand een beter alternatief, behalve conniferen?

ma, 18/07/2011 - 13:16
satomi

Wat heeft u dan precies gebruikt aan hulpmiddelen? Zet er aub ook even bij hoe u de planten heeft behandelt voor en tijdens het planten. Is de Carpinusinfo-icon bij een kweker gehaald of in een tuincentrum? Was de grond goed voorbereid?
Heeft u ze op de juiste diepte geplant?

Water geven kan te weinig zijn geweest met het droge en winderige weer van de afgelopen maanden. De bomen en struikenstrook staat waarschijnlijk al even en neemt het meeste water meteen op. U kunt beter de bodem checken op de diepte van de wortels,vlak bij de haag, dan weet u of het daar te droog is of niet.

U zegt dat maar een kwart goed uitliep; is de rest wel uitgelopen maar heeft dat erg klein blad? Dat kan voorkomen, want het eerste jaar wordt de meeste energie gestoken in wortelvorming.

ma, 18/07/2011 - 17:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb een organische meststof voor hagen, taxusinfo-icon en beuken gebruikt van de Welkoop. Ik heb de Carpinusinfo-icon bij een kweker gekocht. Vooraf heb ik een sleuf gegraven, hier de meststof ingegooid en daarna de Carpinus geplant tot deze wortel geheel bedekt werd met zand. Ik heb zeker 10 tot 15 bruine carpinus ertussen zitten. De 'haag', welke ruim 13 meter lang is, is wat schuin gaan staan door de wind van de afgelopen maanden. En doordat er een grote boom staat heb ik op die plekken meer water gegeven. Echter daar heb ik de meeste bruine Carpinus.
Kan ik op dit moment nieuwe Carpinus aanplanten? Ik had nog over, deze heb ik per bos geplant en de meeste van deze planten zijn wel uitgekomen? Of moet ik wachten tot oktober?

di, 19/07/2011 - 00:22
rubo

Wachten tot oktober, nu zeker niet planten ook al valt er veel regen.

di, 19/07/2011 - 20:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt.

do, 21/07/2011 - 01:22
hendrinkjan

In het najaar pas planten.
Ik heb een beukenhaag sinds vier jaar en die doet het erg goed.
Voordeel is dat de beukenhaag zijn bladeren behoud en dat is wel fijn voor als je beschut wilt zitten.
Tip : Maak de beukenhaag/Haagbeuk wortels eerst goed nat voor je ze in een mooie diepe kuil plant.

do, 21/07/2011 - 10:46
rvdv

U heeft dus geen beuk geplant( Fagusinfo-icon) ,maar Haagbeuk( Carpinusinfo-icon Betulus).
Deze houdt niet zijn blad vast in de winter! Haag gewoon laten staan en de echt dode struikjes vervangen in het najaar.Als je ze in containerpotjes kunt krijgen, veel kwekers en tuincentra hebben dat wel, kun je ze trouwens wel gewoon nog planten nu.Verder goed nat houden, dan komt het volgend jaar wel goed! rvdv

Onderwerp gesloten