Hedera helix 'Arborescens'

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 27/07/2011 - 13:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hedera helix 'Arborescens'

In mijn hederainfo-icon komt veel blad voor met bruin/zwarte vlekken. Het lijkt wel een soort roest. Ook het jonge blad wordt aangetast.
Is er wat tegen te doen?

Met vriendelijk groeten.

wo, 27/07/2011 - 15:51
RdB

Plaats eens een foto,

Ruud

do, 28/07/2011 - 11:58
tuinprins

Gaat het hier echt om de struikklimop of is het een klimmer?

De struikklimop is weinig ziekte gevoelig. De bekende klimmers kunnen in natte periodes (zoals nu) last krijgen van bladvlekken. Verschillende soorten bladvlekken komen voor. De bekendste zijn bladvlekken die veroorzaakt worden door Xanthomonas hederae, Septoria en Colletotrichum. Als je googelt op 'hederainfo-icon' en een van deze Latijnse woorden dan krijg je vast en zeker afbeeldingen van aangetaste bladeren te zien.
De remedie tegen bladvlekken is spuiten met een schimmelwerend middel maar als de infectiedruk hoog is (zoals nu) dan zal het resultaat tegenvallen. Verwijder in ieder geval aangetast blad dat afvalt.

Een andere aantasting die voorkomt bij klimop en enigszins lijkt op bladvlekken is spint. Dit wordt veroorzaakt door mijten (alleen goed met een vergrootglas waar te nemen) die aan de onderkant van het blad zuigen. Later kunnen kunnen de zuigplekken aan de bovenkant van het blad bruin worden. Spint treedt vooral op bij warm en droog weer dus vermoedelijk gaat het hier niet om spint.

Bladvlekken komen volgens mij weinig voor bij de struikvorm van de klimop dus misschien is het raadzaam een foto te plaatsen.

Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag