klevende bladeren ficus

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 03/09/2009 - 00:59
angjira60

klevende bladeren ficus

Ik heb al jaren een ficusinfo-icon (om precies te zijn 28 jaar )Nu zitten er op een flink aantal bladeren een klevende laag, en ook op de grond rondom de pot kleeft het. Ik kan echter niet ontdekken waar het nu vandaan komt, en wat het nu is? Ik heb de plant al een keer geheel schoongepoten met dan wel alleen water. Maar het probleem is niet weg. Wat kan dit zijn, en wat kan ik er het beste aan doen?

do, 03/09/2009 - 01:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Controleer of er aan de onderzijde van het blad en op de takken bruine bultjes zitten. Dan zijn het dopluizen, die met hun uitwerpselen voor die kleverige laag zorgen.

do, 03/09/2009 - 11:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ja dat ken ik ook.
Volgens mij heten die kleine bruine puntjes aan de onderkant schildluis, de naam dopluis had ik nog nooit gehoord.
Ook ik krijg ze erg slecht weg.
De plant afspuiten met water en daarin wat spiritus en zeepsop wil wel helpen, maar ik heb ze er nooit echt mee weg gekregen. Misschien is het een kwestie van volhouden.
Ik heb de afgelopen dagen m'n ficusinfo-icon buiten gezet, ik vond in de Duitse wikipedia, dat het helpt om de plant op een koelere, lichtere plaats te zetten. Nu maar hopen dat dat helpt.
In het Duits heten ze Schildlaüse.
Er standen ook nog wat andere tips.
Succes S.

do, 03/09/2009 - 15:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

Er is een verschil tussen dop- en schildluis. Bij dopluis zit er 1 beestje onder een bruin dopje; bij schildluis zit moeder plus een aantal nakomelingen onder een bruin/beige schildje.

Onderwerp gesloten