perenboom blad ziekte

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 13/04/2010 - 00:47
pvdf

perenboom blad ziekte

Da blaadjes van mijn perenboompje zijn net ontloken en worden nu al aangetast door iets dat ze laat omkrullen en rood kleuren zie de foto. Wat kan ik er tegen doen?

perenboom blad ziekte
di, 13/04/2010 - 23:49
Berten

Waarschijnlijk heb je last van peerroest:
Herkenning:

Roest op peer is een schimmelziekte met een opmerkelijke levenscyclus. De schimmel verblijft maar een deel van die cyclus op peer, alleen tijdens de bladfase. De rest van het jaar verblijft de schimmel op jeneverbes (Juniperusinfo-icon spp.).

Op peer zorgt hij voor opvallend gele vlekken op de bovenkant van de bladeren. Later verkleuren die vlekken meer oranjerood en kunnen ze tot 1 cm groot worden. Aan de onderkant van de bladeren vormen zich in de zomer langgerekte oranje uitstulpingen. Ook de vruchtstelen kunnen dit laten zien. Bij ernstige aantasting op de vruchten mummificeren deze. Bij zware aantasting veroorzaakt de ziekte een teruggang in de fotosynthese. De bladstand en de vruchtkwaliteit zullen daardoor negatief beïnvloed worden. Bij lichte aantasting zal bestrijding niet nodig zijn. In Nederland komt de ziekte de laatste jaren weer vaker voor en vreemd genoeg ook op percelen waar geen jeneverbesstruiken in de omgeving staan.

Levenswijze:
De levenswijze van perenroest is ingewikkeld omdat de schimmel verschillende soorten sporen op verschillende waardplanten vormt. In de winter overleeft de schimmel op jeneverbesstruiken (Juniperus spp.). Hij kan het hele seizoen daarop aanwezig blijven. In het voorjaar waaien zogenaamde teleutosporen van jeneverbes over op onder andere peer. Onder vochtige omstandigheden kiemen die en vormen de zogenaamde sporidiën (sporen). Deze kiemen op hun beurt ook weer en dringen het perenblad binnen. Daardoor ontstaan de gele vlekken. G. clavariiforme kan ook vlekken geven op Kwee en op meidoorn. Op de bovenkant van de vlekken vormt de schimmel in kleine, donkergekleurde bolletjes (pycnidiën) de pycnidiosporen en aan de onderkant van het blad de aecidiosporen. Deze laatste infecteren jeneverbes en veroorzaken verdikkingen in de takken, waarin de schimmel jarenlang kan blijven leven. In het najaar ontstaan vergroeiingen in de bast die in het voorjaar openbreken, waaruit de teleutosporen zich weer verspreiden naar peer.

Maatregelen:

Bij het ontbreken van jeneverbesstruiken in de omgeving van perenboomgaarden zal de ziekte zich niet gemakkelijk manifesteren. Het is dus noodzakelijk om zo min mogelijk jeneverbesstruiken rondom de boomgaard te hebben en zieke struiken in een straal van 500 meter rondom de boomgaard te verwijderen.

Eventueel kan na de bloei een bespuiting uitgevoerd worden. Informatie over toegelaten middelen tegen perenroest is te vinden in de Gewasbeschermingsgids van de PD of op de digitale Gewasbeschermingskennisbank.

Bronvermleding:
Beeldenbank ziekten, plagen en onkruiden

wo, 14/04/2010 - 00:48
guy_fruit

Voor mij is het een aantasting van de perenbladgalmijt (pokkenziekte).

Aangetaste bladeren en scheuten verzamelen en vernietigen kan helpen bij een kleine aantasting.

Guy
https://tinyurl.com/y2d69act

Onderwerp gesloten