Plantebakken

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 31/08/2010 - 15:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Plantebakken

Hallo allemaal,

Ik ben sinds een aantal weken verhuist en heb een redelijk grote tuin erbij gekregen.

Op zich heel mooi maar zo'n tuin moet er natuurlijk ook een beetje uitzien en onderhoudsvriendelijk zijn.

Nu ben ik iemand met een zwakke rug en ik wil nu dus een soort van plantebakken aanleggen die ongeveer de hoogte zodat ik op mijn knieen er voor kan gaan zitten en ik dan voor me uit kan werken en zodat ik dus niet helemaal voorover gebukt hoef te zitten om onkruid en dergelijke te verwijderen.

Nu had ik zelf iets in gedachten wat je wel vaker ziet. Gewoon een soort stenen ombouw en daarin dan mooie bloemen en planten.

Nu is alleen mijn vraag... Moet ik als ik dat wil maken persé eerst een fundament van beton storten of zijn er ook mogelijkheden die me dat besparen. Ik heb namelijk financieel gezien niet zo heel gek veel te makken en een hovenier of aannemer kan ik mezelf dus niet veroorloven.

Nu hoop ik dus dat er ook een wat goedkopere manier is zodat ik toch mooie plantebakken kan gaan maken in mijn tuin!

Hopend op goede tips en adviezen van jullie kant.

Vriendelijke groeten,

Pascal Visser

di, 31/08/2010 - 19:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mogelijk krijg je hier ideeen: https://tinyurl.com/y598s3ry

wo, 01/09/2010 - 10:24
monet

Bij brico hebben ze boordstenen waarvan 1 soort tot 75 cm hoogte. Ik denk dat dat genoeg hoogte zal zijn. Je moet ze deels ingraven zodat ze stevig staan en de bak dan natuurlijk opvullen. Echt goedkoop zal het echter niet zijn. Ook een mogelijkheid is oude spoorbilzen vragen bij de spoorwegen. Je kan die ook wat opeenstapelen (maar niet te hoog denk ik)eventueel op een of andere manier vastmaken en dan de bak vullen. Nog een mogelijkheid is om een omheining te vlechten met bv wilgentakken. Je steekt op regelmatige afstanden stevige stokken in de grond en dan vlechten maar met wilgentakken of ander soepele takken. Na verloop van tijd vergaan ze wel maar dan moet je gewoon bovenaan nieuwe bijvlechten. De bilzen en wilgentakken geven het een meer natuurlijk uitzicht en passen vooral in een landschapstuin.

wo, 01/09/2010 - 12:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt voor de reacties tot zover!

Dat idee van die boordstenen spreekt me wel aan.
Ik heb echter even bij Brico gekeken maar daar is de maximale hoogte 25 cm!
Als ik ze dan ook nog deels moet ingraven dan blijft er maar weinig hoogte over!

Ik zal eens kijken of ik elders hogere kan vinden!

Iig bedankt voor de tip!

wo, 01/09/2010 - 19:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

Pascal. Ik ben een ouwe tuinliefhebber en ook met mijn rug heb ik vaak dagen of weken moeten bijkomen na karweitjes in de tuin. Tuinwerk is vaak zwaar en vermoeiend en komt hoofdzakelijk op de rug aan. En als ik lees wat jij zou willen maken dan kan je dat niet zonder degelijke hulp.
Ook denk aan het prijskaartje. Bakken maken vergt handigheid en kost geld en ze moeten ook nog gevuld worden met goede grond. Zwaar werk waarvan ik denk dat je dat niet kunt.
Is het niet mogelijk dat je toch voor een vlakke tuin kiest? Dat je het gedeeltelijk of helemaal doet met wat er al staat? En als je dat niet wilt dat je dan je tuin meer inricht met af en toe een vaste plant waar weinig werk aan is? Rechtopstaand met een goede schoffel en hark is het in niet te zware grond niet moeilijk om een tuin netjes te houden.
Denk er nog maar eens over na. Vertel ons desnoods eens hoe je tuin nu is en wat er in staat. Zou ik leuk vinden.

Frans.

wo, 01/09/2010 - 20:37
rubo

Omdat ik ook voorstander ben van een onderhoudsvriendelijke tuin heb ik het opgelost met bakken te maken van Azobé steigerplanken.
2 of 3 planken boven elkaar schroeven op Azobé piketten met een dekplank er boven op. Wel alles schroeven met RVS schroeven en alles voorboren.
Ik zal kijken of ik een foto kan toevoegen.

wo, 01/09/2010 - 20:44
rubo

Op deze foto is de bak 2 planken hoog en onder 45 graden.

Plantebakken
do, 02/09/2010 - 00:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Rubo,

Wat je daar op die foto hebt gedaan ziet er best mooi uit vind ik!

Ik heb even snel een HTML-etje in elkaar geflanst met wat foto's van mijn tuin.

Zoals men kan zien valt er dus nog een hoop te doen.
Je kunt de foto's bekijken via volgende URL:
https://tinyurl.com/yxu7f8h4

Groetjes,

Pascal

Plantebakken
do, 02/09/2010 - 13:10
silfje

https://tinyurl.com/y4vwanxd

dit is ook heel mooi: https://tinyurl.com/y4bd8sd4
op deze pagina worden er tips gegeven voor een ecologische tuin, er komt ook een stapelmuurtje op voor https://tinyurl.com/yyg2umrf

Hoe maak je zoiets:
Door de midden gebroken stoeptegels. Gewone vierkante stoeptegels kun je als ze heel zijn vaak gratis afhalen.
Wellicht kun je een bekende vragen om ze te halveren, of kun je aan halve komen.
Die stapel je eenvoudig op, met de gebroken kant naar buiten, waardoor je een onregelmatig en natuurlijker geheel krijgt.
Laat ze wel iets naar binnen hellen als je ze alleen maar stapelt zonder specie, zodat het stabieler is.

Dit is milieuvriendelijk, best mooi, redelijk makkelijk aan te leggen omdat je alleen moet stapelen (maar je moet wel met stenen sjouwen), en goedkoop.
Als je het leuk vindt kan je op die manier ook (een uitsparing met) een bankje maken in een zonnig plekje in de tuin. Dan zit je midden tussen de planten. Je kan er ook 2 uitsparingen tegenover elkaar maken zodat je een heel terrasje hebt tussen de bakken.

Wat ook mooi is als je van een natuurlijk effect houdt, is de zijkanten van de schaduwzijdes van de bloembakken insmeren met oude yoghurt. Er gaat dan mos op groeien, wat heel mooi is met een aantal wit bloeiende hangplanten die er dan overheen hangen.

zoek eens naar muurtje van gebroken stoeptegels

ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Onderwerp gesloten