Prunus serrulata 'Amanogawa'

15 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 23/02/2016 - 15:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

Prunus serrulata 'Amanogawa'

Kan iemand mij vertellen hoeveel troep er van deze boom afkomt ?? Bloesem en blad ??

di, 23/02/2016 - 15:13
GreenConnection

beide, maar meer niet. En het valt op een beperkte plek rondom deze zuilboom.

di, 23/02/2016 - 15:29
Gerard079

Dank voor het antwoord maar geringe afstand hoeveel is dat dan ?? Gemeente heeft op 1,5 mtr van mijn voortuin zon boom geplaatst en ik ben nu bang dat straks mijn hele voortuin vol ligt met bloesem en blad.

di, 23/02/2016 - 15:49
Gert Bijvank

Met een beetje wind en wat geluk liggen die bloesems en bladeren in de voortuin van je buren; heb jij alleen wel de groene troep van je buren van de andere kant in jouw tuin liggen. Wees blij met een boom op andermans (hier gemeente) grond; het plezier van groen en bloei weegt mijns inziens op tegen vallend blad en bloesem.
Een boom moet minimaal 2 meter van de erfgrens geplant worden. De erfgrens is de grens tussen uw grond en die van de buren.
Gemeente mag wel op 1,5 mtr. planten:
3. Als het gaat om openbare bomen De regels voor verplichte afstanden tot de erfgrens gelden niet voor bomen die in openbare grond zijn geplant of op een openbaar erf staan. Bijvoorbeeld bomen die eigendom zijn van de gemeente of Rijkswaterstaat. Een gemeenteboom mag dus wel tegen de erfgrens aan worden geplant.

di, 23/02/2016 - 16:05
Gerard079

Dank voor uw antwoord.
Ben ook zeker blij met groen om me heen alleen gaat het me in dit geval de manier waarop de gemeente (Almere) deze boom zonder overleg(terwijl er volop overleg is geweest tussen bewonrs en gemeente over de nieuwe beplanting) pal voor me deur heeft geplaatst maar daar ga ik jullie niet mee lastigvallen.
Nogmaals dank voor de antwoorden !!!!

di, 23/02/2016 - 21:01
Gert Bijvank

Goed overleg is altijd gepast, dar heb je gelijk in.

di, 23/02/2016 - 21:16
Carib

Wat betreft de afstanden van bomen tot erfgrens en openbare weg is het precies andersom als hierboven gesteld. De eigenaren van een erf naast een openbare weg mogen binnen 2 meter van de erfgrens bomen planten. De eigenaar van de openbare weg (gemeente) mag echter niet binnen 2 meter van de erfgrens bomen planten. De eigenaar van de openbare weg heeft dus minder rechten dan de particuliere eigenaar van een erf. Zie de uitspraak van het Hof den Bosch van februari 2009. ECLI:NL:GHSHE:2009:BI4753. De gemeente kan in een lokale verordening echter wel van het regelend recht van 5:42 BW afwijken en bijvoorbeeld voor openbare wegen een kleinere afstand vaststellen. Wat betreft de' troep'. Ik ben zelf geen fan van deze nogal stijve prunusinfo-icon, maar de bloesem die er ongetwijfeld af zal vallen is waarschijnlijk heel snel verdwenen.

di, 23/02/2016 - 22:01
Gert Bijvank

hm, dan staat het hier dus fout: https://tinyurl.com/y5v8cfgq
Je zou denken dat ze het daar weten, maar hier staat het zoals jij schrijft: https://tinyurl.com/y23bsl79
In principe is 1,5 mtr. dus te kort op de erfscheiding.

di, 23/02/2016 - 22:38
Carib

Volgens mij is dit vaker een punt van verwarring of onjuiste interpretatie op verschillende websites. Dat komt waarschijnlijk omdat het een beetje onlogisch lijkt, maar de wettekst is duidelijk, zoals het hof ook zegt. Dat wil dus niet per se zeggen dat het in deze casus dus illegaal is, want, zoals gezegd, deze gemeente kan lokaal iets anders geregeld hebben. Of die genoemde anderhalve meter blijken, als je het precies nameet, toch 2 meter tot de erfgrens.

di, 23/02/2016 - 23:38
Goudviskweker

In mijn straat die naar deze boom is vernoemd zijn deze bomen inmiddels verwijderd. Kleine boompjes worden groot, en geven enorm veel troep van bloesems en blad in het najaar, die door de wind overal heen waaien. Ze blijven echt niet onder de boom liggen. Staat je wagen er toevallig onder, dubbel pech en enorm veel vegen in de straat. In bloei zijn ze prachtig om te zien, maar dan komt de ellende. Hoe groter de boom, hoe meer troep in het najaar. Wees voorbereid. Je kan misschien proberen met je buren een klacht bij de gemeente indienen, en vragen of er een ander soort boom geplaatst kan worden.

wo, 24/02/2016 - 09:41
Gert Bijvank

Elke boom geeft blad-en bloeiselafval maar een straat zonder bomen kan qua uitstraling niet tippen aan een straat met een mooie bomenrij. Wat zou deze straat zijn zonder bomen? kaal en saai naar mijn mening

Prunus serrulata 'Amanogawa'
wo, 24/02/2016 - 10:21
Gerard079

Dank voor alle antwoorden en meningen.
Het is ook zeker niet dat ik anti groen ben maar gemeente heeft zonder overleg met bewoners voor deze bomen gekozen met de mededeling dat dit bomen zijn die weinig tot geen afval (zo noem ik het dan maar) zouden geven. Dit was ons ook beloofd omdat we al jaren strijden tegen het slechte onderhoud wat de gemeente uitvoerd. Gemeemte wil graag dat bewoners zelf hun groen in de wijk bijhouden maar had dan ook wat meer overleg omtrent de bomen verwacht wij wonen in een wijk met veel oudere mensen en kunnen daarvan niet verwachten dat ze de bloesem zooi gaan opruimen terwijl er jaren boompjes hebben gestaan die super makkelijk in onderhoud waren.
Nogmaals dank voor uw antwoorden

vr, 26/02/2016 - 03:30
Batdah

Prunusinfo-icon Amanogawa geeft nauwelijks bloesemafval, deze groeit zeer smal en gaat pas na een jaar of 20 iets uitzakken, onderhoud heeft deze niet nodig, Het is een boom die dus nagenoeg geen daglicht blokkeert. ik heb vele tientallen van deze sierkersen geplaatst in het verleden en nog nooit klachten gehad hierover,. ik heb deze prunus zelf ook staan het is te verwaarlozen wat hiervan afvalt in vergelijking met andere bomen. pS de bomen op de foto zijn cv serrulata Kwanzan iets anders dus!
Probeer te genieten van deze fraaie bloesems helaas zijn ze uit veel straten verdwenen en hebben we overal saaie platanen en lindebomen staan die pas echt megaveel troep geven!

wo, 24/02/2016 - 11:36
Gert Bijvank

pS de bomen op de foto zijn cv Serrulata iets anders dus! .
Weet ik, maar ter illustratie van hoe mooi bomen in een straat zijn.

vr, 26/02/2016 - 03:32
Batdah

Prachtig inderdaad.

Onderwerp gesloten