Stek maken van Rhododendron Wardii

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 10/05/2006 - 19:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Stek maken van Rhododendron Wardii

Na een inspectie van onze tuin ,heb ik in een vergeethoekje een Rhododendroninfo-icon wardii gevonden, (er hing nog een label aan)

de vorige bewoner heeft deze dame schijnbaar niet echt zonnig geplant, waardoor deze overwoekerd werdt door onkuid.

ondertussen heb de de plant onkruid vrij gemaakt zodat de zon ook weer toegang krijgt tot de plant.

alle knoppen zijn nog dicht.

nu weet ik dat deze plant een vroegbloeier is, en is mijn vraag of het mogelijk om stekken te maken om deze ook elders in de tuin te kunnen planten.

hoe pak ik dit aan, en waneer kan ik dit het beste doen.
Met Groet.
iemand zonder groene vingers.

wo, 17/05/2006 - 19:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

Rhododendrons kun je niet stekken door een takje af te knippen, wel door te zaaien maar dat duurt jaren voordat er bloemen in je nieuwe plant zitten.
Zaaien lukt ook niet goed.

Eigenlijk dus, je kan ze niet stekken.

do, 18/05/2006 - 02:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Natuurlijk kun je een Rhododendroninfo-icon stekken, alleen is het wat moeilijker in huis. Professioneel worden Rhodo's ook gestekt en wel onder waternevel in de kas.
Je kunt proberen 1-jarige scheuten te stekken in augustus in turfmolm met daaroverheen plastic of glas. Gebruik stekpoeder. Goed vochtig houden en uit de zon. Als de stekken bewortelt zijn voor de winter, zo mogelijk vorstvrij, maar koel overwinteren en in het voorjaar uitplanten of eerst een jaar oppotten.
Succes!

zo, 04/06/2006 - 21:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ook ik ben op zoek naar een manier om Rhododenron en Azalia te stekken. Schuchtere pogingen zijn mislukt.
Het vochtig houden is voor mij al iets nieuw.

Ik heb ook al gehoord dat het beste tijdstip voor Rhododendroninfo-icon zou zijn na de bloei als de stammetjes van de jonge scheuten niet meer kleven. Dat zal nu ergens in juni gaan gebeuren.

Ik heb ook nog vragen rond stekpoeder. Van Rhizopon is er op het net voldoende info te vinden om het juiste product en de juiste verdunning te vinden per plantensoort. Alleen Rhizopon is volgens mij niet meer op de Belgische markt.

In onze streek vind ik alleen Rotoone. Voor welke planten is Rotoone geschikt?Van Rotoone heb ik nog nergens informatie gevonden.

Wie kan de puzzel vervolledigen?
De groeten van Sis de tuinliefhebber.

za, 28/07/2007 - 05:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

Voor rhodo's is afleggen de beste methode! Plooi een buigzame tak 10 cm in de grond, even 'kwetsen' aan de onderzijde op de plaats waar de tak met de grond in contact komt, vastzetten met een ijzeren haakje of op zijn plaats houden met een steen(geen kalk!). Het kan heel het jaar, maar de herfst is best. Na een jaar is de afgelegde twijg meestal voldoende beworteld. Men knipt hem bij de moederplant af. U kan meerdere afleggers nemen van één struik, maar de moederplant wordt er wel ernstig door verzwakt (bemesten).

ma, 12/11/2007 - 15:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ook ik wil stekken van de rhododendroninfo-icon. Bij ons op de camping (bosgrond) hebben we 3 verschillende soorten rhododendrons. Erg prachtig. Deze worden weggehaald en weggegooid. Ik heb wat takken eraf gehaald om te stekken. Hoelang moet een tak(je) zijn om te stekken. Ik heb ook takken met wat zijscheuten. En de knoppen moet je die er ook op laten zitten of moet je die erafhalen. Graag wil ik dat horen want ik wil dat zo snel mogelijk in potten zetten.

za, 23/02/2008 - 13:06
mar.ko

Afleggen is inderdaad de makkelijkste methode. Dat is ook de methode waarmee de rhodo zich in de natuur zelf vermeerderd. Je moet natuurlijk wel wat geduld hebben.
Bewortelde afleggers kun je losmaken van de moederplant.
Niet te diep planten in zure losse grond. Zorg voor voldoende water vooral het eerste jaar.
Het duurt meesteal wel een paar jaar voor dat ze gaan bloeien.

Succes,
Marja

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag