taxis baccata met merkwaardige ziekte

17 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 15/07/2009 - 20:16
daudergnies

taxis baccata met merkwaardige ziekte

ik stelde deze vraag al een maand geleden maar heb nu foto's toegevoegd.
Ondertussen is de toestand ook fel verergerd! Ik heb een rij van ca 150 meter en nu loopt die ziekte verder. Ik vond enkele witte slakjes in de wortelen maar maximaal 4 per struik, het waren slakjes geen wormpjes. Ik heb dan kleine witte korrels gestrooid op de wortelingen. Ik heb dan eveneens een week later een aveve produkt gebruikt tegen ongedierte/spinnetjes te vermengen met water en verstuiven. Maar de takjes/blaadjes blijven roestbruin worden, enkele weken blijven ze gezond ttz ze drogen niet uit en vallen niet uit maar na ca een maand drogen die toch plots uit; dit gaat door tot struik volledig roest is. Nieuwe botjes blijven komen in groen maar ... worden na weken ook roest. Nochtans krijgen de struiken die zelfs erg getroffen zijn nog nieuwe groen scheutjes aan de top. Ze zijn nu ca 2 meter hoog en staan ca anderhalf jaar gepland. De eerste met problemen stonden inderdaadnat en de wortels zijn her en der wat zwartachtig ... ik vrees voor schimmels?
Wat kan ik doen?

taxis baccata met merkwaardige ziekte
do, 16/07/2009 - 10:12
lily-anne

Al eens aan de taxuskever gedacht ?Ik weet dat er een probleem kan zijn met taxusinfo-icon - Soms zie je in een haag 1 roste plant staan en na een tijdje 2 of meer .Is dat het geval bij u ?
Heb even iets opgezocht voor u - wie weet ben je daar iets mee
groetjes
Lily-Anne

Plagen
Taxuskever Plagen hoofdmenu

De vraatzuchtige larve van de taxuskever (Otiorhynchus sulcatus) vreet aanvankelijk kleine wortels. Naarmate ze groeit, tast ze steeds grotere wortels, wortelknollen, wortelstokken en zelfs ontblote schors van houtachtige stengels aan. De aangetaste plant verwelkt en sterft af. Heterorhabditis-System zorgt voor een vlugge en doeltreffende bestrijding van de taxuskever.

Biologie
Volwassen taxuskevers zijn 8-12 mm lang, hebben een gegroefd, mat zwart schild met kleine, gele vlekken. Door hun goede camouflage en omdat ze enkel 's nachts actief zijn, worden ze zelden gezien. Als ze opgemerkt worden, houden ze zich schijndood.

Een vrouwtje legt vanaf mei ongeveer 500 eitjes, klein en rond, eerst wit, later bruin. De eitjes komen na 8-20 dagen uit. De pas uitgekomen larven graven zich diep in het substraat. Ze zijn c-vormig en hebben geen poten. Ze zijn romig wit van kleur en hebben een glanzend bruine kop. Wanneer ze volledig volgroeid zijn, meten ze 10-14 mm.

Taxuskevers overwinteren als larven, die zich in de lente, wanneer de temperaturen stijgen, verpoppen. De poppen zijn vuilwit tot crèmekleurig en hebben een zachte huid. Volwassen kevers verspreiden zich zo'n 3-4 weken later. In verwarmde serres wordt de levenscyclus sneller doorlopen. Hier kunnen de verschillende stadia van de taxuskever op elk moment van het jaar aangetroffen worden.

Schade
Volwassen taxuskevers voeden zich 's nachts en vreten daarbij golfvormige inkepingen aan de rand van bladeren en bloemen. Deze vraatschade is dikwijls het eerste teken dat wijst op de aanwezigheid van de taxuskever. De ergste schade wordt veroorzaakt door de vraatzuchtige larven. Pas uit het ei gekomen, beginnen ze zich met kleine wortels te voeden. Naarmate ze groeien, tasten ze steeds grotere wortels, wortelknollen, wortelstokken en zelfs ontblote schors van houtachtige stengels aan. De aangetaste plant verwelkt en sterft af.

Soms duurt het lang vooraleer schade aan de plant wordt vastgesteld. Op dat moment is hij dikwijls al zwaar verzwakt en begint zelfs reeds af te sterven. Schade komt vooral voor op traag groeiende soorten, die niet in staat zijn om het verlies van het wortelweefsel te compenseren.

Gewassen die vaak aangetast worden, zijn voornamelijk:

Rhododendroninfo-icon, Azalea, Camelia, Taxus;
veel overblijvende kruidachtige planten;
bepaalde potplanten zoals b.v. Cyclameninfo-icon, Kalanchoe, Fuchsiainfo-icon en Primulainfo-icon;

in de boomkwekerij: coniferen... aardbeien

Bestrijding
Heterorhabditis megidis
Het product Heterorhabditis-System is gebaseerd op een geselecteerde stam van de insectenparasitaire nematode Heterorhabditis megidis, die in het substraat actief op zoek gaat naar taxuskeverlarven en ze daarna vernietigt.

Aansprakelijkheid en copyright

vr, 17/07/2009 - 01:33
daudergnies

Dag Lily-Anne,
Dank voor de reactie. Kan ik de aangetaste planten nog redden? Ik heb al goed gekeken en echt nog geen kevertjes gezien... niks! ook geen witte larven in de wortels (ik zei het, enkel enkele slakjes). Zal ik eens een foto sturen van de 6-7 aangetaste op een rij? moet ik er een van tussenhalen opdat het niet verder zou lopen? Dank en groet, Daudergnies.

vr, 17/07/2009 - 13:32
edwin98

Als ik jou was zou ik snel een kundig hovenier er naar laten kijken. Je hebt 150 meter Taxusinfo-icon staan van 200 cm hoog. Mocht je dit moeten vervangen dan kost je het al snel minimaal een € 15.000,- euro schat ik!

Het kan diverse oorzaken hebben, ziekte, slechte grond, planten verzopen, etc.

Ik zou heel snel deskundige hulp inschakelen!

Groeten,
Edwin

vr, 17/07/2009 - 14:06
Hendrik Jan

Volgens is het raadzaam het advies van Edwin op te volgen.

Anders nog:
-kleine witte korrels ?
-avece, wat doet dit en waarom gebruikt, heb je spinnetjes gezien?
-is die kapitale haag geplaatst door een hovenier?
-in wat voor grond is de haag geplaatst?
-bitterzout gebruikt?
-is de samenstelling van de grond van dusdanige samenstelling dat er sprake is van een goede drainage?
-hoe frequent geef je water
-nog andere middelen/meststoffen gebruikt?
-heb je al 1 a 2 Taxussen uit de grond gehaald en de bodem geinspecteerd?

vr, 17/07/2009 - 14:24
daudergnies

Dag allen,

ik heb de persoon die deze haag geleverd heeft gecontacteerd maar helaas, ik hoor er niet meer van. zo gaat het vaak... Ja, ik heb ze zelf gepland, volgens zijn instructies, hij heeft enkele meters getoond, hoe te planten. De stukken die afsterven staan daar waar er inderdaad vrij veel water afloopt/passeert maar zou in geval van schimmel, dat zo verderlopen van een struik naar de andere, tot zelfs waar het water niet staat? Ik heb de naam van de witte korreltjes niet meer maar komt van bij AVEVE (boerenbond). Avece was schrijffout sorry. De lange haag kruist verschillende grondsoorten, er is bosgrond bij (zelfs onder enkele grote bomen groeit haag wel goed!- maar dan passeert er een laag klei en dan weer een zeer harde klei enz... Waar de exemplaren staan die problemen geven is er klei. Een gans grasoppervlak (circel van 60x60) loopt af naar die plaats... er is geen drainage daar het water dan verder afloopt, het passeert alleen maar... Ik belde net met iemand die mogelijks wilt komen een bodemonderzoek doen + dan producten voorstellen maar... ik ben al zoveel gerold en door pseudo-kenners krijg ik dan reuze facturen (op gebied waarbij ik leek ben zoals vb tuinbouw) dus wacht ik zo lang mogelijk om op dergelijke mensen beroep te doen. Als ze mijn gebouw zien doen ze meestal prijs x 2 of 3. En vaak ben ik dan nog niet eens geholpen. Kennen jullie mogelijks een eerlijk iemand die ook ECHT specialist is? Dank en groet.

vr, 17/07/2009 - 14:28
daudergnies

Nog aan Dhr. Hendrick, Ja, ik heb spinnetjes gezien, kleine zwarte en ook al kleine rode. Bitterzout? nooit van gehoord. ik geef ze nooit water. Ze zijn nu toch al een jaar geleden geplant en dan zouden ze toch allemaal kapot gaan? ik heb er één uit grond getrokken en ja, ik zag een paar witte slakjes, ca 1 cm groot. geen wormpjes of larven maar slakjes, tussen wortels. ik heb nog geen enkele kever gezien! er is m.i. ook niet aan de takjes geknabbeld hoewel... ik net op het hout wel precies inkepingen zag aan buitenkant nu je het zegt...!? Mest, ik geef 1 x jr kalk. Probeer ik toch eens dat product heterorhabditis-systeem? waar kan ik zoiets kopen? Ik ga er nu nog een uit grond trekken... en nog eens kijken.
Dank voor help. Fijn dat er zo'n mensen zijn.

vr, 17/07/2009 - 14:37
edwin98

Als ik je verhaal lees dan denk ik dat de bodemgesteldheid/drainage het probleem is.

Ik zou iemand contacteren, je probleem voorlegen, vooraf een prijs vragen en iemand langs laten komen.

Nu is er nog wel wat aan te doen lijkt me.

vr, 17/07/2009 - 15:17
Hendrik Jan

Helemaal met Edwin eens het lijkt mij ook zeker gewoon een drainage probleem en ik was al bang dat het iets met water te maken had.

Die vragen stelde ik o.a. omdat mensen vaak allerlei middelen gebruiken zonder dat ze weten wat het probleem is en daardoor soms een groter probleem creeren.
Soms geven mensen als een haag niet snel genoeg aanslaat, zelfs bitterzout (tegen magnesiumgebrek van planten die al een geruime periode staan, de haag wordt wat geel) en dan ook nog wat veel waardoor de haag geen water meer kan opnemen en dus nog geler wordt.

De Taxusinfo-icon geen kalk geven (dit heeft niets veroorzaak, maar is echt niet nodig), maar 1 a 2 maal per jaar wat coniferen mest of wat koemest gemengd met wat bloedmeel (overal verkrijgbaar).

Een Taxus lust best een slok water (zelf gewenst voor een goede haag), MAAR kan NIET tegen natte voeten.

Er zal absoluut een goed drainage moeten plaatsvinden en de kleigrond en zeker de zware klei MOET worden verbeterd:

- klei grof spitten (zal nu zeer moeilijk gaan)
- de kleibrokken frezen (misschien een freesmachine huren, zijn niet groot, past in een redelijke achterbak) EN niet alleen maar het bovenste laagje, dat heeft geen zin
- nu de kleigrond verbeteren met:
TEN EERSTE BASALTMEEL!, behoorlijk kostbaar maar is z'n prijs zeker voor z'n dure haag waard, zorgt door een chemische reactie dat de kleikorrels niet meer (zo erg) gaan hechten, en zorgt voor een gezonder bodemklimaat van de plant, maakt de plant zelfs wat weerbaarder tegen ziektes. Voor menghoeveelheid zie verpakking.
tuinturf (maakt de grond iets zuurder maar dat is geen probleem, uiteindelijk een redelijke neutraal resultaat, maar belangrijk zorgt voor een goede structuur)
turfstrooisel (maakt de grond niet zuurder)
compost (bodemleven en verbetering van de structuur)
gewone tuinaarde (is niet duur) of potgrond

Bij het weer terug planten in de pantgaten wat extra potgrond (zo goed mogelijk start) en nu gelijk wat koemest, bloedmeel EN (alleen nu) wat beendermeel voor de wortelgroei.

Investeer liever 100 euro aan de grond (dus het planten) en 10 euro aan de plant/heester/boom, dan omgekeerd!

Heel veel succes toegewenst!

vr, 17/07/2009 - 15:24
Hendrik Jan

Nog even, geen Heterorhabditis-System gebruiken (opzich natuurlijk heel goed), ALTIJD eerst proberen een diagnose te stellen en dan de passende maatregelen nemen. Als er geen Taxuskeverlarven of ander lapsnuitkeverlarven worden gevonden is dat ook niet het probleem.

Slechte drainering is altijd een ramp.

vr, 17/07/2009 - 15:44
tuinprins

De belangrijkste ziekte waar taxusinfo-icon van te lijden heeft is phytophtera. Dit is een schimmelziekte die de wortels van de planten aantast. Deze ziekte treedt vooral op als de planten staan op grond die slecht draineert en daardoor dus te lang te nat blijft. Het eerste symptoom bij taxus is vaak dat de plant zijn glans op de naalden verliest en een doffe kleur krijgt. Later wordt de plant vaak roestbruin van kleur.

Het probleem met de schimmelziekte phytophtera is dat deze een aantal jaren in de grond blijft zitten. Het opnieuw planten van taxus op een plek waar een door phytophtera aangetaste plant heeft gestaan is zinloos omdat deze zeer waarschijnlijk ook weer phytophtera zullen krijgen. Tegen phytophtera bestaat geen bestrijdingsmiddel.

Ik denk dat in er dit geval inderdaad sprake is van phytophtera en dat de oorzaak gezocht moet worden in de slechte drainage ter plaatse. Ik zou de aangetaste planten eruit halen en vervangen door een andere plantensoort. Optisch is dit misschien niet zo mooi maar er lijkt mij geen alternatief. Zorg er in ieder geval voor dat het drainageprobleem wordt opgelost anders ontstaan er waarschijnlijk weer meer problemen met de nieuwe planten soort.
Laat U niets wijs maken door mensen die zeggen dat er een middel is tegen phytophtera in taxus: dit bestaat niet. Laat U ook niet verleiden tot het opnieuw aanplanten van taxus want dit is zonde van het geld.

De belangrijkste les die we uit het bovenstaande kunnen trekken: Zorg dat taxus wordt geplant op grond die het water goed doorlaat. Is dit niet het geval verbeter dan eerst de grond of plant iets dat beter tegen vocht kan. Zorg er verder voor dat de plant wordt gemest: in het voorjaar met een organische meststof en in augustus met kieseriet of bitterzout.

Gegroet, de tuinprins

vr, 17/07/2009 - 16:03
edwin98

Ik weet nog uit mijn verleden dat wij Rhododendroninfo-icon altijd succesvol behandelden (aangieten) met een middel tegen phytophtera. De naam ben ik kwijt maar wellicht is dat nog te krijgen (in Belgie is de kans sowieso meestal groter).

Maar eerst de oorzaak aanpakken!

vr, 17/07/2009 - 16:09
daudergnies

Dag allen,

Vooreerst, groot DANKwoord voor jullie info.
Ik heb de voorbije twee uur 2-3 stuks uitgegraven. Ook in bodem gezocht, en tussen wortelingen... NIKS gevonden buiten enkele spinnetjes, zwarte, rode, rood-zwarte en witte. Maar allen klein.

Dan wortelingen goed bekeken. Geen larves, ik heb ondertussen foto's van die larven gevonden. Ook geen kevers. Eén groen kevertje, maar na google afbeeldingen te hebben gezien is het geen taxuskever, hoewel ik toch her en der zeer kleine hapjes zie in bep naaldjes... Maar totaal geen larven!

De wortelingen zijn zeer broos en er zitten er zwarte tussen. Ik denk dus dat het inderdaad die schimmels zullen zijn.

Ik zal de Taxussen uitdoen. Maar moet ik ze weggooien? Moet ik alles uitdoen dat ook maar licht aangetast is? En weggooien of mag ik ze 100 mtr verder planten? Zullen ze dan grond ook niet verzieken?
Dan plan ik mogelijks een soort tallus aan te leggen op dat stuk. Ca een meter aarde aanvoeren (hoog) en daarop nieuwe planten? Zo kan er geen overdadig water meer bij. Wat denken jullie?
Als ik dat niet doe (haag was er nu om inkijk te voorkomen) wat mag ik dan planten? is er nog iets dat zomer en winter groen blijft dat er wel zal tegen kunnen? Of moet ik met kraan een halve meter diep en breed aarde wegnemen en andere gooien op die plek?

Dank voor antwoordje.

Mvg,

Daudergnies

vr, 17/07/2009 - 16:16
edwin98

Echt doe me een plezier en vraag een deskundige om er naar te gaan kijken!

Weggooien moet je ze niet doen! Waarschijnlijk kunnen ze nog wel gered worden, ik heb wel vakere schandalige Taxusinfo-icon weer helemaal zien bekomen.

vr, 17/07/2009 - 16:30
daudergnies

Dag Edwin,

Ken jij zo een deskundige? Liefst niet te ver van Beloeuil?
Groet,
Daudergnies

vr, 17/07/2009 - 16:42
tuinprins

Vroeger werden Rhododendrons meestal aangegoten met Alliette, tegenwoordig met o.a. Ridomil Gold. MAAR: dit zijn middelen die planten moeten weren tegen phytophtera (preventief). Ze hebben echter geen genezend (curatief) vermogen. In Nederland zijn deze middelen voor de particulier niet voor handen; ik weet niet hoe de situatie in België is.

Voor de vragensteller:

Ik kan zo niet beoordelen hoe ernstig de situatie is. Wat ik zelf zou doen is het volgende: Ik zou alle planten die ernstig zijn aangetast eruit halen en weg doen (Naar de stort of milieustraat o.i.d.) Dan zou ik de drainage gaan verbeteren. Als er een storende laag in de grond zit deze doorbreken. Laat desnoods een minikraan komen die de grond omzet. Als de plek te laag ligt dan grond ophogen met goede zwarte grond. In verse grond zou ik de gok wagen om opnieuw taxusinfo-icon te planten; in andere gevallen zou ik kiezen voor Acerinfo-icon campestre of liguster.
Maar het belangrijkste Blijft: VERBETER DE DRAINAGE! (Mijn verontschuldigingen voor de hoofdletters)

Gegroet, de tuinprins

za, 18/07/2009 - 12:58
edwin98

Goede morgen,

Ik zou het hier proberen: https://tinyurl.com/y6xvpx2h

Dat is een bedrijf met faam en die hebben de kennis in huis.

Mijn advies is, snel een afspraak maken, aangeven dat je denkt dat de bodem het probleem is en dat of ze langs willen komen voor een bodemonderzoek en een plan van aanpak. Wel vooraf prijsindicatie vragen.

Succes!

Groeten,
Edwin

Onderwerp gesloten