Tweede kans voor hyacintenbollen

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 28/01/2011 - 16:33
izaakvancr

Tweede kans voor hyacintenbollen

Beste mensen, hier een typische midwintervraag. In afwachting van de lente koopt mijn vrouw elk najaar in een bloemenzaak een paar hyacintenbollen en blauwe druifjes. Ze staan op tafel in een schaal met wat gewone potgrond. Deze keer werden we verrast met wel zeer forse en volgroeide bloemen (je moet er van houden, maar in hun soort vind ik ze best wel mooi...).
Elk jaar bewaar ik de uitgebloeide bollen voor een tweede kans. Het resultaat is telkens zeer bedroevend. VRAGEN: Weet iemand waarom mijn overjarige bollen niet verder komen dan minkukelbloemen? Hoe krijgen kwekers het voor elkaar dat hun bollen zo uitbundig bloeien? Is er een website met een beschrijving hoe bollenkwekers tot zulke goede resultaten komen? Bij voorbaat dank voor jullie reactie, Izaak

di, 25/01/2011 - 13:46
wendykivit

eEr zijn eenjarige bollen zoals tulpen en hyancinten er zijn verwilderaars zoals crocussen
en narcissen. Eenjarige bollen zullen niet pf nauwelijks terugkomen , verwilderaars komen
ieder jaar weer terug en breiden zichzelf uit. Of een bol een verwilderaar is of niet staat
vaak op de verpakking. Helaas staat dit meestal niet vermeld op kant-en-k7lare schalen.

di, 25/01/2011 - 14:10
Shaka

Ik plant zodra het weer er voor is de bollen in de tuin.Ik heb er een apart hoekje voor,zodat ze allemaal bij elkaar komen te staan.
Ik heb geen ervaring met het overhouden van bollen tot de volgende winter en ze dan weer in schalen te planten.
In de tuin doen ze het bij mij prima.

Aukje

di, 25/01/2011 - 21:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

Eenjarige bollen bestaan niet! Een bol is altijd meerjarig.
Als je een bol na de bloei goed verzorgt, water en voeding geeft, kan ie het volgend jaar weer bloeien. Veel mensen geven na de bloei geen water meer en dat gaat fout.
Bij sommige bolgewassen gaat dat gemakkelijk, zoals bij narcis, krokus en blauw druifje. Bij hyacint lukt dat ook wel, maar met iets meer zorg en geduld.
Botanische tulpen komen ook gemakkelijk terug, maar cultivars zijn gevoeliger voor ziekten en hebben in de tuin wat meer moeite in bloei te komen.

di, 25/01/2011 - 22:22
D_SDennis

De bloem kost een bol heeel veel energie, zeker bij grote bloemen zoals hyacinthen. Daarom worden bij gekweekt bollen op een gegeven moment de bloemen er uit gekopt, voordat deze A; overmatig veel energie trekt en B: zodat het loofgewas op tijd (voordat het weer afsterft) weer kan zorgen dat de bol zich weer opbouwt. Dus als je echt grote bloemen wil, moet je ze er gewoon uitknippen. Maar daar koop je ze natuurlijk niet voor......

wo, 26/01/2011 - 23:16
izaakvancr

Vast bedankt voor jullie reacties. De antwoorden roepen bij mij een paar nieuwe vragen op omdat ik a. nieuwsgierig ben en b. omdat ik helemaal niks weet van bollen kweken.
Klopt mijn veronderstelling... Een (als voorbeeld) hyacintenbol groeit meerdere jaren, terwijl telkens de bloemen worden verwijderd. Hoeveel jaar duurt dat? Gaat een bol vervolgens in de verkoop als hij een diameter heeft van - zoals in mijn geval - 45 mm...?
Weet iemand een website waar een en ander te lezen is over commerciele bollenkweek?
Vol verwachting over jullie kennis en vindingrijkheid - groeten, Izaak

wo, 26/01/2011 - 23:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

Google eens op: 'teelt Hyacint' en je vindt veel informatie.

do, 27/01/2011 - 15:54
izaakvancr

Op internet staat inderdaad heel veel informatie, waarvan hieronder een samenvatting die van nut kan zijn voor het overhouden en weer in bloei krijgen van 'oude' bollen. Dat wordt overigens nog een hele operatie...
Telers van hyacintenbollen rooien de bollen tussen mei en juli - afgestemd op vroege of late bloei. De bollen gaan naar zogenaamde broeibedrijven (inderdaad, met een r), waar ze eerst een warmtebehandeling krijgen van 7 weken bij een temperatuur van 30 tot 44 gr. C. (!) Vervolgens zetten ze de bollen enkele weken in de koeling bij plm. 5 gr. C. Pas daarna gaan de bollen in potgrond om te 'broeien' tot verkoopbare planten.
Hyacinten gedijen goed in het klimaat van Zuid-Europa. De bodemtemperatuur loopt daar in de zomer hoog op. Vandaar de hoge temperatuur tijdens de 'warmtebehandeling' voor de bollen na de bloeiperiode. Met de koelperiode en -temperatuur 'sturen' de broeibedrijven toe naar een gewenst bloeimoment en dus aflevering naar bloemenwinkels.
Interessant zijn ook vaktermen in deze branche. Zo heet een bloemetje aan een bloeistengel een 'nagel'. Uitgebloeide bloempjes worden 'stronagels' genoemd. Bij gebogen bloeistengels spreekt men van 'kromkoppen'.
Zo kijken wij met nog meer plezier hoe de hyacint groeit en bloeit en de natuur ons altijd weer boeit - met broeiende groet, Izaak

van hy t

za, 29/01/2011 - 00:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

De naam 'nagel' vind ik niet zo raar voor die bloempjes. Tenslotte zien ze er wel ongeveer uit als een groot soort kruidnagel. Ook de bloempjes van seringen worden hier in de streek 'nagels' genoemd, om dezelfde reden.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag