Windbestendige struiken

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 30/03/2015 - 17:16
Annica

Windbestendige struiken

Hallo,

Elk jaar sta ik weer voor hetzelfde probleem als ik mijn balkons (west, winderig) wil opknappen: er is een plek langs de muur die favoriet is voor planten maar niet voor mij, daar staat een welvarende forsythiainfo-icon, pruimenboom, camelliainfo-icon en wat bloemen. Dan is er nog een plek langs de winderige doorzichtige balustrade, waar geraniums genoegen mee nemen, maar op de plek die ik nou juist het leukste zou vinden voor wat bladbehoudende struiken, wil niets echt optimaal groeien.

Het is een halfschaduwplek, dicht bij de grond wat zonarmer, en hoger met betrekkelijk veel zon. De wind valt er als een malle naar beneden. Skimmiainfo-icon's hebben het daar nog het langste uitgehouden, forsythia's ook totdat ze af en toe compleet aan flarden gaan en weer moeten bijtanken op een luwe plaats. Rhododendrondons doen het een seizoen, aarzelen, groeien wel wat, maar nooit meer zo krachtig als toen ze jong waren.

De balustrade, bestaande uit metalen platen van 80 cm, bieden niet veel aanbindplekken dus de planten moeten stevige stammetjes hebben.

Wie weet wat de beste overlevingskans biedt? Plastic heb ik al gehad. :) Coniferen ben ik gek op.

Ik denk dat ik deze vraag al eerder heb gesteld, maar het blijft me hoog zitten.

ma, 30/03/2015 - 18:12
WiPe

Grassen, of Tamarixinfo-icon

ma, 30/03/2015 - 19:07
lousje

Als ik naar het noorden, richting zee, Irijd, zie ik langzamerhand de bomen verdwijnen, alleen
in de beschutting van huizen zie je wat, meestal armetierige, begroeiing..Alleen een een haag
van acre campestre trotseert de wind die van alle kanten komt.Veldesdoorn laat zich ook
goed snoeien als bol.Maar is niet wintergroen.Misschien thuya?Die kun je ook in vorm
snoeien en je kunt ze in meerdere hoogtes kopen.

ma, 30/03/2015 - 21:52
RdB

Duindoorn, zet er wel een mannetje tussen als je besjes wilt.

Daarnaast:

Heesters: Rozen, Duindoorn, Kornoelje, Bosbes, Steenlinde (Phillyrea angustifolia), Skimmiainfo-icon (maar dat had je al geprobeerd), Hulst

Planten: siergrassen, Tijm (waarschijnlijk te laag voor je), Lavendel (maar misschien te weinig zon), Heiligenbloem (zie Tijm), Heidesoorten.

Zorg wel dat (in een pot in de wind) je vaak genoeg water geeft!

Ruud

(niet bepaald allemaal bladhoudende struiken, maar ja, je kunt niet alles hebben en bovendien, in de winter mag het er toch ook wel winters uitzien)

di, 31/03/2015 - 02:43
Annica

Bedankt voor de suggesties. Tamarixinfo-icon kende ik wel van naam maar ik zal er eens op gaan letten in het tuincentrum.

Voor rozen is het zeker te donker, hoewel je die hier inderdaad vaak in plantsoenen ziet.

Hulst lijkt me wel wat ik zoek. Groot, groen, bossig en stug van vorm. Die ziet er ook uit alsof die tegen schaduw kan. Dus twee heb ik al om te proberen dit jaar.

Steenlinde kan ik me daar ook voorstellen. Dat is drie.

Als planten groot zijn dan doen ze het meteen een stuk beter dan jonge planten. Dan zijn ze sterker en kunnen beter tegen de omstandigheden.

Dat water geven is inderdaad iets waar ik op moet letten bij harde wind. Dat kan heel hard gaan en voordat je het weet hangen ze slap. Dat is een bekend verschijnsel. :)

do, 28/05/2015 - 14:42
Annica

Ik heb de meeste genoemde planten niet kunnen vinden. Wel de Thujainfo-icon; die lijkt het goed te doen, loopt uit, groeit en ook de Juniperusinfo-icon Sabina groeit geloofwaardig. Daar heb ik dus diverse combi's van gemaakt waar echt groei in zit. Maar het centrum van de probleemplek blijft moeilijk.
Als ik er iets neerzet haal ik het al gauw weer weg.
Misschien dat ik er toch maar een foto ophang of een andere dode decoratie.

do, 28/05/2015 - 15:37
lousje

Ik realiseer me nu, dat ik buxusplanten in potten en in de volle grond op alle windhoeken heb staan.En het kan hier hard waaien! Je kunt ze heel gemakkelijk tot grote planten opkweken en in vorm snoeien.Maar er zijn ook wel grote gesnoeide planten te koop als je er een paar tientjes voor over hebt.

Onderwerp gesloten