zieke Koelreuteria Paniculata

15 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 23/07/2011 - 14:00
ben&marijke

zieke Koelreuteria Paniculata

Zieke koelreuteriainfo-icon Paniculata,

Boom staat op zandgrond. Nu voor het 2e jaar.

Ziekte begint met per bladdeel 1 a 3 kleine (2mm) zwarte vlekjes. Na enkele dagen verkleurt het
blad geel. Het zwarte vlekje blijft zwart n.b. wordt dus niet groter en er valt geen gat in. Blad
verkleurt vanuit de nerf vlekkerig geel, waarbij er eerst groene stipjes over het blad blijven.
Later verkleurt het blad bruin, met gele vlekken en krult het blad om.

Wie herkent deze ziekte of virus en weet er iets aan te doen?

za, 23/07/2011 - 14:46
tuinprins

Koelreuteriainfo-icon paniculata is vatbaar voor verticillium ook wel bekend als verwelkingsziekte. De beschrijving van het ziektebeeld van jullie plant doet hier sterk aan denken. De zwarte vlekjes hebben waarschijnlijk weinig met de ziekte te maken.

Verwelkingsziekte leidt ertoe dat de vaten in een tak of delen van een tak verstopt raken waardoor er geen water en voedingsstoffen meer door getransporteerd kunnen worden. Gevolg is dat het blad gaat verwelken en uiteindelijk de tak zal afsterven. Meestal blijft het tot een tak beperkt maar soms is de aantasting zo virulent dat de bladeren van een boom of struik binnen een paar dagen volledig bruin worden. We zien dit regelmatig gebeuren bij Japanse esdoorns (Acerinfo-icon palmatum) en Catalpainfo-icon's.

Helaas is er aan de verwelkingsziekte / verticillium weinig te doen. Er is geen middel (chemisch of biologisch)dat deze ziekte kan bestrijden. Je kunt dus alleen maar afwachten en hopen dat de ziekte zich tot een tak beperkt en zich niet verder in de plant uitbreidt. Soms wordt geadviseerd om de aangetaste tak te verwijderen tot gezond weefsel (snoeimateriaal naderhand goed ontsmetten!)maar dit betekent niet dat de aantasting niet op andere plaatsen in de plant de kop kan opsteken.

Gegroet, de tuinprins

za, 23/07/2011 - 17:28
Hmm

We hadden eerst een droge periode en daarna een natte periode. Schimmels gedijen goed bij warmte en vocht. Als het verticillium is zoals Tuinprins terecht vermoedt, kun je er niet veel aan doen. Inheemse esdoorns worden ook geteisterd door een schimmelinfectie, wat laatst zelfs het journaal haalde. De bomen hebben verwelkte bladen.

za, 23/07/2011 - 18:42
WiPe

Dat lijkt voor mij eerder op een bladschimmel dan op Verticillium.

Sterven de takken in hun geheel af, of heb je alleen maar aantastingen op de bladeren?

za, 23/07/2011 - 18:45
ben&marijke

Ja ik ben bang dat het de verwelkings-ziekte is.
De boom is al aan alle takken aangetast met geel/bruin omkrullend blad. Ik heb net nog een
middel tegen de bladvlekziekte gegeven,...
Heb ik in ieder geval iets gedaan,... middelen zijn inderdaad niet te koop via de particuliere
handel in Nederland,..

Maar ik heb nog een vraag hierover; Ik heb net een klein takje afgeknipt. Nu zou het hart van het
takje, bruin moeten zijn, toch? maar dat ziet er nog gezond uit,...

Is er dan misschien nog iets mogelijk?

Nog een vraag;
Wat te doen als het echt de verwelkings-ziekte is, of welke boom kan ik er dan nog op deze
grond plaatsen?

Alvast dank voor uw antwoorden!

za, 23/07/2011 - 20:56
Hmm

Ik zou er voorlopig even niets planten. Schimmels laten zg sporen achter.
Essensoorten zou ik helemaal niet planten omdat die kennelijk gevoelig zijn. Met al die regen overleven de sporen goed en kunnen dus opnieuw een plant besmetten.

zieke Koelreuteria Paniculata
za, 23/07/2011 - 22:19
tuinprins

Ik ga er nog steeds vanuit dat we hier met verwelkingsziekte van doen hebben maar ik kan het natuurlijk mis hebben. Misschien is het mogelijk om een foto van de aantasting te plaatsen?

De reden dat de bruinverkleuring niet te zien is, ligt waarschijnlijk aan het feit dat de aantasting recent is. Een andere mogelijkheid is dat de primaire aantasting in de stam zit en niet in de afzonderlijke takken.

Wat nu te doen? Niets behalve afwachten en kijken hoe het zich ontwikkelt.

Mocht de boom doodgaan dan zou ik iets planten wat weinig gevoelig is voor ziektes. Ik denk bijvoorbeeld aan Ginkgoinfo-icon (hiervan bestaan ook kleinblijvende cultivars) of Liquidambarinfo-icon.

Misschien ten overvloede meld ik dat er ook voor kwekers geen middel beschikbaar is tegen verticillium. Als bij kwekers een door verwelkingsziekte aangetaste plant wordt geconstateerd dan wordt deze direct van het kweekbed verwijderd (bij de meeste kwekers althans).

Verder nog dit: een esdoorn (Acerinfo-icon) is iets totaal anders dan een es (Fraxinusinfo-icon). De aantasting die in essen zit en recent op het journaal was, is de bastknobbelziekte en men tast nog in het duister over de oorzaak hiervan (al zijn er wel verschillende theorieën hierover in omloop).

Gegroet, de tuinprins

zo, 24/07/2011 - 12:55
WiPe

Ik ben er absoluut niet van overtuid dat we hier met verwelkingsziekte te maken hebben.

De reden dat de bruinverkleuring niet te zien is, ligt niet aan
het feit dat de aantasting recent is. Het kan bovendien niet dat dat de
primaire aantasting in de stam zit en niet in de afzonderlijke takken.

Verticillium is een aantasting van het wortelstelsel die zich manifesteert in de takken. Als gevolg van de aantasting worden takken een voor een aangetast, waardoor het blad volledig bruin wordt en de tak afsterft. Bladvlekken komen niet voor bij Verticillium. Als de bladeren van alle takken aangetast zijn, zonder dat die takken volledig afsterven dan heb je niet met Verticillium te maken.

Als de symptomen niet overeenkomen moet de diagnose aangepast worden. Ik blijf er van uit gaan dat we hier met een bladvlekkenziekte te maken hebben.

zo, 24/07/2011 - 15:21
tuinprins

Ik ga er nog steeds vanuit dat we hier met de verwelkingsziekte van doen hebben en wel om de volgende reden:

1. Verwelkingsziekte komt regelmatig voor bij Koelreuteriainfo-icon en de beschreven symptomen komen grotendeels overeen met verwelkingsziekte.

2. Bladvlekken komen voor bij Koelreuteria maar dit zijn meestal maar kleine plekjes op het blad en leidt er zo goed als zeker niet toe dat het blad afsterft.

3. Toen ik schreef dat de primaire aantasting in de stam kan zitten bedoelde ik dat DAAR de bruinverkleuring die kenmerkend is voor verticillium wel te zien zou kunnen zijn. Het is niet altijd zo dat de bruinverkleuring in de tak met de afgestorven bladeren zit, dit kan ook op een andere plek in de plant zijn (meestal de stam). Op de volgende m.i. betrouwbare site (https://tinyurl.com/yxtrnah7) staat m.b.t. verticillium bij esdoorns te lezen: 'Green to brown streaks of discolouration develops in the sapwood, frequently at a considerable distance from the affected leaves.' Ik heb het zelf ook meegemaakt dat in een dun esdoorn takje weinig te zien was maar lager in de plant wel.

Op basis van deze overwegingen ga ik nog steeds uit van verwelkingsziekte.

Gegroet, de tuinprins

zo, 24/07/2011 - 15:28
ben&marijke

Hierbij een foto van de koelreuteriainfo-icon. Ik stuur nog een 2e van een detail.

Dank voor de discussie, ik wordt er in ieder geval wijzer van! en wie weet komen we erachter wat het
nu is.
Nog een vraag? kan het ook een gebrek zijn aan voedingsstoffen? plant is 2 jaar geleden in goede
grond geplaatst. en krijgt 2x per jaar koemest korrels.

zieke Koelreuteria Paniculata
zo, 24/07/2011 - 15:31
ben&marijke

Hierbij een detail

zieke Koelreuteria Paniculata
zo, 24/07/2011 - 15:42
WiPe

Ik lees op de link die je aangeeft ook het volgende:

One or several branches may suddenly wilt and die, particularly those on one side of the tree. Buds may fail to leaf out in the spring. Infected trees may die slowly over a period of several years or suddenly within a few weeks.

Ik zie hier nog steeds geen taksterfte, noch op één tak, noch op een deel van de kruin.

Als de hele kruin aangetast is, zonder enig teken van taksterfte, ben ik geneigd te stellen dat Verticillium als diagnose wel erg kort door de bocht is.

Kaliumtekort zou hier ook aan de hand kunnen zijn.

zo, 24/07/2011 - 16:54
tuinprins

Nu ik de foto's zie moet ik zeggen dat ik niet meer zeker ben van verticillium omdat de bladeren dan meer bruiner (verwelkt) zouden moeten zijn. Het komt echter voor dat verticillium sluipenderwijs optreedt en het proces zich over een lange tijd uitstrekt. In zo'n geval duurt het ook een tijdje alvorens taksterfte duidelijk waarneembaar is. Maar zoals gezegd: op basis van de foto's durf ik niet met zekerheid te zeggen of hier sprake is van verwelkingsziekte. De diagnose van Wipe (bladvlekken), die door mij nogal krachtig van de hand werd gewezen, is op basis van de foto's zeker niet uit te sluiten.

Ik zou het in ieder geval waarderen als de vragensteller ons op de hoogte houdt van het wel en wee van deze Koelreuteriainfo-icon.

Gegroet, de tuinprins

zo, 24/07/2011 - 17:30
ben&marijke

Ja ik zal u op de hoogte houden van het verdere verloop van dit probleem.

Alvast erg veel dank voor al jullie medewerking,
met vriendelijke groeten,
Marijke

di, 16/08/2011 - 12:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dit is opvallend, hier vrijwel hetzelfde verhaal.

Ook op zandgrond, nu zo'n 3 jaar in de volle grond (boompje opgekweekt vanaf satestokje formaat in pot en daarna in de de volle grond).

Vorig jaar voor het eerst gebloeid. Dit jaar na een enorme groeispurt in het voorjaar (tijdens droogte met regelmaat wel water gegeven) begon dit bij een tak die inmiddels helemaal eraf is. Nu beginnen bij de andere takken ook sommige blaadjes te verkleuren en vlekken te krijgen. Ik vrees dus dat het hele boompje eraan gaat.

Zoals hier al gezegd is het afwachten hoe verder.

Onderwerp gesloten