Dracaena Marginata verrot/verliest blad

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 08/03/2016 - 19:41
Asle

Dracaena Marginata verrot/verliest blad

Hallo,
Speciaal geregistreerd hiervoor. Ik heb sinds een dik jaar een dracaena. Het is een redelijk grote plant met 6 stammen en elk wat aftakkingen (plant is een anderhalve meter hoog) Sinds het begin had ik hier problemen mee. Vielen redelijk wat bladeren af en heb veel te veel water gegeven. Ook had ik last van witte substantie (denk luis) die in de oksels en op de bladeren lagen, maar ondertussen zijn deze weg.
Nu zijn er nog 2 stammen over met daarop een aftakking of 3. 2 stammen waren volledig rot (plooiden zo door) en heb ik verwijderd. De 2 ander stammen zijn de kleinste en hebben een week of 2 hun laatste blad verloren. Deze hun stam voelt wel stevig, maar de schors komt een beetje los te zitten. De rotte stammen hadden dit in het begin ook dus ik vrees dat ik deze ook kan verwijderen in de nabije toekomst...jammer, had gehoopt dat het nog goed kwam. Plant is ook verpot sinds eind december en zit in een ruime plastieken pot met watergaten. Deze zit dan nog eens in een zeer ruime versierpot.
Na al die tijd leeft hij nog, maar om de 2 a 3 dagen vallen er enkele groenen grote bladeren af. Echt groene gezonde bladeren... Hij is ook nog aan het groeien. Ik krijg sinds een weekje of 2 nieuwe bladeren, maar deze worden snel bruin. Sommige blijven groen maar vallen er uiteindelijk toch ook af.
Ik geef hem veel minder water, 1x in de maand, en geef hem ook sinds begin februari een voedingsstokje dat een 8tal weken goed blijft (zo staat het toch op de verpakking). Woon in een appartement, raam is aan de oostkant en de plant staat een meter of 3 van het raam verwijderd.
Langs 1 kant denk ik wel dat ie er bovenop komt. Hij krijgt nieuwe bladen, maar ze verwelken nagenoeg direct. Omdat het nog winter is, en hij nu weinig licht krijgt, lijkt het mij normaal dat ie wat kuren heeft. Maar langs de andere kant denk ik dat ie beetje bij beetje kaal aan het worden is en dus zo dood gaat.
Nu, wat zou het probleem kunnen zijn? Water geven is aangepast sinds enkele maanden. 1x in de maand, indien de grond droog is, geef ik hem een beetje kraantjeswater (halve liter lijkt mij goed, toch voor zo'n grote pot met een diameter van 50cm). Ook krijgt ie regelmatig voeding. Misschien te weinig licht? Staat 3m van het raam. Kan hem aan de westkant zetten, genoeg licht daar, maar daar heeft niemand iets aan omdat die kamer gebruikt wordt voor onze was/strijk. Heb ook bruine punten aan de bladeren. Volgens internet komt dit dan weer door te weinig water....wat zeer tegenstrijdig is :s Eind december verpot. Zou dit ook een probleem kunnen zijn? Het is wel sinds dan dat ie echt achteruit is gegaan, maar daarvoor had ie het ook maar minder. Waarom verwelken mijn nieuwe bladeren meteen?
Verder heb ik nog enkele planten, waaronder ook een andere dracaena. Deze staat wel in een andere pot samen met een graslelie (was een cadeau). Deze heb ik ook overvloedig water gegeven, maar is niets aan te merken. Is nu wel een veel kleinere plant (+-50cm) en staat ook dichter tegen het raam (anderhalve meter ongeveer). Ook geen problemen met luis of andere plantziekten daar.
Alvast bedankt voor de reactie.

wo, 09/03/2016 - 12:29
Libosa

Ik heb zelf ook deze plant, die eerst op de vensterbank stond te verpieteren, slap blad, bladeren werden geel/bruin en vielen af, ook regelmatig een scheut water gegeven. Dat werkte dus niet en begin januari heb ik de plant verhuisd naar de andere kant van de kamer, waar hij stukken minder licht krijgt en nog maar af en toe een klein scheutje water en hij staat er mooier dan ooit bij. Een kennis van mij heeft dezelfde ervaring, haar plant staat in een donkere hal, krijgt af en toe wat water, maar staat er prachtig bij.
Wat ik lees over deze plant is dat er weinig water gegeven hoeft te worden en de wortels mogen ook niet in het water staan. Geen zonlicht, maar half schaduw en dat lijkt dus wel te kloppen ;)
Groetjes Lily

wo, 09/03/2016 - 22:14
hansi

Planten met groen blad mogen rustig iets van een raam afstaan, planten daar en tegen met bont(er)blad mogen dichter aan het raam staan. Hierop moet je je watergifte aanpassen.
m.v.g. Hans.

wo, 09/03/2016 - 23:47
elfjescratch

Hey, Dracaena marginata zijn best sterke planten die tegen een stootje kunnen. Ik lees wel dat je hem in december hebt verpot (rustperiode/winterslaap) maar daar moet hij tegen kunnen. Persoonlijk zou ik die voedingstaafjes er al uit halen want ten eerste veel te vroeg om ze er in te steken en uwe plant heeft nieuwe potgrond gekregen. Die bruine punten op de bladeren heeft wel met vocht te kort te maken. In de wintermaanden wanneer de verwarming thuis wat hoger staat is de luchtvochtigheid een pak minder en daarom kan het zijn dat jouw Dracaena bruine bladpunten kan krijgen. Benevel je plant wekelijks met lauw water (liefst eerst gekookt om de kalk te verwijderen) en dan heb je dat probleem niet. Maar geef je Dracaena nog een kans want het groeiseizoen komt eraan.
groetjes

Onderwerp gesloten