bladziekte op linden

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 29/04/2010 - 19:11
felicien

bladziekte op linden

Op 15 jaar oude linden doet zich sedert 2 jaar een eigenaardige bladziekte voor. Vanaf de eerste opwikkeling van de bladeren verschijnen rode puntige uitstulpingen op de bladeren. Onderaan het blad verschijnt telkens een grijs puntje (gaatje?) aan de voet van de uitstulping. Binnenin de uitstulping vind ik geen insect. Kan iemand mij helpen bij de bestrijding van deze eigenaardige ziekte?

bladziekte op linden
do, 29/04/2010 - 21:51
Polplastron

Volgens mij zijn dit gallen van een bepaalde soort galwesp.
Ik heb het in elk geval al veel gezien op lindebomen en volgens mij geeft het geen enkele schade aan de bomen dus is bestrijding echt niet nodig.

Edit: na even Googlen vond ik dit
Lindebladeren (Tiliainfo-icon) met stekelachtige rood-bruine uitsteksel. Het betreft schade door de linde galmijt Eriophyes tiliae. Op lindebomen komen 4 verschillende soorten mijten voor. Deze microscopisch kleine mijten leven verscholen onderaan het blad. Bij hogere temperaturen in de zomer komen ze ook bovenaan het blad voor.

Dit bevestigt mijn vermoeden; 't was alleen een mijt i.p.v. een wesp! :-)

vr, 30/04/2010 - 19:38
Mosmanneke

Waarom zou je ze bestrijden. Het zijn prachtige galletjes waar de boom nauwelijks last van heeft.

zo, 02/05/2010 - 13:33
felicien

Vriendellijk bedankt voor de geruststellende antwoorden. Het oogt inderdaad niet lelijk, maar doet je toch wat schrikken. Bijzonder blij dat ik de vergiftspuit niet moet bovenhalen.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag