Misvormde bladeren plataan

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 05/06/2009 - 01:14
amrdv

Misvormde bladeren plataan

Ik heb een plataan met veel misvormde, niet goed ontwikkelde bladeren.

De bladrand is omgekruld en de bladeren zijn bol naar boven. Ze lijken op een paraplutje. Er zijn geen insecten te zien.

De boom begon dit jaar met normale bladeren, maar daarna kwam dit verschijnsel.

Weet iemand wat dit is en wat eraan te doen valt.

Misvormde bladeren plataan
vr, 05/06/2009 - 01:15
amrdv

Foto 2

Misvormde bladeren plataan
vr, 05/06/2009 - 01:15
amrdv

Foto 3

Misvormde bladeren plataan
vr, 05/06/2009 - 01:16
amrdv

Foto 4

Misvormde bladeren plataan
wo, 15/07/2009 - 22:40
Winette

Hallo,
Ik heb precies hetzelfde probleem met onze plataan. Wij wonen in Groningen-Zuid (stad). Woont u misschien bij ons in de buurt? Dan is het misschien een ziekte.Ik heb het hele internet afgespeurd, maar kan geen antwoord vinden op de vraag wat er aan de hand is. Het is niet de ziekte Malassia, dat ziet er anders uit. Ik hoop heel erg op de reactie van een kenner!
Succes!

vr, 17/07/2009 - 00:31
peerke

Hoi,

Helaas heb ik geen oplossing voor je probleem.

Ik woon in Best (Noord-Brabant) en heb ook exact hetzelfde probleem bij 1 van de drie leiplatanen in mijn tuin. De andere twee bomen hebben (nog) nergens last van.

Ook ik heb op internet niets kunnen vinden en ben erg benieuwd wat de oorzaak is!

Peter

vr, 17/07/2009 - 01:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mogelijk is de oorzaak: de plataanvouwmijnmot.
Zie ook:
https://tinyurl.com/yxedyo3q

vr, 17/07/2009 - 16:16
tuinprins

De foto's zijn niet erg duidelijk maar het zou een reactie kunnen zijn van de boom op droogte. Mei en juni waren aan de droge kant en als een boom te weinig water tot zijn beschikking heeft dan heeft dat gevolgen voor de bladgroei.

Een andere oorzaak zou een meeldauw aantasting kunnen zijn. Dit leidt vaak tot vreemd gegroeide bladeren. Meeldauw is te herkennen aan een witgrijze aanslag op de bladeren.

Een derde mogelijkheid is de platanenbladvlekkenziekte. Dit is een aantasting die wordt veroorzaakt door de schimmel Gnomonia platani en kan gepaard gaan met vroegtijdige bladval. Zoek met Google op de zoekterm 'Gnomonia platani' voor meer informatie over deze ziekte of kijk op:

https://tinyurl.com/y25roo6p

Maar mijn eerste ingeving zegt dat de vreemd gegroeide bladeren een gevolg zijn van de droogte van de asfgelopen tijd. Niet toevallig liggen Groningen (stad) en Best in gebieden waar de afgelopen tijd een neerslagtekort was.

Gegroet, de tuinprins

vr, 17/07/2009 - 16:34
Winette

Beste Tuinprins,
Ik denk dat u het bij het recht eind heeft met de hypothese over het vocht-tekort. Bij mijn gekrulde plataan is er namelijk geen enkel blad afgevallen en sporen van ongedierte zijn ook niet te zien. Enerzijds had ik nooit verwacht dat onze plataan vocht tekort zou komen, omdat onze wijk gebouwd is op een voormalig moeras. In de winter is de hele tuin ronduit drassig. Maar anderzijds kan het zijn dat de grondwaterstand in het voorjaar toch extreem laag was.

Dus is het afwachten tot volgend jaar: als de bladeren dan weer normaal groeien, (en ik in april en mei extra water heb gegeven) moet het weer in orde zijn, toch?

In ieder geval veel dank voor uw bijdrage.

do, 30/07/2009 - 09:36
nvonk

bij mij doet zich min of meer hetzelfde verschijnsel voor. heb 2 platanen naast elkaar waarvan bij één de bladeren krullen en randen bruin worden, de bladren zijn bedekt met een witachtige stof (schimmel?) deze bevindt zich op de jonge bladeren; de oude lijken er geen last van te hebben. weet iemand oorzaak/oplossing?

zo, 02/08/2009 - 13:52
bomensnoeier

dat witte stof is plataan eigen dat maakt ie zelf is geen schimmel stof kan wel iriteren als je gaat snoeien nu brandende neus/ogen

Onderwerp gesloten